"Vuosikymmeneksi" olen laskenut tässä käytännössä 2000-2010 välisen ajan niin, että 2010 alkaneet sarjat on otettu huomioon. Jos elokuvalista oli hankala tehdä, niin oli myös tämäkin. Järjestys listalla on todellakin vain suuntaa antava ja sijoitusperusteina on monia seikkoja kuten esimerkiksi se, että miten erilainen sarja oli ja minkälainen vaikutus sillä oli. Listausta ei siis tehty pelkästään sen perusteella miten laadukas sarja itseisarvollisesti oli.
1. Firefly (2002)
Firefly oli hauska visio tulevaisuudesta ja on sääli, että sarja jäi vain yhden kauden mittaiseksi. Serenity- aluksen miehistö sisälsi paljon erilaisia persoonallisuuksia ja hyviä näyttelijöitä. Firefly oli hauska, realistinen ja jopa yksityiskohtainen kuvaus tulevaisuudesta. Firefly on ehdottomasti yksi niistä sarjoista, joiden merkitys tajuttiin vasta kun sarja sai hieman ikää, mikä on sääli. Tälle sarjalle olisi todellakin suonut muutaman lisäkauden. Hyvän dvd-myynnin seurauksena Fireflysta julkaistiin vielä elokuva, joka ei minusta tehnyt aivan oikeutta alkuperäiselle sarjalle. Fireflysta tulee aina ensimmäisenä mieleen ajatus siitä, miten paljon sarjaan jäi käyttämätöntä potentiaalia.
2. Hustle (2004)
"Kelmien kerhosta" oikein huokuu BBC-laadukkuus ja pitkälle mietityt käsikirjoitukset. Myös yleisö on löytänyt sarjan, sillä kuuden jakson mittaisia kausia on jo kertynyt kuusi ja lisää on luvassa heti vuoden 2011 alussa. Sarjan laadukkuudesta kertoo sekin, että päähenkilöt ovat vaihtuneet lähes kausittain ja taso on kuitenkin jatkanut nousukulkuaan. Hustlessa pari viimeisintä kautta ovat selvästi parhaita sarjan historiassa, vaikka eivät vanhemmatkaan hassumpia olleet. Huolimatta siitä, että sarjassa on pitkässä juoksussa jonkin verran ennalta-arvattavuutta, niin joka jaksossa käsiteltävät "tapaukset" ovat olleet riittävän erilaisia ja sarja on klassisen tyylikäs ja ajaton.
3. The Wire (2002)
"Langalla" - sarjalta löytyy legendaarinen 9,7 keskiarvo IMDb:sta lähes 30 tuhannella äänellä. Ei ole arvosana ihan tuulesta temmattu. Onkin hämmentävää, että Suomessa tämä sarja juuttui lähes yö-ohjelmaksi, jota suuri yleisö ei koskaan nähnyt. Pidän sarjaa ehdottomasti HBO:n suurimpana mestariteoksena. Sarjaa tehtiin viisi tuotantokautta, joissa kaikissa oli eri teema. Itselleni kolahti parhaiten sarjan neljäs kausi, jossa käsiteltiin koulusysteemiä, pormestarinvaaleja ja Marlon huumebisneksiä. Tämä sarja on huomioitu hyvin myös kriitikoiden ja yleisön puolelta.
4. 24 (2001)
Ja kyllä, vietin nuoruuteni katsomalla kaksnelosta. Aloitin toisesta kaudesta ja jäin niin koukkuun, että hankin heti ensimmäisenkin kauden ja sittemmin katsonut jokaisen uuden jakson heti kun mahdollista. Viimeisimmillä kausilla meno alkoi vähän jo toistaa itseään ja muutenkin vauhti oli vähän turhan teennäisen lujaa sekuntien laskemisineen. Silti sarja ehti tehdä syvän vaikutuksen ja onhan sen konseptikin jotain, mitä ei muilla sarjoilla ei ole. 24 oli ehdottomasti FOX:in suurin hitti ja kultasuoni 2000- luvulla.
5. Supernatural (2005)
Supernatural täyttää listan vähemmän vakavan sarjan paikkaa. Jo pelkkä konseptikin on loistava: Jospa lähes kaikki ihmisten yliluonnolliset uskomukset ovatkin tosia ja niitä vastaan täytyy tastella. Kaikista parasta on tietenkin, että Winchesterin veljekset Dean ja Sam esittävät tätä roolia lähes haudanvakavasti. Sarja on myös useista muista sarjoista poiketen pystynyt kehittymään ja parhaat jaksot löytyvät sarjan neljänneltä ja viidenneltä tuotantokaudelta. The CW on onneksi jatkanut sarjaa huolimatta kaikista spekulaatioista mahdollisista viimeisistä kausista. Tällä hetkellä sarja elää ja voi hyvin.
6. Battlestar Galactica (2004)
Battlestar Galactica oli parhaimmillaan käsittämättömän mielenkiintoinen sarja, mutta sarjalta löytyi se toinenkin puoli eli ajoittain könköt juonirakenteet ja huono loppuratkaisu. Sarja oli toteutukseltaan aivan viimeisen päälle ja avaruus todellakin tuntui avaruudelta kun verrataan johonkin Star Trekiin, missä kaikki toimi kuin rasvattu ja miehistöllä oli jopa kuvia avaruudesta seinillään (Ihan kun eivät sitä tarpeeksi muutenkin näkisi). Sarjan parhaat ja muistettavimmat jaksot olivatkin juuri kuvauksia avaruusaluksella elämisestä, eivätkä Baltarin ja kuutosen keskinäistä supinointia, jota näkyi aivan liikaa. Mutta sarja todellakin välillä saavutti sellaisen tunnelmallisuuden, mihin muut sarjat eivät ole pystyneet.
7. Sleeper Cell (2005)
Sleeper Cell oli Yhdysvaltoihin kohdistuneiden terrori-iskujen jäljiltä syntynyt sarja. Se kertoi siitä, kuinka radikaalisti ajattelevat islamistit vannoivat kostoa ja uusia terrori-iskuja Yhdysvaltoihin. Sarja halusi tehdä myös eron tavallisten ja radikaalien islamistien välille. Juonikuvioiltaan se muistutti etäisesti 24:sta, mutta käytännön toteutus saattoi olla jopa piirun verran parempi. Näyttelijät olivat todella syvällä hahmoissaan ja sarja toimi myös kertomuksena islamistien elämäntavoista. Sarja onnistui tekemään kaksi erilaista, mutta laadukasta tuotantokautta.
8. Sons of Anarchy (2008)
Sons of Anarchylla on se oma konseptinsa ja täysin uusi tapa kertoa moottoripyöräkerhon elämästä. Toki sitä on vedetty aika lailla yli siitä, mitä se todellisuudessa on, mutta lainalaisuudet ovat samat. Sarja pystyy tarjoamaan hyvää viihdettä ja se erottuu joukosta myös poikkeuksellisen hyvillä näyttelijöillä. Ajoittain sarja kuitenkin sortuu turhaan draamaan ja jopa universaalien moottoripyöräkerhojen koodien suoranaiseen rikkomiseen, joka tekee siitä turhan show'maista. Sons of Anarchy on kuitenkin ehdottomasti FX:n parasta antia.
9. Prison Break (2005)
"Pako" oli ehdottomasti yksi parhaista ison budjetin ja hälyn sarjoista (kuten 24 ja Lost), jota tuottivat USA:n suurimmat verkot kuten FOX. Sarjaa venytettiin kuitenkin turhan pitkäksi ja lopun kuviot olivat jo aika kaukana siitä, mikä sarjan alkuperäinen ajatus oli. Sarjan loppuratkaisu ja loppuelokuva antoivat kuitenkin vähän anteeksi sitä, mitä parilla viimeisella kaudella tapahtui. Sarjan ensimmäinen kausi oli kaikesta huolimatta kuitenkin lähes parasta, mitä televisiosta on 2000- luvulla tullut.
10. Jericho (2006)
Jerichossa itseäni kiinnosti ajatus ydintuhosta ja sen jälkeisestä maailmasta. Varsinkin lähtöasetelmat olivat sarjassa hyvät. Ehkä se sitten oli lopulta vähän liian onnellinen tarina, kun ei ihmiset joutuneet paljoa luopumaan mistään ja Amerikan tarinatyyliin viime kädessä hallitus hoiti homman kotiin. Juoni sisälsi kuitenkin paljon elementtejä siitä, minkälaista elämä olisi jos suurtuho tapahtuisi ja sattuisi olemaan yksi niistä joka joutuu elämään vielä sen jälkeen. Sarjaan pystyi siis jonkin verran samaistumaan ja se sisälsi muutamia mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Ei kuitenkaan aivan täydentänyt potentiaaliaan. Tarina jäi myös osittain kesken.
11. Dexter (2006)
Dexter on ehdoton laatusarja, jota ei sovi jättää miltään listaukselta pois, mutta toisaalta se ei ole pystynyt vielä mihinkään huikeuteen sitten alkujärkytyksen. Menosta on tullut jopa vähän kaavamaista ja turhan siistiä. Sarja lepää täysin Michael C. Hallin näyttelijäntyön varassa ja kieltämättä hän on omaksunut roolinsa hyvin. Ihan varmasti pitäisin häntä kylmäverisenä murhaaja-Dexterinä, jos kadulla sattuisi joskus vastaan. Viisi tuotantokautta on sarjaa nyt takana ja edelleen odotellaan, josko se Dexter joutuisi joskus vastuuseen teoistaan.
12. House M.D. (2004)
Tässä on heti perään toinen sarja, jossa mennään ihan täysin päänäyttelijän hahmon oikkujen ja laadukkaan näyttelyn varassa. Tällä kertaa se on Hugh Laurie, joka kannattelee sarjaa. Vaikka Houseakin on jo lähemmäs 150 jaksoa tehty, niin tohtori Gregory Housen oikut jaksavat vieläkin kiinnostaa. Sarjassa näkyy jo toistaminen ja varsinkin sivunäyttelijöiden maneerit, mutta kyllä sieltä aina välillä jotain uuttakin löytää. Uutena tämä sarja oli kertakaikkisen nerokas ja Laurie oli todellakin nappivalinta päärooliin.
13. The Pacific (2010)
Mielestäni se parempi kahdesta 2000- luvun suuresta sotatarinasta. HBO oli tietysti molemmissa takana. Erityisesti The Pacificissa näkyi, että sarja oli tehty jättipanostuksella ja hyvällä taiteellisella silmällä. Itse tarina tosin oli ajoittain sekava ja siinä oli vaikeaa pysyä kärryillä, jos jaksoja ei ihan peräkkäin nähnyt. Myös hahmot ovat unohdettavia, mutta sodankuvauksena tämä on ehkä parasta ikinä. Tyynenmeren sota on myös käsiteltävänä aiheena sellainen, jota ei ole kulutettu ihan täysin puhki.
14. Lost (2004)
Lost ei minusta koskaan saavuttanut sitä potentiaalia ja toteuttanut sitä hypen mukaista esitystä, johon kaikki eväät oli annettu. Ajoittain sarja oli nerokas aikasilmukkoineen ja Dharman toiminnan kuvauksissa, mutta ehkä sarjalla oli lopulta liikaa hahmoja ja liian monta tarinaa kerrottavaksi. Sarjan kaikkia pikku nyansseja oli myös vaikea seurata, kun kaikki sivuhenkilöt kantoivat pikku tarinoitaan. Sarjan konsepti ja ajatus oli tietenkin omaa luokkaansa ja se oli myös kuorrutettu lukuisilla loistonäyttelijöillä. Sarjan oli ehdottomasti parhaimmillaan silloin, kun jaksoja pystyi katselemaan omassa tahdissa. Sarjan näyttämönä toimivalle saarelle täytyy antaa erityismaininta idyllisyydestä. Sarja oli ABC:n jättipanostus ja kuuluisa siitä, että siinä ei aliarvioitu katselijoita.
15. Band of Brothers (2001)
Band of Brothersiin perustuvaa tositarinaa ja sen kuvausta monet pitävät kaikkien aikojen sotateoksena. Ja onhan se kieltämättä toimiva kokonaisuus. Itselleni se oli kuitenkin kaikesta huolimatta liian amerikkalainen. Amerikkalaiset yksinkertaisesti kuvataan lopultakin liian sankarillisina ja tehokkaina verrattuna tyhmiin natseihin. Tarina on kuitenkin mainio ja se myös kuvattiin mullistavan realistisena ja käsinkosketeltavana. Sotatarinoiden kuvaukseen juuri minisarjat ovat hyvä ratkaisu, sillä elokuvissa kosketus itse sotaan ja sen sivuvaikutuksiin jää turhan pinnalliseksi.
16. The Shield (2002)
The Shield oli ehdottomasti FX:n se toinen täysosuma. Tässäkin päänäyttelijät olivat aivan nappivalintoja rooleihinsa ja he parhaimmillaan kannattelivat sarjaa heikompina hetkinä. Erityisesti pääosaa näyttelevä poliisinelikko oli mukavan vaihteleva ja toimiva kokonaisuus. Kaikesta mitä olen televisiosta nähnyt, niin kyllä Lemin tappaminen on edelleen kaikista mykistävin kokemus. Siinä sarja onnistui kyllä järkyttämään täydellisesti. Sarja erottui positiivisesti edukseen lukuisista television primetime -aikoja varastelevilta etsivä- ja poliisisarjoista.
17. Boardwalk Empire (2009)
Boardwalkin meno ehti jo ensimmäisellä kaudella vakuuttaa sen verran, että se ansaitsee ehdottomasti paikkansa listalla. Boardwalk Empire ei ole ole niinkään toimintasarja, vaan siinä on analyyttisempi ote ja myös kerrattu syitä päätösten takana. Sarja vakuutti hämmästyttävän realistisella kuvauksella ja suurella panostuksella autenttisuuteen. Myös mielenkiintoisia tapahtumia riitti ensimmäisellä kaudella ja todelliset viittaukset entisaikojen tapahtumiin ja henkilöihin lisäsivät sarjan katsomisarvoa.
18. Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008)
Esimerkki siitä kuinka sarjaa ei pitäisi lopettaa. Juuri kun sarjasta alkoi tulla mielenkiintoinen ja tarvittavat perusasiat toimivalle sarjalle on käyty läpi. Sarja oli muista sarjoista poiketen melko naisvetoinen ja sisälsi todella laadukkaita näyttelijöitä. Tosin kontrasti näyttelijöiden näyttelemisessä oli turhan iso. Varsinkin sarjan miesnäyttelijät eivät olleet aivan samalla tasolla sarjan pääosia esittävien naisnäyttelijöiden kanssa. Sarjan taustatarina on tuttu ja siitä on helppo rakentaa edelleenkin melko toimivaa draamaa.
19. V (2009)
Listan yllättäjä. Esitti ensimmäisellä kaudella paikoitellen vahvoja otteita. Sarjan näyttelijöinä ovat pääsääntöisesti jo aikaisemmin muissa tv-sarjoissa meritoituneet näyttelijät ja sen myös huomaa. Itse en ole tutustunut alkuperäiseen sarjaan, josta tämä uusi versio on saanut nimensä ja ajatuksensa. Tarina pinnalta ystävällismielisiltä näyttävistä muukalaisista, jotka oikeasti ovat verenhimoisia ja maapalloa tyhjentämään tulleita, on ajaton ja kohtuu mielenkiintoinenkin. Sarja uusittiin ja jatko on varmasti mielenkiintoinen. Sarja on myös esimerkki ABC:n vahvasta noususta sarjojen tuottajana.
20. Deadwood (2004)
Deadwood järkytti katsojat olemalla todellinen kuvaus villistä lännestä. Aivan ikimuistettava sarja ei ollut, mutta aina kohtuu vanhaa ja hyvää sarjaa etsittäessä mainio valinta. Ian McShane loisti roolissaan ja teki sarjasta katsomisen arvoisen. Olin varmasti liian nuori ymmärtämään sarjan hienoutta sen ensimmäisen kerran nähdessäni. Listan päättäjänä jälleen esimerkki siitä, kuinka HBO:lla on ollut ylivalta 2000-luvulla, kun etsitään tosissaan laadukkaita sarjoja, eikä vain yhden näyttökerran viihdettä.
Tämänkertainen lista sisälsi vain yhden ei-Amerikkalaisen tuotoksen. No eipä niitä muita juuri ole missään näytettykään. Listasta puuttuvat Sopranosit ja Mad Menit siitä syystä, että en ole niihin ehtinyt tutustua. Muita mainittavia sarjoja vuosikymmeneltä:
CSI: Crime Scene Investigation (2000)
CSI: Miami (2002)
MythBusters (2003)
CSI: NY (2004)
The 4400 (2004)
Numb3rs (2005)
Broken Trail (2006)
Top Chef (2006)
Breaking Bad (2008)
Fringe (2008)
FlashForward (2009)
Persons Unknown (2010)
The Walking Dead (2010)
Hustlea, 24:sta ja Jerichoa en oo katsonut, mutta muuten voin sanoa YES! Itse nostaisin BSG:n ykköseksi, se tickkaa kaikki boksit juonellisesti, näyttelijäkaartiltaan, ympäristöltään ja yksityiskohdiltaan. BSG FTW!
VastaaPoistaJoo olihan se BSG ainutlaatuinen ja ei varmaan ihan heti tule toista yhtä hyvää samasta genrestä. Häiritsi kyllä ajoittain ne Baltarin outoudet ja se loppuratkaisu..
VastaaPoista