torstai 30. joulukuuta 2010

Elokuva-arvostelut: Skyline (2010) ja Buried (2010)

Skyline esittäytyi Suomessa näyttävillä trailerilereilla ja postereilla. Olin itsekin menossa katsomaan elokuvaa, mutta se saikin aivan järkyttävän huonoja arvosteluja ja se jäi sitten siihen. Nyt sain videolta katseltua elokuvan ja eihän se vaan voinut olla hyvä, vaikka halusinkin todistaa muiden mielipiteet vääriksi. Elokuvassa oli kyllä muutama kohtuu tunnettu näyttelijä kuten Eric Balfour ja David Zayas. Balfourista nyt sanottakoon, että en ole vakuuttunut oikein mistään miehen näyttelijäntyöstä, vaikka tässä seurassa hän jopa tuntui poikkeuksellisen ammattitaitoiselta. Vielä aluksi erehdyin jostain syystä luulemaan Scottie Thompsonia Jessica Bieliksi ja hämmästelin, kuinka hän on voinut suostua tällaiseen elokuvaan. Elokuvaa tehtiin kohtuullisen pienellä budjetilla (10 miljoonaa dollaria) siihen nähden, että se sisältää paljon melko laadukkaita erikoistehosteita.

Skylinen suurin ongelma on sen juonen ääretön kliseisyys ja väkinäinen näyttely. Jollain tapaa elokuvasta paistaa, kuinka amatöörikäsikirjoittajat ja -näyttelijät ovat päässeet samaan veneeseen laadukkaiden visuaalisten tuottajien kanssa. Ajatus alienien invaasiosta ja vihamielisyydestä on toteutettu hienosti, mutta koko toinen ajatus hienostohotellissa murehtivista ja suhdekriisejä omaavista hahmoista ei toimi. Elokuva saa kaikki tapahtumat näyttämään niin äärimmäisen epätodenmukaiselta ja epäuskottavalta. Toki tässä täytyy antaa vähän anteeksi kokemattomilla näyttelijöillä ja muuten vaan vähän heikolla käsikirjoituksella. Annan elokuvalle 3/10 tähteä. Sivuhuomautuksena Balfourin oikean olkapään tatuoinnin jatkuva esittely oli aika koomista. Tatuointi olikin itse Kat Von D:n tekemä, jotta ei ollutkaan ihme, että se oli koko ajan ruudussa.


Skyline IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 4,6)


Buried on yhden miehen (Ryan Reynolds) näyttelemä kokopitkä elokuva. Elokuvassa Reynolds on haudattu maan alle puiseen laatikkoon. Koko elokuvan ajan pysytään visusti tämän laatikon sisällä ja lähes ainoa toiminnallisuus on siinä, kun "Paul Conroy" löytää puhelimen ja yrittää sillä järjestää itseään ulos maan sisästä. Elokuva on ennakkoon hyvin vaikeasti toteutettavissa niin, että katsojan mielenkiinto todellakin pysyy koko 95 minuuttisen ajan yllä. Siinä se kuitenkin onnistui mainiosti. Elokuvan budjetti oli jopa hämmästyttävän iso (2-3 miljoonaa dollaria) siihen nähden, mitä se oikeasti sisälsi. Taitaa näyttelijöiden ja ohjaajien palkat olla aivan pilvissä. Buried oli lähes floppi amerikassa, mutta euroopassa se on tuottanut moninkertaisesti.

Tällaisen elokuvan tekemiseen liittyy monia haasteita ja niistä kaikista ei täysin Buried mene läpi. Elokuva sisältää jopa pieniä, mutta huomattavia virheitä (kuten puhelimen akunkeston vaihtelu). Lisäksi useimmat puhelinkeskustelut eivät sisältäneet minkäänlaista ymmärrystä ja elokuva antaa muutenkin heikon kuvan siitä, miten tavalliset ihmiset suhtautuvat toisen hätään. Toki tämä on ymmärrettävä pakollisen draaman keinona, sillä muuten puisessa laatikossa on vaikeaa kehitellä ihmeellisempiä juonikuvioita. Annan 7/10 tähteä.


Buried IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,5)

2 kommenttia:

  1. Haa! Oon kuullu tästä elokuvasta mutta en tienny että se on kuvattu kokonaan tuolta arkusta. Nyt on aivan pakko kattoo tää koska pitää olla aikamoinen mestari että saa tehtyy mielenkiintosen elokuvan tolla lavastuksella. Hyvä arvostelu!

    VastaaPoista
  2. Katoin ton skylinen uutenavuotena ja iteki nauroin sille tatuoinnin jatkuvalle esilletuonnille :D

    VastaaPoista