torstai 30. joulukuuta 2010

Elokuva-arvostelut: Saw VII (2010) ja Winter's Bone (2010)

Saw VII on jatkoa jokavuotiselle perinteelle uudesta Saw:sta. Ilmeisesti viimeiseksi Saw:iksi jäävä seitsemäs versio julkaistiin teattereissa 3d:nä. Juoni oli pohjimmiltaan sama kuin joka kerta aiemminkin eli ihmiset joutuvat ansoihin ja heidän tai jonkun muun on tehtävä uhrauksia, jotta ihmiset vapautuisivat ansoistaan. Ensimmäisellä katsomiskerralla Saw voi aiheuttaa pienen alkujärkytyksen, mutta aika nopeasti silpomisväkivaltaankin turtuu. Elokuvassa esiintyy jälleen jo elokuvasarjan alussa kuollut Jigsaw eli Tobin Bell. Ja jälleen moraalisesti väärin toimineet ihmiset joutuvat maksamaan teoistaan. Tällä kertaa elokuvassa käydään useita pienempiäkin tarinoita ja ansoja läpi. Elokuvasarja ei suuremmin juhli juonellisilla ansioilla, mutta on silti kerännyt aktiivisen yhteisön.

Alkuun Saw pystyi yllättämään ansojen lopputuloksilla, mutta nyt nekin näkee jo aika helposti. Tällä kertaa ansoista on pyritty tekemään poikkeuksellisen kuolettavia ja entistäkin pienempi osa selviytyy "peleistä". Tietyllä tapaa elokuva elokuva pyrkii nitomaan aikaisempien elokuvien tapahtumia yhteen ja saavuttamaan loppuratkaisun, mutta silti elokuvasta lopulta elokuvasta jää tunne, että se jää kesken. Yhteenvetona elokuvasta voin sanoa, että hyvin pitkälle sain sitä, mitä odotinkin. Annan 5/10 tähteä.


Saw VII IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 5,8)


Winter's Bone synkkä ja realismiin pyrkivä kertomus 17-vuotiaasta tytöstä, jonka huumeita valmistava isä katoaa ja joka hänet on löydettävä pitääkseen suvun omistaman maatilan itsellään. Tytöllä on mielenterveysongelmista kärsivä äiti ja kaksi nuorempaa sisarusta, joista hän pitää huolta. Tyttöä elokuvassa esittää Jennifer Lawrence. Lawrence on jo saanut runsaasti tunnustusta roolistaan ja hän on mm. vahva ehdokas kultaisen maapallon voittajaksi roolistaan. Elokuva on toteutettu pienellä budjetilla ja se esittää hahmojen elämän mahdollisimman lohduttomana ja synkkänä. Kriitikot ovat suorastaan ylistäneet elokuvaa ja se kerää varmasti muutamia Oscar-ehdokkuuksia.

Koko elokuvasta jää tunne, että se nojaa hyvin vahvasti Lawrencen erittäin vahvaan näyttelyyn. Voisin kuvitella kaikkiin muihin rooleihin tusinan muita vaihtoehtoja, mutta pääosan esittäjäksi tuotantotiimi on kyllä löytänyt todellisen helmen. Lawrencen rooli elokuvassa menee heittämällä muistettavimpiin naispäärooleihin ikinä. Silti elokuvan juoni jotenkin lässähtää ja elokuva välillä suorastaan liioittelee kohtauksissaan vaikka pyrkii realistiseen otteeseen. Annan elokuvalle 7/10 tähteä. Tänä vuonna ei ole juurikaan nähty merkittäviä naispäärooleja ja pidän väärytenä jos Lawrencea ei vähintään oteta ehdokkaaksi Oscar-palkinnon saajaksi.


Winter's Bone IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,5)

4 kommenttia:

  1. Kuoliko Jigsaw alussa? Ei ainakaan ensimmäisessä (katsoin sen juuri jostain syystä..). Mikä mua ainakin häiritsee eniten näissä leffoissa on se että koko ajatuksena tällä sarjamurhaajalla on se että nämä ihmiset tuhlaavat elämäänsä, ja jos pystyvät uhraamaa jotain voivat voittaa sen takaisin, mutta kaikkien ihmisten kohdalla jotka Jigsaw laittaa näihin ansoihin, ei ole mitään, edes teoreettista mahdollisuutta pelastua (kuten ykkösessä). Ihan kohtuuviihdyttävähän sarja tämä on, mutta jos jo viidettä markkinoitiin "see how the story ends" niin seitsemäs elokuva on jo vähän pushing it..

    VastaaPoista
  2. Joo tais olla vasta kolmas elokuva, jossa Jigsaw lopulta kuoli. Silti se on ollu joka elokuvassa keskeinen hahmo ja ansojen tekijä. Joo ja tosi harvoin lopulta kukaan niistä ansoista selvis. Se teoreettinen mahdollisuus selvitä ansoista kun vaatii yleensä just vähän liikaa (mikä tietysti on koko elokuvasarjan idea ja ajatus).

    Enkä kyllä usko oikein vieläkään, että viimeinen sana olis tässä sanottu...

    VastaaPoista
  3. Niin paitsi Amanda, joka sitten lyöttäytyi Jigsawn matkaan. En muista yhtään mitä tapahtui missäkin leffassa, kun juonet ovat niin samanlaisia aina. Kai tuo seiskakin tulee jossain vaiheessa katsottua, kun kuitenkin välillä tekee mieli katsoa kauhua, ja koska riski valita joku ihan järkyttävän huono on niin suuri, sawsta ainakin tietää että se on suht kohtuullinen.

    VastaaPoista
  4. Saw -elokuvat menee kyllä tosiaan perusjännäri/kauhuna. Joskus en miellä niitä edes kauhuksi kun on niin turtunut siihen silpomiseen. Ja kauhun ideakin menee vähän siinä kun tietää niin hyvin mitä odottaa. Sawia kattellessa ajattelee vaan, että onpa taas keskitty ansa tai peli. Sit loppu on jännittämistä, että selviääkö kukaan.

    VastaaPoista