sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Minisarja: Broken Trail (2006)

Kahteen osaan pilkottu ja yhteensä yli kolme tuntia kestävä Broken Trail on "moderni länkkäri", joka sijoittuu vuoteen 1897. Sarjassa kaksi cowboyta (joita esittävät Robert Duvall ja Thomas Haden Church) ottavat tehtäväkseen toimittaa suuren määrän hevosia lähes 1000 mailin päähän. Matkan varrella joukkion jäsenmäärä moninkertaistuu ja tarinaa edistetäänkin usein ottamalla uusia jäseniä mukaan karavaaniin. Minisarja voitti aikanaan neljä Emmy-palkintoa ja oli ehdolla kahteen Kultaiseen maapalloon.

Broken Trailia voisi luonnehtia lähinnä ajankuvaukseksi, jossa on hienot miljööt. Elettiin vielä aikaa, jolloin Pohjois-Amerikkaa kutsuttiin "villiksi länneksi" ja esim. ihmishengellä ei tosipaikan tullen ollut isoa merkitystä. Minisarjassa jopa päähenkilöt tekevät arveluttavia tappoja, mutta onnistuvat säilyttämään sympaattisuutensa ja näennäisen oikeellisuutensa. Sen sijaan karavaania jahtaava "Big Ears" (Chris Mulkey) on sarjassa turhankin selvästi paha ja kylmä ihminen, jolta löytyy hyvin vähän inhimillisyyttä. Itseäni häiritsee, jos elokuvissa/sarjoissa tulee liian selville jo alusta asti kuka on pahis ja se, jos heillä ei ole mitään normaaleja inhimillisyyden piirteitä.

Karavaaniin liittyy sarjan alussa joukko pahoinpideltyjä ja traumaattisia kiinalaistyttöjä. Kiinalaistyttöjä ei tuohon aikaan juurikaan arvostettu lännessä ja sen huomaa myös sarjassa. Kiinalaistyttöjen roolina on sarjassa olla lähinnä pelokkaina tastaseuraajina ja pääsankareiden "oikeellisten" aatteiden puolustajina siinä, että heitä ei luovuteta ilotytöiksi. Lopulta pääsankarit kiintyvät vieraisiinsa ja heistä eroaminen osoittautuu hankalaksi. Minisarjassa näyttely on genrelleen sopivaa ja pääosan esittäjät epäilemättä ansaitsivat Emmyt suorituksistaan.


Sarja on visuaalisesti vaikuttava ja kaikki on karkeaa puhekieltä ja ulkonäköä myöten kunnossa. Tarina oli mielenkiintoinen ja vaikka lopun tulitaistelut olivat vähän turhan sankarimaisia (kuinka hyvä voittaa pahan -kliseet), niin pidin sarjaa erinomaisesti toteutettuna. Huomionarvoista on myös se, että sarja on AMC:n tuottama. Annan tälle minisarjalle peräti 9/10 tähteä.


Broken Trail IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,7)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti