keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Sarja: Boardwalk Empire Season 1

Boardwalk Empire on HBO:n suuren budjetin "elokuvasarja", joka seuraa mm. The Wiren, Sopranosin ja Deadwoodin jalanjälkiä poliittisena draamasarjana. Sarja sijoittuu 1920-luvun Atlantic Cityn salakuljetusimperiumin johtamiseen ja sisältää useita kuuluisia todellisia hahmoja kuten Enoch "Nucky" Thompsonin ja Al Caponen. Sarjasta kohistiin jo paljon ennen pilottijakson julkaisua sen käyttämän suuren budjetin ja Martin Scorsesen ohjaaman pilottijakson vuoksi. Sarjalle asetettiin paljon paineita ja siitä odotettiin seuraajaa HBO:n aikaisemmille huippusuosituille ja -arvostetuille menestyssarjoille.

Ensimmäinen kausi oli pituudeltaan 11 jaksoa ja teema vaihtui sarjan edetessä salakuljetusoperaatioiden seuraamisesta aina Yhdysvaltain presidentinvaalien seuraamiseen ja siihen liittyvään politikointiin. Koko kauden ajan keskiössä on Steve Buscemin esittämän Nucky Thompsonin seuraaminen Atlantic Cityn "todellisena johtajana" ja vallankahvan käyttäjänä. Alkuun roolivalinta ei tuntunut luontevalta, mutta sarjan edetessä Buscemin hontelo olemus kasvoi vaadittuihin mittoihin ja lopulta tätä miestä voi pitää lähes täydellisenä valintana kyseiseen rooliin. Itselläni oli suuria ennakkoluuloja myös Michael Pittin sopivuudesta isoon rooliin näinkin vakavasti otettavassa sarjassa. Sarjan edetessä kävi kuitenkin ilmi, että rooleja oli valmisteltu todella huolella ja jopa Al Caponen rooliin oli löydetty laadukas ja jopa alkuperäistä hahmoa ulkonäöltään muistuttava näyttelijä.

Useista amerikkalaisista menestyneistä televisiosarjoista poiketen Boardwalk Empire sisältää HBO:n tyyliin myös useita vakavasti otettavia naisrooleja. Yksi kantava teema sarjassa on yleisen äänestysoikeuden saaminen naisille ja sen kuvaaminen. Tässä erityisesti skotlantilainen Kelly Macdonald tekee muistettavan roolin Margaret Schroederinä. Schroederin traaginen hahmo kuvaa sarjassa erityisen hyvin sitä, kuinka 20-luvun alun Amerikassa oli vääristynyt todellisuus ja kuinka vähän valtaa naisilla oli täysin miesvaltaisella poliittisella kentällä.


Sarjassa esittelee suurta roolia täysin todenmukaiset miljööt. Kaikki lavasteet ja asusteet ovat aivan viimeisen päälle laitettuja ja sarjaa varten on luotu mm. kokonainen Atlantic Cityn keskuskatua "Boardwalkia" esittävä kadunpätkä, joka sisältää aivan huikeasti erilaisia pieniä yksityiskohtia. Sarjasta tulee todellakin tunne, että eletään 20-luvun kulta-ajan Amerikkaa. Boardwalk Empire on hyvin glamour-keskeinen ja ihmiset ovat ajan tyyliin hyvin muodollisia. Miesten asema oli sen aikaisessa yhteiskunnassa paljon naisia parempi ja hahmojen käytös on myös sen mukaista. Sarja käsittelee kaikenlaisia tabuja ja rikkoo "hyvän maun" -koodia, mikä on vain hyvä asia ja tuo perspektiiviä myös nykyaikaiseen yhteiskuntaan.


Sarja on temmoltaan hidas ja suuria tapahtumia tulee harvakseltaan. Sarja sisältää kuitenkin paljon mielenkiintoisia sivujuonia kuten Michael Shannonin esittämän vanhoillisen ja tunnollisen salakuljetuksenvastaisen agentin Nelson Van Aldenin ja Pittin esittämän Jimmy Darmodyn, joka jää kiinni salakuljetuksesta ja käväisee mm. Chicagossa tekemässä bisnestä ystävänsä Al Caponen mukana. Sarjan päätähtinä pidetään myös Jimmyn vaimoa esittävää Angelaa (Aleksa Palladino), joka tuo lisää draamaa Jimmyn elämään.


Kaiken kaikkiaan sarja on todella laadukkaasti toteutettu ja se parani vielä paljon Scorsesen ohjaaman pilottijakson jälkeen. Sarja vahvisti entisestään HBO:n johtavaa asemaa laatusarjojen tuottajana. Annan 9/10 tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti