torstai 16. joulukuuta 2010

Elokuva: Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

"Indiana Jones ja viimeinen ristiretki" oli alkuperäisistä Indianoista kolmas ja viimeinen, kunnes vuonna 2008 julkaistiin jälleen jatkoa tarinalle. Viimeisen ristiretken tarinassa Indiana Jones apureineen etsii myyttistä Graalin maljaa. Elokuvaa tähdittivät useat ajan huipputähdet kuten Harrison Ford, Sean Connery, John Rhys-Davies ja River Phoenix. Erityisesti Conneryn kiinnittäminen Indiana Jonesin isäksi oli oivallinen kaappaus. Elokuva oli aikanaan suurmenestys ja huolimatta isosta budjetista aikaan nähden ($48m) se keräsi jättivoitot lippuluukuilla ($474m). Elokuvan ohjasi Steven Spielberg ja yhtenä suurimpina taustavaikuttajina oli George (Star Wars) Lucas.

Olen tämän elokuvan nähnyt lukuisia kertoja aikaisemminkin, sillä onhan se elokuvia harrastavalle aivan perusteos ja tulee television yleiskanavilta säännöllisin väliajoin. Elokuva onkin kokoperheen seikkailuelokuva, jossa on aina onnellinen loppu, "siistit tapot", kauniit naiset ja paljon erikoistehosteita. Millekään kovin kriittiselle arvostelijalle elokuva ei elokuvallisesti paljoa tarjottavaa tarjoa. Viimeistä ristiretkeä on selvästi tehty huumorin varjolla ja se sisältää lukuisia kliseitä aina ennalta-arvattavista one-linereista lähtien. Mutta kun aikanaan näin elokuvan ensimmäisen kerran, niin se tarjosi kyllä ihan jännitystäkin koko rahalla.

Elokuvassa on ehdottomasti parasta juurikin Conneryn ja Fordin yhteistyö. Conneryn hahmokin on normaalisti poikkeavasti tehty hieman leppoisammaksi ja "hassuksi vanhaksi sedäksi". Elokuva on ehdottomasti hyvin toteutettu omassa genressään. Annan 7/10 tähteä.


Indiana Jones and the Last Crusade IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 8,3 top #105)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti