keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Sarja: The Walking Dead Season 1

Minulle koko sarjan olemassaolo tuli täysin yllätyksenä kunnes se herätti pientä kohua heti ensimmäisen jakson julkaisemisen jälkeen. Sarjaa esitti Pohjois-Amerikassa AMC, joka on HBO:n kanssa profiloitunut laadukkaampien sarjojen tuottajaksi ja sen meriittilistoilta löytyy jo mm. Broken Trail ja Breaking Bad. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi jäi brittityyliin vain kuuden jakson mittaiseksi, mutta sarjan tarina myös etenee muista amerikkalaisista toimintasarjoista poiketen joka jaksolla. Sarja perustuu samannimiseen sarjakuvaan, johon en ole tutustunut.

Itselleni zombimättö ei sinällään kolahda kovin hyvin, mutta The Walking Dead on kaikesta epärealistisuudestaan huolimatta pyrkinyt esittämään zombitarinan kiehtovan realistisesti. Sarjan ensimmäiset jaksot kulutetaan taustatarinan esittämiseen, johon kuuluvat vanhat kliseet maailmanlaajuisesta zombiepidemiasta ja epätoivoon vaipuneet ihmiset, joille tapahtuu täysin uskomattomia yhteensattumuksia. Sarjan käännekohta tapahtuu päähenkilö Rick Grimesin löytäessä kuin ihmeen kaupalla selvinneen perheensä. Tästä eteenpäin sarja keskittyy mielenkiintoiseen ryhmädynamiikan seuraamiseen, jossa riittää konflikteja eikä uhreiltakaan vältytä. Varsinaisen huipentuman sarjan ensimmäinen kausi saa aivan viime hetkillä, kun koko zombiepisodin taustalla olevat asiat alkavat valottua. Tähän olisi tosin voitu kuluttaa selvästi enemmänkin aikaa, eikä heti räjäyttää monia vastauksia sisältävää tartuntatautikeskusta. Ensimmäisen kauden loppu jää näin lähes samankaltaiseen tilanteeseen kuin mistä sarja alkoikin lukuunottamatta tietenkin selviytymisryhmän löytämistä ja lukuisisia matkan varrella menetettyjä ihmishenkiä.

Sarja ei sisällä juurikaan ennestään tuntemiani näyttelijöitä, mutta löytyi niitä sentään muutama. Sarah Wayne Callies muistetaan tietenkin Prison Breakin "Sarana" ja Emma Bell esitti pääroolia pienen budjetin kauhuelokuvassa "Frozen". Pienemmässä roolissa sarjan alkupuolella nähdään myös Jerichosta tuttu "Robert Hawkins", joka näyttelee Morgan Jonesia. Näyttelijöiden työ sarjassa on pääosin laadukasta ja muutamat hahmot kuten entistä aasialaista pizzojen kotiinkuljettajaa esittävä "Glenn" ja tartuntatautikeskuksen Dr. Jenner onnistuvat roolihahmoissaan erityisen hyvin ja muistettavasti. Sarja sisälsi jo ensimmäisellä kaudellaan selvästi aineksia ja sivujuonia, jotka kaipaavaat jatkokäsittelyä tulevilla kausilla. Tällaisia olivat mm. ensimmäisissä jaksoissa esitelty Jonesin perheen kohtalo ja myöhemmin esitelty kaupungista löytynyt toinen ryhmä.

Kaiken kaikkiaan  sarja on taattua amc-laatua, mutta koska aihepiiri ei aivan täydellisesti itseäni sytytä niin annan arvosanaksi 7/10 tähteä.

1 kommentti:

  1. Heei, empä hoksannu ite lainkaan tuota Emma Belliä! Hehe, Frozen oli kyllä varsinainen....tapaus.

    VastaaPoista