torstai 9. joulukuuta 2010

Elokuva: The Silence of the Lambs (1991)

"Uhrilampaina" Suomessa tunnettu teos on Jonathan Demmenin ohjaama jännityselokuva, joka voitti aikanaan kaikki viisi merkittävintä Oscaria. Aikaisemmin tähän oli pystynyt vain It Happened One Night (1934) ja One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975). Jotain kertoo sekin, että vain kaksi kauhuelokuvaa oli tätä ennen saanut edes ehdokkuuden parhaan elokuvan Oscariin (The Exorcist (1973) ja Jaws (1975)). Elokuvan budjetti oli 20 miljoonaa dollaria ja se keräsi lopulta yli 275 miljoonaa dollaria lipputuloina, joten sitä voidaan yhtenä historian menestyneimpinä elokuvina.

Olin nähnyt elokuvan aikaisemminkin, mutta muistikuvat olivat niin hatarat, että elokuvaa katsoessa tuntui kuin olisi uutta elokuvaa katsonut. Elokuvan käsikirjoitus on nerokas ja se perustuu erityisesti Hannibal Lecterin monimutkaiseen hahmoon. Parasta elokuvassa oli kuitenkin se, miten Anthony Hopkins on herättänyt kyseisen hahmon eloon. Hannibal Lecter on äärimmäisen älykäs ja sivistynyt hahmo, jonka harrastuksiin kuuluu mm. ihmisten pyydystys ja kannibalismi. Itse elokuvassa Hannibalia aletaan konsultoimaan toisen sarjamurhaajan eli Buffalo Billin löytämiseksi. Hannibalia kuulustelemaan lähetetään nuori Clarice Starling, jota esittää Jodie Foster. Foster hoitaa roolinsa (joka on lähinnä vuoropuhelua Hopkinsin kanssa) myös ansiokkaasti.

Elokuvaa en itse luonnehtisi kauhuelokuvaksi vaan pikemminkin rikos- tai jännityselokuvaksi. Juoni ja sen hahmot ovat tässä elokuvassa kuitenkin tarpeeksi omaperäisiä erottumaan suuresta jännityselokuvien massasta. Mitään aivan uutta tai ihmeellistä se ei kuitenkaan nykypäivän mittapuilla tarjoa ja siksi sille ei voi aivan täysiä pisteitä antaa. Elokuva on kuitenkin luonteeltaan niin mielenkiintoinen, että sen jaksaa ja haluaa katsoa läpi alusta loppuun. Annan 8/10 tähteä.
  

The Silence of the Lambs IMDb:ssa (Top 250 #27. Käyttäjien arvosana 8,7)

2 kommenttia:

  1. Hyvä arvostelu, pitänee kattoo tää uudelleen lähiaikoina kun omatkin muistikuvat aika hataria.

    VastaaPoista
  2. Joo tää on ihan klassikko. Oma tavote olis nää imdb parhaat käydä ainakin joskus läpi.

    VastaaPoista