tiistai 21. joulukuuta 2010

Elokuva: TRON: Legacy (2010)

TRON: Legacy on suora jatko-osa vuonna 1982 julkaistulle TRON: ille. "TRON: Perintö" sisältää jopa pari näyttelijää alkuperäisversiosta, näistä merkittävimpänä tietenkin viime vuonna Oscarillakin pääosasta palkittu Jeff Bridges. Lähes koko elokuva oli kolmen päänäyttelijän eli Bridgesin, Garrett Hedlundin ja Olivia Wilden harteilla. Bridgesillä oli jopa useampia rooleja ja myös useammilta aikakausilta. Elokuva ei ollut avausviikollaan menestys, mutta toisaalta ei mikään hirveä pettymyskään. Elokuvan budjetti oli valtavat 200 miljoonaa dollaria, mutta se luultavasti tulee pääsemään ainakin lähelle samaa lukua lipputuloissa.

TRON: Legacy häikäisee katsojan erityisesti kolmiulotteisella virtuaalitodellisuudellaan. Elokuvasta jää todellakin vaikutelma, että sen tuotantoon on käytetty valtavasti rahaa ja tietokonegrafiikkaa. Tässä yhteydessä graafinen kokonaisuus myös toimii erittäin hyvin. 3D:tä on viisaasti käytetty vain silloin, kun se todella tekee kokemuksesta rikkaamman. Myös näyttely on pääosin laadukasta ja niinä hetkinä, jolloin elokuva oli parhaimmillaan, niin se todellakin näytti omaavan potentiaalia ollakseen todella hyvä elokuva. Sääli vain, että käsikirjoitus on paikoitellen erittäin keskinkertainen ja jopa huono. Elokuva sisälsi jonkin verran viittauksia alkuperäiseen elokuvaan ja elokuvakokemus on ehdottomasti rikkaampi, jos on nähnyt alkuperäisen elokuvan.


TRON: Legacyn juoni ja varsinkin loppuratkaisu ovat kliseisiä ja ennalta-arvattavia. Tosin on pakko myös todeta, että elokuvan alussa katsojalle esitellään TRON:in perusajatus hienosti ja muutenkin lähtökohdista luodaan mielenkiintoiset. Alkuperäinen TRON oli melkoisen epäselvä varsinkin virtuaalitodellisuuden selittämisessä ja tässä oli menty selvästi eteenpäin. Erityismaininta on annettava myös elokuvan äänimaailmalle, jossa on selviä viitteitä 80-luvulle ja alkuperäiseen TRON:iin. Näyttelijöiden pääkolmikko toimii myös hyvin yhteen ja tuovat hahmot hyvin eloon. Kaiken kaikkiaan elokuva loisti visuaalisuudellaan ja äänimaailmallaan, mutta samalla se myös paikoitellen aliarvioi (päinvastoin kuin alkuperäinen TRON) katsojaa juonen osalta. Elokuva on kuitenkin katsomisen arvoinen. Annan 6/10 tähteä.


Tron Legacy IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,7)

1 kommentti:

  1. Joo tosiaan plussaa ettei koko ajan pyritty kikkaileen 3d:llä selkeissä 2d kohtauksissa. Tuntu että tossa vähän venytettiin sitä keskivaihetta ja koko leffasta sais helposti 20-30min pois menettämättä mitään oleellista mun mielestä.

    VastaaPoista