tiistai 28. joulukuuta 2010

Sarja: The Wire Season 4 (2006)

The Wire on eräs nerokkaimmista sarjoista, mitä televisio on nähnyt. Sarjaa tuotti HBO ja sitä tehtiin 5 tuotantokautta välillä 2002-2008. Omia suosikkejani ovat ehdottomasti sarjan kolmas ja neljäs kausi. Neljännellä kaudella keskityttiin Baltimoren koulutusjärjestelmään, pormestarinvaaleihin ja jatkettiin sotaa huumejengejä vastaan. Kaudella mm. tutustuttiin edellisten kausien jengiläisten lapsiin ja näytettiin heidän etenemistään koulutusjärjestelmässä. Entisten kausien päähahmoja kuten Omaria, Bunny Colvinia ja Jimmy McNultya kuljeteltiin enemmän sivussa. Sen sijaan Marlo Stanfieldin ohjaama jengi pääsi isompaan osaan ja ottamaan roolia mm. täyttämällä autiotalot Chrisin ja Snoopin murhaamilla ihmisillä. Sarjan on luonut David Simon ja se on voittanut lukuisia arvostettuja palkintoja. Sitä pidetään yleisestikin yhtenä parhaimmista sarjoista, mitä on koskaan tehty.

The Wirea on ehkä alkuun vaikea seurata, sillä sen jokaisessa jaksossa kuljetetaan useita pieniä tarinoita. Neljännellä tuotantokaudella näitä tarinoita olivat mm. Tommy Carcettin ja Clarence Roycen vaalikampanjat, neljän lapsen tarinat (Dukie, Randy, Michael ja Namond), Marlon ja hänen muskeleiden (Chris ja Snoop) tekemät murhat, rikospoliisien ja ylemmän johdon (Daniels, McNulty, Ervin Burrell, Kima Greggs, Lester Freamon jne.) tutkinnat, Bubblesin elämä kaduilla, Omarin ryöstöt, Dennis Wisen nyrkkeilysali ja Colvinin johtama erikoiskoululuokka. Näiden lisäksi on vielä lukuisia muita keskeisiä hahmoja ja kauden täydelliseen ymmärrykseen tarvitaan tietoa edellisistä kausista. Sarja esittää myös politiikkaa eri tasojen välillä. Varsinkin rikospoliisin ja pormestarin toimiston välillä käydään paljon tapahtumia läpi.


Kauden mielenkiintoisinta antia olivat lopulta neljän koulupojan tarina ja Marlon nouseminen valta-asemaan. Erityisesti Chrisin ja Snoopin työskentely ammattimaisina ja kylmäverisinä tappajina oli huomattavaa. Neljäs kausi oli 13 jakson mittainen, mutta aikaväli ensimmäisen ja viimeisen jakson välillä tuntui valtavalta. Tätä kuvataan erityisesti neljän koulupojan kautta, jotka ovat ensimmäisessä jaksossa aloittamassa koulua "viattomina". Lopulta koulun päätyttyä kukin pojista on ottanut ratkaisevan askeleen elämässään kohti tulevaisuutta. Myös "viattomuus" on hyvin pitkälle kadonnut. Se miten sarja pystyy tekemään tämän näyttämällä vain pätkiä heidän elämästään joka jaksossa on hämmästyttävää. Myös pormestarinvaalit ja niiden lopputulokset pystytään esittämään hämmästyttävän monipuolisesti todella lyhyessä ajassa.


HBO:n kaikista laatusarjoista pidän tätä edelleen ylivertaisena muihin nähden. Se todellakin pystyy esittämän kadun elämää ja ylemmän johtoportaan elämää uskottavasti ja näyttämään syy ja seuraus -suhteet. Kun ylimmässä johdossa tehdään merkittäviä päätöksiä, niin se myös näkyy katutasolla. Sarja pystyy esittämään tämän kaiken uskottavasti tutustuttamalla katsojan jokaiselle tasolle, mitä löytyy tältä väliltä. Esimerkiksi pormestari voi antaa käskyn rikosjohtajille, jotka antavat käskyn rikosyksiköiden päälliköille, jotka puhuvat johtaville tutkijoille, jotka kertovat tämän katutason poliiseille, jotka pidättävät kulmien johtajia, joilla on katulapsia töissä ja nämä myyvät huumeita "nisteille". Sarja pystyy ja myös esittää nämä kaikki vaiheet. Ehkä se tekee tästä niin uskomattoman hyvän. Tämä on ehdottomasti parasta, mitä olen televisiosta nähnyt. Annan 10/10 tähteä.


The Wire IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 9,7)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti