maanantai 6. joulukuuta 2010

Elokuva: Mary Shelley's Frankenstein (1994)

 Frankenstein on ison budjetin elokuva, jolla on erittäin nimekäs näyttelijäkaarti. Näyttelijöihin kuuluvat mm. Robert De Niro, Helena Bonham Carter ja Ian Holm. Kun mukana on vielä tuottajana itse Francis Ford Coppola ja sekä ohjaajana ja pääosan näyttelijänä kunnostautunut Kenneth Branagh, niin siltä osin elokuvan kattaus on hieno. Elokuva on myös menestyi aikanaan valkokankaalla hyvin keräten 45 miljoonan dollarin budjetilla 112 miljoonan lipputulot.

Elokuvan rakenne onkin hienosti toteutettu takautumineen ja tarinakin pysyy hyvin mukana. Tarina ei seuraa täysin alkuperäistä kaavaa vaan Branagh on luonut selvästi oman näkemyksensä Frankensteinin hirviöstä. Elokuvan kohokohtia ovat ehdottomasti De Niron näyttelijäntyö Frankensteinin luomana "olentona". Tässä näkee, kuinka kokenut ja itsevarma näyttelijä pystyy hoitamaan vaativan roolin. Valitettavasti Branagh ei suoriudu omasta roolistaan Victor Frankensteinina aivan yhtä vakuuttavasti ja välillä huomaa turhaa ylinäyttelemistä. Omasta mielestäni roolihahmon esittäminen voi mennä pieleen, jos näyttelijä joutuu liiaksi "koheltamaan" ja luomaan turhaa toimintaa varsinaisen verbaalisen näyttelyn ja rauhallisuuden sijaan. Toki tällekin on aikansa ja paikkansa. 

Naispääosaa esittävä Bonham Carter onnistuu roolissaan mainitsemisen arvoisen hyvin sen enempää säväyttämättä. Itse tarina on pohjimmiltaan synkkä, mutta sen luokitteleminen kauhuelokuvaksi on vaikeaa. Sinänsä kyllä hienoa, että elokuva poikkeaa yleislinjasta "lopussa prinssi saa prinsessan", mutta varsinkin elokuvan lopussa toiminta alkaa olla liian päällekäyvää ja liioiteltua. Frankensteinissa on myös lastenelokuvien tapaan eroteltu hyvä ja paha turhan selkeästi vaikka De Niron "olento" yrittää hämmentää keitosta esittämällä paikoitellen molempia rooleja.

Julkaisuvuosi huomioon ottaen kohtuullinen suuren budjetin elokuva, joka latistuu loppua kohden. 6/10 tähteä. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti