tiistai 14. joulukuuta 2010

Elokuva: Tron (1982)

Ennen Tron Legacyn (2010) näkemistä ajattelin laittaa taustatiedot kuntoon katsomalla alkuperäisen elokuvan lähes 30 vuoden takaa. Sain mitä odotinkin eli hyvin kasarimaisen scifi-elokuvan. Elokuvassa pääosaa näyttelee tunnettu Oscar-voittaja Jeff Bridges ja myös Bruce Boxleitner ja Cindy Morgan ovat isossa roolissa. Bridges ja Boxleitner esittävät roolihahmojaan myös elokuvan jatko-osassa "Tron: Perintö". Elokuva oli aikoinaan aluksi valtava floppi, mutta sen pohjalta tehty videopeli oli valtava menestys ja lisäsi myös elokuvan suosiota.

Elokuvassa Kevin Flynn (Jeff Bridges) on videopelisuunnittelija ja hakkeri. Hän suunnitteli menestyksekkään pelikokoelman, jonka hänen pomonsa Ed Dillinger varasti häneltä ja keräsi isot voitot. Flynn oli kuitenkin ohjelmoinut "Master Control Programin" (ilkeä turvallisuusohjelma) taakse todisteita siitä, kuinka hän on itse asiassa luonut kyseisen ohjelmakokoelman. MCP:lla on kuitenkin omaa älyä ja se ei halua Flynnin sorkkivan sitä. Siksi MCP päättää sädettää Flynnin oikeasti pelimaailmaan materiansiirtolaserin avulla. Virtuaalimaailmassa Flynn joutuu mm. pelaamaan kuuluisaa valopyöräpeliä ja seikkailemaan tietokoneohjelmien kanssa virtuaalitodellisuudessa.


Elokuvan juoni oli melkoisen sekava ja naurettava. Sen sijaan elokuvan tekninen toteutus oli paljon aikaansa edellä ja erikoistehosteet ovat katsottavia vielä tänäkin päivänä huumorin varjolla. Suurimmilta osin elokuva vajosi kyllä pelkäksi tehoste-esittelyksi ja juonen seuraaminen aiheutti haukottelua ja väsymystä. Elokuvassa käytetään jonkin verran tietokonetermistöä ja sitä voi olla välillä vaikeaa seurata juonenkäänteineen. 30 vuotta sitten ihmiset tiesivät varmaan vielä vähemmän silmukoista ja I/O -porteista ja muutenkin meno on vähän liian "hakkerinörttimäistä". Elokuva on kuitenkin kulttiklassikon maineessa ja varmasti se kiinnostaa tiettyä kohdeyleisöä. Annan 4/10 tähteä.


Tron IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 6,7)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti