sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Sarja-arvostelu: The Wire Season 5 (2008), Huippusarja sai arvoisensa päätöksen




















The Wiren viimeinen tuotantokausi käsitteli median vaikutusta ja erityisesti Baltimore Sun -nimisen lehden tuotantoa. Erityisesti viides kausi korosti median asemaa, kun annetaan ihmisille käsitys siitä mitä on tapahtunut. The Wire käsitteli niin laajalta alueelta (aina narkkarista pormestariin) erilaisia ihmisiä, että oli luontevaa ja mahdollista esittää eri tasojen vaikutus toisiinsa. Tämä oli mielestäni toteutettu niin hyvin kuin sen voi televisiossa toteuttaa. Kaudella esiteltiin uusia hahmoja lehtijournalismin alalta. Mukaan kuului The Wire -tyyliin hahmoja aina perusreporttereista lehden editoijiin ja päätoimittajiin.














Dvd-boxin lisämateriaaleissa sarjan luoja David Simon mainitsi, että kaikki tarinat haluttiin viidennellä kaudella saada suunnitelman mukaiseen päätökseen. Tämä näkyi kauden loppupuolella, kun edellisiltäkin kausilta tuttujen hahmojen tarinat otettiin mukaan isompaan juoneen ja kerrottiin mihin kaikki lopulta päättyivät. Sarja jatkoi tässä rehellistä linjaansa ja näytti realistisen, mutta ei välttämättä aina miellyttävän tulevaisuuden. Simon kertoi myös, että sarjan tarkoituksena on esittää todellisia Amerikkalaiskaupunkien ongelmia ja mielestäni se antaa siitä melko toivottoman kuvan. Sarjan kaupunki on täynnä korruptiota ja vakavia humaanisia ongelmia kuten huumeita ja murhia.














Omaa suosikkiani eli murhatutkimusta nähtiin tavallista vähemmän, mutta lehtihuone oli toisaalta taas mielenkiintoinen. Yhden kauden teemoista tämä oli vahvempi kuin kakkoskauden tarina satamista, mutta ei aivan niin mielenkiintoinen ja onnistunut kuin ykköskauden "lankojen kuuntelu" tai neloskauden koulutusjärjestelmän esittäminen. Koulut ja erityisesti niiden kautta esitellyt neljä hahmoa (Dukie, Randy, Michael ja Namond) olivatkin sarjan lähes parasta antia. Myös kaikilla kausilla jatkuvasti vahvasti mukana ollut huumekauppa oli kaiken kaikkiaan erinomaisen hyvin toteutettu.


Nyt kun sain vihdoin katseltua koko sarjan läpi, niin voin rehellisesti sanoa, että sarja oli kokonaisuutena kaikista näkemistäni sarjoista ehein ja mielenkiintoisin. Viimeisimmällä kaudella eräs lehtihuoneen pomoista puhui jatkuvasti "Dickensmäisyydestä" ja tällä varmasti viitattiin koko sarjan olemukseen. Se sisälsi runsaasti mielenkiintoisia henkilöhahmoja, parodiaa ja "realismia". Sarjan käsikirjoittaja Simon on pystynyt tekemään siis tavallisesta (tosin erikoisesta) elämästä mielenkiintoista. On myös annettava erityismaininta niille, jotka valitsivat näyttelijät hahmojen taakse, sillä ne olivat todella uskottavia ja mielenkiintoisia. Annan viidennelle kaudelle ja samalla koko sarjalle 10/10 tähteä.

The Wire IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 9,7)

2 kommenttia:

  1. Jostain syystä en oo vieläkään saanut katottua tätä vitoskautta, noloa tiedän. Muuten niin mieletön sarja, mutta aikaa nelosen näkemisestä kertyy kokoajan lisää että mietityttää pitäisikö koko pläjäys vain alottaa alusta muistin virkistykseksi.. : P

    VastaaPoista
  2. Mielestäni vitoskauden katsominen on ihan mahdollista vaikkei kaikkia pikkujuttuja aiemmilta kausilta muistaisikaan. Kunhan edes vähän muistaa keitä Marlo, Barksdale, McNulty jne. (päähahmot) olivat. Suosittelen ehdottomasti katsomista!

    VastaaPoista