sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Elokuva-arvostelut: Zodiac (2007) ja 127 Hours (2010)

Zodiac on David Fincherin (työnäytteitä mm. Fight Club, Se7en, Social Network ja The Curious Case of Benjamin Button) ohjaama historiallinen tositapahtumiin perustuva rikoselokuva. Fincherillä on Nolanmaisesti oma tyylinsä ohjata elokuvia ja hän tekee niistä tunnistettavasti Finchermaisia. Fincher on ehdottomasti yksi johtavista ja suuntaanäyttävistä ohjaajista nykypäivänä, vaikka en itse pidä häntä aivan kaiken hehkutuksen arvoisena. Zodiacista katsoin ohjaajan version, joka oli viisi minuuttia pidempi kuin teatteriversio. Zodiacin näyttelijäkaarti sisälsi useampia nimekkäitä näyttelijöitä kuten Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo ja Robert Downey Jr. Näyttelijät eivät ole mitään omia suosikkejani ja varsinkin Downey Jr. on mielestäni jonkin verran yliarvostettu ja näyttelee usein myös yliarvostetuissa elokuvissa.

Zodiac on lähes kolmetuntinen ja hitaasti etenevässä elokuvassa sen kyllä huomaa. Elokuvassa tarvitaankin vahvoja näyttelijäsuorituksia ja mielestäni siinä Zodiac myös onnistuu. Gyllenhaal on isossa ja vaativassa roolissa ja suoriutuu mainitsemisen arvoisesti. Muut jäävät aavistuksen varjoon, mutta se on kai tarkoituskin. Mainittavaa on myös, että naispuolisia näyttelijöitä elokuvassa on todella vähän ja siksi Chloë Sevignyn rooli on silmiinpistävä. Zodiacin juoni perustuu tositapahtumiin ja se tekee elokuvasta katsomisen arvoisen. Mielestäni elokuvan juoni on tästä lieventävästä tekijästä huolimatta turhan hidastempoinen ja elokuvan kestoaika on myös turhan pitkä. Silti Zodiacin murhat ovat kertomisen arvoinen asia ja elokuvalla on "merkitystä". Annan elokuvalle 7/10 tähteä. Erityismaininta hienolle posterille.


Zodiac IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,8)


127 Hours on puolestaan Oscar-voittaja Danny Boylen paluu elokuvaohjaamisen pariin voittoisan Slumdog Millionairen jälkeen. Elokuvalla oli kovat odotukset ja kriitikot aloittivat ylistyslaulun heti kun ensimmäisen näytökset saatiin näytettyä. Elokuva on saavuttanut jo useita ehdokkuuksia arvostetuilla elokuvajuhlilla ja nimenomaan arvostetuilla kategorioilla kuten parhaasta miespääosasta. Myös itselläni oli kovat odotukset elokuvasta ja pyrin välttämään kaikenlaisia mahdollisia juonipaljastuksia. Itse elokuva kertoo vuorikiipeilijästä, joka kohtaa vastoinkäymisiä eräällä retkellään Blue John -kanjonissa. 127 Hours:n budjetti oli lähemmäs 20 miljoonaa dollaria, mikä kuulosti kyllä aika isolta tämän mittakaavan elokuvaan.

Elokuva oli hyvin paljon samankaltaisuuksia aiemmin viime vuonna ilmestyneen Buriedin kanssa. 127 Hours on myös hyvin vahvasti yhden henkilön roolisuoritus (tällä kertaa tätä roolia esittää James Franco). Elokuvassa tosin näytetään myös jonkin verran muitakin ihimisiä eli täysin monologia se ei ole. Tällaisissa elokuvissa on aina vaarana, että pääosan näyttelijä ei pysty pitämään tunnelmaa yllä, kun välillä ainoa virike on seurata jotain hyvin pienen mittakaavan toimintaa. Tämän ongelman ratkaisuksi Boyle käyttää kaikenlaisia "mielikuvia", joissa kuvitetaan Aron Ralstonin sen hetkisiä ajatuksia. Tämä ratkaisu toimii välillä hyvin ja välillä taas tulee ajateltua, että tässähän esitetään aivan itsestäänselvyyksiä, joita pystyisi lukemaan jo pelkästään Francon kehonkielestä. Itse Francon esitys on aika lailla nappisuoritus ja tätä elokuvaa on helppo kehua erilaisissa palkintogaaloissa. Elokuvan ehdottomasti sykähdyttävin asia on kuitenkin se, että se perustuu tositapahtumiin. Vielä kun elokuva on elokuvana hyvää laatua, niin tätä tarinaa kelpaa esitellä. Itseäni tosin häiritsivät ajoittain muutamat pikkuasiat kuten välillä selvästi paistava toiminnanhakuisuus. Annan tällekin elokuvalle 7/10 tähteä. En ole siis vieläkään täysin vakuuttunut Danny Boylen elokuvista. Tai en ainakaan pidä Slumdog Millionairea ja tätä aivan niin loisteliaina teoksina kuin mitä meriitit antavat ymmärtää.


127 Hours IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 8,2. Top 250, sija #219)

2 kommenttia:

  1. Slumdog Millionaire onkin Boylen ehdottomasti huonoin elokuva, kaupallisin, mutta huonoin. Suosittelen kovasti hänen elokuvistaan Sunshinea, Shallow Gravea ja tietysti Trainspottingia. Nämä ovat ihan oikeita mestariteoksia.

    VastaaPoista
  2. Joo Boylelle voisi antaa vielä mahdollisuuden...

    VastaaPoista