torstai 13. tammikuuta 2011

Sarja-arvostelu: The Wire Season 2 (2003)

The Wiren kakkoskausi oli viimeinen "Langalla" -kausi, jota en ollut nähnyt aikaisemmin. Muista kausista tiesin, että kakkoskausi käsittelisi Baltimoren satamia. Tämä teema oli erittäin vahva läpi kauden ja jopa sivussa olevat asiat yhdistettiin sataman tapahtumiin. Muilla tuotantokausilla tämä aihe on ohitettu lähes tyystin. Kauteen lähdettäessä Barksdalen väestä osa kärsi tuomioitaan ja huumetoimintaa pyöritti Stringer Bell. Myös Proposition Joe esiteltiin ja Omar palautettiin New Yorkista kalavelkoja makselemaan. Jimmy McNulty aloitti työt satamapoliisissa ja kaikki vanhan erikoisyksikön jäsenet ovat joutuneet epämieluisiin ja alempiin tehtäviin. Uusina henkilöinä esitellään kreikkalaiset välittäjät ja sataman työntekijät. Satamasta tarkemmin esitellään puolalainen Sobotkan perhe, joka on sekaantunut kaikenlaiseen salakuljetukseen ja pikkurikollisuuteen. Sataman työntekijät kuitenkin unohdetaan kauden jälkeen, mutta kreikkalaiset sen sijaan vilahtelivat aika ajoin myöhemmilläkin kausilla. Kuten arvata saattaa, niin vanha erikoisyksikkö on jälleen kasassa, kun sataman tapahtumien laajamittaisuudesta päästään vihille.

The Wireä on hehkutettu erityisesti sen hahmonkehittelyn taidosta. Tästä täytyy kyllä antaa arvostusta sarja luojalle ja kirjoittajalle David Simonille. On melkein uskomatonta, kuinka noin 12 jaksoon pystytään tiivistämään niin laajamittainen hahmojen kehitysprosessi. Tätä kautta voisi vertailla neloskauden koululasten kehitykseen kauden aikana. Ensimmäisessä jaksossa kaikki toiminta on viatonta ja hahmot vaikuttavat leppoisilta, kunnes lopulta kauden päättyessä tuntuu, että hahmot ovat kokeneet kaiken ja maksaneet kovan hinnan milloin mistäkin. The Wiren etuna on myös äärimmäisen uskottavat näyttelijät ja sarja loistaa edukseen nykysarjoihin verratuuna, sillä tähän ei edes päärooliin valita näyttelijöitä ulkonäön perusteella, vaan sillä kuinka he sopivat rooleihinsa ja Baltimoren henkeen.


Mielestäni satamien ja ahtaajien elämän läpikäynti oli tarpeellista ja se on tehty niin hyvin kun sen voi tehdä, mutta The Wiren mittapuulla kausi hieman kalpenee muihin kausiin nähden. Satamista löytyi muutamia todella hyviä persoonallisuuksia, mutta nyt osa näistä hahmoista vaikutti jopa hieman väkisin väännetyiltä ja melodramaattisilta. Kreikkalaiset ja Beadie Russell erittuivat kuitenkin edukseen ja heidän tarinansa olivat mielenkiintoisia. Jonkin asteinen huumesotakin oli taustalla pyörimässä, mutta sen esitys jätti myös aavistuksen kylmäksi. Sarja oli kuitenkin jälleen niin monipuolinen, että muutamien sivutarinoiden erottuminen huonolla tavalla ei juurikaan häirinnyt. Annan 9/10 tähteä. Jos The Wireä olisi tehty yksi kausi ja tämä olisi se, niin tämä olisi ilman muuta täyden kympin suoritus. Nyt se vain jäi aavistuksen verran muiden tuotantokausien varjoon.


The Wire IMDb:ssa (käyttäjien arvosana 9,7)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti