maanantai 3. tammikuuta 2011

Elokuva-arvostelut: Edge of Darkness (2010), Cutthroat Island (1995) ja World Trade Center (2006)

Edge of Darkness on Mel Gibsonin paluu valkokankaalle pitkän tauon jälkeen. Viimeksi Gibson nähtiin tositoimissa vuosituhannen alussa. Elokuvan tarina on oikein perinteinen trillerijuoni ja perustuu aikaisemmin julkaistuun televisiosarjaan. Elokuvassa lähes kaikki huomio kiinnittyykin Gibsonin näyttelijäntyöhön. Myös entinen James Bond -ohjaaja Martin Campbell tekee isomman ohjauksen muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. suoriutuu tehtävästään siihen nähden kohtuullisesti. Elokuvan budjetti oli suuri (80m$) ja lipputuotoissa se pääsi melko lailla samalle tasolle. Budjettiin nähden sitä on pidetty kuitenkin floppina. Kriitikoilta elokuva on saanut keskinkertaista palautetta.

Elokuvasta on pyritty tekemään realistinen ja erityisesti Gibsonin paluu on kameran etupuolelle on vakuuttava. Elokuvasta huokuu tietynlainen laadukkuus ja viimeistelty olemus. Elokuva pyrkii olemaan myös realistisen raadollinen ja esimerkiksi ampumiskohtaus myös näyttää ampumiskohtaukselta. Tarina on pohjimmiltaan synkkä ja sisältää Amerikkalaiseen tyyliin isoja salajuonia ja valtion vallan väärinkäyttöä. Campbell on kuitenkin suosikkiohjaajiani ja oli hyvä nähdä selvästi vanhentunut Gibsonkin jälleen tositoimissa. Annan 7/10 tähteä.

Edge of Darkness IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 6,7)


Cutthroat Island on Renny Harlinin ohjaama legendaarinen elokuva ja samalla yksi 90-luvun suurimmista flopeista. En jostain syystä ollut nähnyt elokuvaa aiemmin. Odotukset eivät olleet ennen elokuvaa korkealla ja kieltämättä siitä paistoi Harlinin ohjaustyyli aika vahvasti. Päänäyttelijäksi elokuvaan oli valittu Harlinin silloinen vaimo Geena Davis. Muuten näyttelijälista on yllättävän nimetön ja 100 miljoonan dollarin budjetti selittyy lähinnä valtavilla lavasteilla ja taistelukohtauksilla. Jos jotain hyvää elokuvasta etsii, niin Cutthroat Island on melko selvä elokuvallinen esi-isä Pirates of the Caribbean -saagalle.

Elokuvaa eivät pilaa huonot näyttelijät eikä edes kliseinen juoni, vaan se, että elokuvassa on yksinkertaisesti aivan liikaa toimintaa. Elokuvassa on itse asiassa hyvin vähän mitään muuta kuin takaa-ajokohtauksia ja taistelukohtauksia. Ja nämä toimintakohtaukset on toteutettu sanalla sanoen tylsästi. Ne ovat ennalta-arvattavia ja lapsellisia. On aivan liian näkyvää, kuinka miekat ja nyrkit eivät edes osu vastustajiinsa, kun he jo kaatuvat maahan.Verestä ei tässä kokoperheen elokuvassa ei ole tietoakaan korkeista tappoluvuista huolimatta. Harlin on parhaimmillaan hyvä ohjaamaan toimintaelokuvia, mutta tässä mentiin pahasti metsään. Annan 4/10 tähteä.

Cutthroat Island IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 5,3)


World Trade Center (2006) on suuren budjetin kunnianosoitus syyskuun 2001 terrori-iskun jälkiä korjanneille satamapoliiseille. Pääosissa nähtiin Nicolas Cage, Michael Peña ja Maria Bello. Elokuvan ohjasi Oliver Stone ja pienrooleissa nähtiin lukuisia tunnettuja näyttelijöitä. Elokuva on hyvin ennalta-arvattava ja tositapahtumiin perustuva uusinta syyskuun 2001 tapahtumista. Jo elokuvan nimestä ja pienellä pähkinäkuorella saisi kerrottua aivan kaikki elokuvan tapahtumat. Amerikkalaiseen tyyliin elokuva on sankaritarina ja kuvaa heidän yksin käymää taisteluaan suurta pahaa vastaan. Elokuva sai melko positiivisia arvosteluja kriitikoilta ja on ollut rahallisesti menestys.

Elokuvan ongelma on se, että ohjaus menee yli tunteiden kuvaamisessa. Vaikka tapahtumat ovat tositapahtumiin perustuvia. niin elokuvaan ei oikein sovi se, että mennään liian tunteellisiksi ja lapsellisiksi. Tämä elokuva on kyllä ehdottomasti tarkoitettu Amerikkalaisille katsojille muistutukseksi siitä, kuinka he käyvät sotaa lähi-idän kanssa. Tarina menee lopulta turhan yksilötasolle, kun puhutaan näinkin valtavasta terrori-iskusta. Elokuvasta ei oikein saa kuvaa, että todellisuudessa terrori-iskussa menehtyi tuhansia ihmisiä. Sen sijaan elokuvassa hurrataan voimakkaasti vain muutamille niistä sadoista ja tuhansista pelastujista. Cage ja Peña ovat kuitenkin ammattimiehiä ja vievät elokuvan lopulta kunnialla läpi. Annan 5/10 tähteä.

World Trade Center IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 6,2)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti