tiistai 11. tammikuuta 2011

Sarja: The Wire Season 1 (2002)

Olen jo pitkään odottanut näkeväni "Langalla" -sarjan ensimmäiset tuotantokaudet. Olin aikaisemmin nähnyt kaudet 3-5 ja mielestäni ne ovat lähes parasta mitä olen televisiosta ikinä nähnyt. Tarinan loppuratkaisu oli nyt ensimmäistä kautta katsellessa jo tuttu, mutta sarjan jokainen tuotantokausi sisältää pienen tarinan ja oman kokonaisuuden, joka tekee myös ensimmäisistä kausista katsomisen arvoiseksi. Lisäksi sarja on niin laadukkaasti tehty, että otan ilolla vastaan kaiken materiaalin mitä tulee vastaan. The Wiren ensimmäinen tuotantokausi on kaikista tehdyistä kausista eniten itse sarjan nimen mukainen ja pääajatuksena on juurikin puhelinlinjojen kuuntelu. Olin aikaisemmin ihmetellyt sarjaa katsellessani, että annettiinko nimi todellakin niin sivuroolissa olevan asian mukaan. Toisaalta tämä on yksi sarjan hienouksista: Sarja pystyi muuntautumaan ja käymään läpi lähes kaikki kertomisen arvoiset asiat Baltimoren kaupungista.

Ensimmäisellä kaudella hahmoista suurimmassa roolissa on koko sarjan kansikuvana toiminut Jimmy McNulty (Dominic West) ja häneen liittyvät työ/yksityisasiat. Sarjan alussa esitellään jengien toimintatapoja ja muodostetaan "kuuntelutiimi", joka koostuu sekalaisesta joukosta poliiseja. Alussa esiteltäviä poliiseja kannatellaan aina sarjan loppuun asti, mutta sen sijaan jengeissä väki ja valta vaihtuvat myöhemmillä kausilla kuten asiaan kuuluu. Kuitenkin jo heti alusta tehdään selväksi, että Baltimoren suuriegoiset huumejengit tuottavat paljon ruumiita yrittäessään pitää valta-asemaa. Näin myös poliisivoimien murhaosasto on aktiivisessa esittelyssä. Itse pidin juuri murhatutkijoita yhtenä viihdyttävimpinä ja mielenkiintoisimpana osana sarjaa. Ylipäätään käytännön toiminta on sarjassa viihdyttävämpää kuin poliittinen valtapeli, vaikka ei sitäkään huonosti ole toteutettu.


Kun myöhemmillä kausilla kerrotaan siitä kuinka Marlo pitää valtaa Baltimoren kaduilla, niin sarjan alussa katuja hallitsee Barksdalen jengi ja ensimmäisellä kaudella ei ole tietoakaan kilpailijoista. Omissa silmissäni Barksdale ei kuitenkaan pystynyt saavuttamaan sitä otetta ja omaperäisyyttä, mikä Marlon valtakunnalla parhaimmillaan oli ja sikäli vallanvaihdos oli myöhemmin tervetullutta. Sarja pystyy luomaan myös syvyyttä, sillä esim. kolmannella kaudella elinkautista kärsivä Barksdalen muskeli Wee-Bey:n lapsi on valokeilassa ja nyt ensimmäisellä kaudella Wee-Bey on itse suuressa roolissa Barksdalen oikeana kätenä. Myös kulttimaineen saanut Omar on isossa roolissa ja kerää kokemusta myöhempiä kausia varten. Sen sijaan politikoinnissa ei mennä niin ylös kuin myöhemmillä kausilla. Tämä selkiytti komentojärjestystä ja itsekin pysyin kerrankin kunnolla kärryillä siitä, kuka on kenenkin pomo ja missä asemassa. Kaiken kaikkiaan ensimmäisestä kaudesta jäi tunne, että hahmoja ja rooleja vasta esiteltiin ja juoneen saadaan syvyyttä vasta tulevilla kausilla. Annan silti 10/10 tähteä. Vaikka kausi ei ole The Wiren mittapuulla poikkeuksellinen, niin muihin tv-sarjoihin verrattuna se on aivan ylivoimaisen hyvä.


The Wire IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 9,7)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti