keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Elokuva-arvostelu: The Fighter (2011), paras nyrkkeilyelokuva ikinä?














The Fighter:n kävin katselemassa jo ennakkoon ja odotukseni olivat korkealla. Elokuva nimittäin oli ehdolla peräti kuudessa (!) eri kategoriassa (ja naisten paras sivuosa -kategoriassa kaksi kertaa) eilen julistetuilla Oscar-ehdokaslistoilla. Tärkeimpinä näistä olivat ehdokkuudet parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen (David O. Russell) ja parhaiden sivuosien kategorioissa (Christian Bale, Amy Adams ja Melissa Leo). Lisäksi elokuva ehti jo voittaa pari Golden Globe -palkintoa vahvoista sivuosista (Bale, Leo). Elokuva on ylipäätäänkin kerännyt paljon ylistäviä arvioita ja voi olla, että paikka IMDb:n top250 -listalla tuli jäädäkseen.















Pidin elokuvasta. Se ei tuonut mitään uutta nyrkkeilyelokuvien perinteikkääseen kategoriaan, mutta se oli toteutukseltaan ehdottomasti paras nyrkkeilyelokuva mitä olen nähnyt. Erityisesti nyrkkeilykohtaukset näyttivät melko aidoilta, eivätkä ne sortuneet niin pahasti liioitteluun, kuin mitä yleensä näissä elokuvissa näkee. Toki tässäkin piti olla ne näyttävät tyrmäykset ja hekumointimusiikit taustalla, mutta niinhän näissä aina on.

Christian Bale oli jälleen riuduttanut itsensä melko luihuksi tätä elokuvaa varten (miehellä on ihmeellinen kyky säädellä painoaan ääripäästä toiseen) ja eiköhän Akatemia muista sen, kun tulee aika palkita vuoden paras sivuosa. Bale on mielestäni Oscarinsa ansainnut ja tämä olisi ihan hyvä paikka ojentaa se hänelle. Silti mieleni tekee sanoa, että pidin jopa enemmän Mark Wahlbergin suorituksesta aktiivinyrkkeilijä Micky Wardina.



Wahlberg on urheilullisesti laaja-alainen ja on tässä hyvin uskottava nyrkkeilijänä ja varsinkin kehätaistelut onnistuvat hyvin. Mies sai onneksi edes itse elokuvan tuotannosta itselleen ehdokkuuden Oscareissa. Sen sijaan on sanottava, että jos naissivuosa-Oscar tulee tästä niin vuosi taisi olla poikkeuksellisen heikko. Miesten ja naisten suorituksia on tietysti vaikeaa verrata keskenään, mutta kyllä molemmat naiset jäivät pahasti esim. tämän elokuvan Balen suorituksen varjoon.

Elokuvan toteutus teki mielestäni siitä lähtöasetelmiaan paremman. Esim. kuvaustyyli, musiikki ja leikkaus olivat elokuvassa viimeisen päälle toteutettu. David O. Russellille täytyy antaa tunnustus tyylikkäästä nykyaikaisen realistisesta ohjauksesta, josta pidän erityisesti. Elokuvassa oli tässä suhteessa jotain samaa kuin esim. Inceptionissa ja The Townissa. Lisäksi näyttelijöistä erityisesti Bale ja Wahlberg alkavat olla niin rautaisen hyviä ammattilaisia, että he tekevät elokuvasta kuin elokuvasta katsomisen arvoisen. Annan elokuvalle 9/10 tähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti