sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Elokuva-arvostelut: Pitch Black (2000) ja From Russia with Love (1963)


Pitch Black on David Twohyn ohjaama scifi-elokuva ja samalla ensimmäinen osa Riddick-trilogiasta (jonka kolmatta osaa ei ole vielä julkaistu). Arvostelin elokuvan aiemmin parhaaksi 2000-luvulla tehdyksi filmiksi. Olen siis nähnyt sen muutaman kerran aikaisemminkin ja voisin sanoa pitäväni elokuvaa lähes parhaana, mitä olen koskaan nähnyt. Elokuvalla on erittäin hyvä ja mielenkiintoinen käsikirjoitus ja elokuvaan on tehty erinomaiset näyttelijävalinnat. Erityisesti Vin Diesel on pääosan esittäjänä eli Richard B. Riddickinä vakuuttava. Riddick on mielestäni hahmona eräs mielenkiintoisimmista, mitä olen elokuvissa koskaan nähnyt. Tulevaisuuden visioita ja fantasiaa yhdistelevä maailmankuvaus on myös erittäin mukaansatempaava ja siitä haluaa tietää lisää. Elokuvan vuonna 2004 julkaistu jatko-osa Chronicles of Riddick täydensi tarinaa hyvin (kuten teki myös epävirallinen elokuvien välissä tapahtuneista tapahtumista kertova The Chronicles of Riddick: Dark Fury). Omat odotukseni tulevasta kolmannesta elokuvasta ovat myös korkealla.


Pitch Black ei ole kuitenkaan täydellinen elokuva. Esimerkiksi alussa tapahtuva pitkäkestoinen kameran pyöriminen ja täriseminen kuin käsivaralta kuvattuna on turhan väkivaltaisesti toteutettu ja häiritsee katselukokemusta jonkin verran. Pitch Black ei ole myöskään kovin pelottava elokuva, vaikka se luo tunnelmaa taidokkaasti. Itse en tosin mieltänyt elokuvaa alun perinkään kauhuelokuvaksi, joten tämä ei häiritse. Elokuvan hirviöt ja niitä vastaan taisteleminen on kuitenkin toteutettu erittäin hyvin. Pitch Black ei vajoa siihen toimintaelokuvien perisyntiin, jossa taistelukohtaukset ovat yleensä aivan liian pitkiä tai muuten vain tylsiä.

Katsoin elokuvan DVD:ltä ja se vaikuttaa huomattavasti ikäistään vanhemmalta. Elokuva vaikuttaa rakeiselta ja visuaalisesti suorastaan huonolaatuiselta b-elokuvalta. Vaikka olen nähnyt elokuvan muutamia kertoja aiemminkin, niin aina se on ollut kuvaukseltaan ihmeellisen epätarkalta vaikuttava. Tietääkseni tätä ei ole myöskään julkaistu terävänä. Tämä tosin luo myös tunnelmaa omalla tavallaan. Annan elokuvalle 10/10 tähteä. Minulle Pitch Black on yksi niistä viidestä elokuvasta, jotka ansaitsevat täydet pisteet.



Pitch Black IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,0)


From Russia with Love on jo vuonna 1963 julkaistu alkuperäisen James Bond -ohjaajan Terence Youngin ohjaama ja järjestyksessään toisena julkaistu Bond -elokuva. Pääroolissa on tietenkin alkuperäinen James Bond -näyttelijä Sean Connery ja mm. M:ää esittävä Bernard Lee ja Miss Moneypennya esittävä Lois Maxwell ovat myös ensimmäisestä James Bond -elokuvasta tuttuja. Elokuvan budjetti oli ajankohtaan tyypillisesti vaatimattomat 2 miljoonaa dollaria, mutta sitä ei huomaa elokuvasta ollenkaan. Elokuva on muutenkin vanhentunut erittäin arvokkaasti ja antaa erinomaisen kuvan 1960-luvun glamourista. From Russia with Love ei myöskään sorru kovin pahasti Bond -kliseisiin ja on myös yksittäisenä toimintaelokuvana erinomainen, eikä vain suoraa jatkoa ensimmäiselle elokuvatarinalle.


Elokuvan juoni noudattaa melko perinteistä kaavaa ja mukaan mahtuu useita toimintakohtauksia. Ne on toteutettu paljon paremmin kuin myöhemmissä James Bond -elokuvassa, mutta silti tässäkin elokuvassa on muutamia turhan pitkiä ja tylsiä takaa-ajoja. Kaikesta huolimatta elokuvasta paistaa tyylikkyys ja se saattaa hyvinkin olla paras James Bond -elokuva, mitä on tähän mennessä tehty (Casino Royale ja Dr.No on tietysti myös huomattava). From Russia with Love :ssa Bond tyytyy vain yhteen tyttöön (Daniela Bianchi), joka hoitaa työnsä hienosti, vaikkei aivan edeltäjänsä Ursula Andressin loistoon pystykään. Elokuvan sisältää myös traagisen sivujuonen tosielämästä, kun iso roolia esittävä Pedro Armendáriz (elokuvassa Kerim Bey) teki itsemurhan heti kuvausten päätyttyä (sairasti parantumatonta syöpää, jonka sai mahdollisesti säteilystä toisen elokuvan kuvauksissa). Annan elokuvalle 9/10 tähteä.


From Russia with Love IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,5)

1 kommentti: