sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Elokuva-arvostelut: Unstoppable (2010) ja Unthinkable (2010)

Unstoppable on ohjaaja Tony Scottin uusin luomus. Ei ole yllättävää, että elokuva on toimintatrilleri ja vielä vähemmän yllättävää on se, että sitä tähdittää huippunäyttelijä Denzel Washington. Elokuva on jo kolmas perättäinen Scottin ja Washingtonin yhteistyö, kun edelliset olivat The Taking of Pelham 1 2 3 ja Deja Vu. Yhteensä yhteiselokuvia on kertynyt jo viisi. Unstoppable jatkaa hyvin pitkälle toimivaksi havaitulla konseptilla ja jopa aihepiiri eli junat säilytettiin edellisestä elokuvasta. Unstoppable on lähes täydellinen popcorn-elokuva: Elokuvan juoni on tarpeeksi moniselkoinen eli sitä ei voi pitää aivottomana toimintana, mutta juoni sisältää kyllä kaikki perustoimintaelokuvan elementit ja elokuva hoitaa ajattelun katsojan puolesta. Elokuva perustuu tositapahtumiin, mutta näitä tapahtumia on epäilemättä vähän elokuvamaisesti liioiteltu. Elokuvalla oli jättimäinen 100 miljoonan dollarin budjetti, joista iso osa meni varmasti Washingtonin vajaan 20 miljoonan ja Scottin vähän yli viiden miljoonan dollarin peruspalkkoihin. Elokuvan arvostusta lisää se, että se sisältää paljon autenttista materiaalia ja hyvin vähän tietokonegrafiikkaa.

Kaikissa Denzelin elokuvissa mies on jollain tapaa johtava hahmo valkokankaalla ja erottuu joukosta näyttelijäntaidoillaan. Voisi sanoa, että hän on uskottava melkein missä tahansa roolissa. Siksi tämän näyttelijän kiinnittäminen elokuvaan kuin elokuvaan tekee siitä melkein välittömästi laatua. Denzel ei petä tälläkään kertaa ja miehen näyttelyä on hieno seurata. Myös Chris Pine on saanut elokuvasta ison roolin ja suoriutuu kiitettävän hyvin. Maininnan arvoista on myös Ethan Supleen rooli epäonnekkaana ja laiskana tunarina, joka sopii miehelle erittäin hyvin. Itse elokuva kulkee hyvin raiteillaan ja saa kyynisemmänkin katsojan jännittämään aika ajoin. Jostain syystä kyseenalaistan hahmojen ratkaisuja usein tämäntyyppisissä elokuvissa, mutta nyt lähes kaikki tapahtumat ja tehdyt asiat vaikuttivat luonnollisilta. Elokuvassa vauhti kiihtyy toimintaelokuvamaisesti loppua kohden, mutta missään vaiheessa ei ole tylsiä kohtauksia. Elokuvan pituuskin on juuri sopiva. Annan elokuvalle 8/10 tähteä. Elokuva ei ole ehkä Oscar-materiaalia, mutta omassa toimintagenressään lähes täydellinen.


Unstoppable IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,0)


Unthinkable on vähän tuntemattomamman ohjaajan eli Gregor Jordanin ohjaama psykologinen trilleri, joka kertoo äärimuslimilaisuudesta. Elokuvan nimi on hyvin kuvaava, sillä elokuvassa tulee esille paljon asioita, joita ei tule ajatelleeksi tai joita ei halua ajatella. Elokuva on hyvin ihmis- ja käytännönläheinen ja siksi se saa esille otettavat asiat tuntumaan merkityksellisiltä. Elokuvaa tähdittävät isot nimet kuten Samuel L. Jackson, Carrie-Anne Moss ja Michael Sheen. Kaikki merkittävimmät tapahtumat ja päätökset pyörivätkin juuri heidän ympärillään ja mielestäni tämä kolmikko toimii erinomaisesti yhdessä. Heillä on jo näyttelijöinäkin sen verran kokemusta ja karismaa, että tällaisten roolien esittäminen onnistuu vaivattomasti. Elokuva kertoo tarinan muslimista (Sheen), joka on valmis kärsimään uskontonsa puolesta ja tulkitsee se myös äärimmäisesti.

Unthinkable luo mielenkiintoisen asetelman, jossa ei voi olla aivan varma, että kuka oikeastaan on elokuvan "pahis". Elokuvassa pohditaan paljon moraalia ja esitetään äärimmäinen näkemys siitä, minkälainen vaikutus ääriuskonnollisuudella voi olla. Itse tosin kyseenalaistin useamman elokuvassa tapahtuvan asian ja päätöksen. Ehkä itse olen enemmän sillä kannalla, että todellinen hätä ei lue lakia ja nopeammat päätökset ja moraalittomuus voisivat olla tositilanteessa todellisuutta. Mutta kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että elokuva on jo saavuttanut jotain, jos tällaisia asioita rupeaa edes ajattelemaan. Elokuva ei ole liian pitkä ja juoni pysyy hyvin kasassa läpi elokuvan. Loppuratkaisu näyttää nykytyylin mukaan, kuinka "asiat eivät välttämättä olleetkaan aivan niin kuin annettiin ymmärtää". Näin päättyi viime vuonnakin ainakin Inception, Shutter Island ja Buried. En sano, että tämä tyyli olisi huono, mutta vähän halvalta se välillä vaikuttaa. Tästä elokuvasta katsoin pidennetyn version, mikä ilmeisesti juuri sisälsi erikoisuutena tämän mielestäni kyseenalaisen loppukohtauksen. Annan elokuvalle 8/10 tähteä. Yhteenvetona elokuva oli aiheeltaan mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu.


Unthinkable IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,2)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti