lauantai 5. helmikuuta 2011

Parhaat vuorikiipeilyelokuvat

1. Touching the Void (2003)

"Kuoleman rajalla" on tositapahtumiin perustuva dokumenttielokuva. Sen vuonna 1985 tapahtuneet tapahtumat ovat uskomattomia, mutta silti hyvin uskottavasti kerrottu. Tapahtumien pääsankarit Joe Simpson ja Simon Yates ovat itse kertomassa tarinaa hyvin yksityiskohtaisesti ja "rehellisen" oloisesti. Elokuvassa käsitellään tabuja ja puhutaan aiheista ja päätöksistä jotka kuulostavat tällaiselle tavalliselle tallaajalle aivan uskomattomilta. Elokuvassa valloitetaan Siula Granden pahamainesta vuorta länsipuolelta. Se oli ensimmäinen "onnistunut" yritys sieltä ja sittemmin sitä ei ole taidettu edes yrittää. Touching the Void on yksi harvoja elokuvia, joille olen antanut IMDb:ssa 10/10 tähteä.


                                        
2. Nordwand (North Face) (2008)

Nordwand tarkoittaa kirjaimellisesti Eigerin pohjoisenpuoleista jyrkännettä. Tämä on vissiin kiipeilijöiden suosioissa, sillä monet kuuluisimmista tarinoista sijoittuvat juuri sinne. Nordwand on myös yksi vaarallisimmista reiteistä, vaikkei ehkä teknisesti vaativin. Se ei ole kovin korkea, mutta sisältää vaarallisia jäätiköitä. Nykyään juuri sen valloittamista pidetään yhtenä suurimmista mahdollisista saavutuksista. Esimerkiksi  Joe "Touching the Void" Simpson on tehnyt kuusi epäonnistunutta yrittääkseen päästä Eigerin huipulle. Elokuvana tämä oli yksi parhaista ei-englanninkielisistä, mitä olen koskaan nähnyt. Päänäyttelijät olivat hyvin uskottavia ja elokuva huokui ajan henkeä (Elokuva sijoittui vuoteen 1936 ja kertoi juuri saksalaisista ja itävaltalaisista kiipeilijijöistä). Elokuvasta puuttuu Hollywood-elementti ja se teki elokuvasta jollain tapaa maanläheisemmän. Kiipeilyelokuvien tyyliin tämäkin kertoo tositarinan. Joskus totuus on todellakin tarua ihmeellisempää.


3. Everest (1998)

Everest on dokumenttielokuva, jossa kymmenen ihmistä matkaa maailman korkeimmalle kohdalle Mt. Everestille.  Muista listan elokuvista poiketen myös videomateriaali on autenttista ja se on kuvattu erikoiskameralla. Itse filmi tuo esille vuorikiipeilyn käytännön asioita kuten ohieen ilmanalaan totuttautumisen ja vaadittavat valmistelut. Draamaa filmille tuo samaan aikaan tapahtanut kuuluisa vuoden 1996 Mount Everest -onnettomuus, jossa menehtyi kahdeksan ihmistä. Elokuvassa ollaan hyvin läheisesti tekemisissä onnettomuuteen joutuneiden ryhmien kanssa ja se tuo onnettomuuden hyvin lähelle katsojaa. Elokuvassa tunnelma on dokumenttimaisesti rauhallinen, mutta aihe on niin mielenkiintoinen, että jännitys pysyy yllä.



4. Cliffhanger (1993)

Cliffhanger on Renny Harlinin tunnetuimpia elokuvia ja kulttiklassikko, jota ei voi sivuuttaa missään kiipeilyaiheisella listauksella, vaikka sen ote vuorikiipeilyyn on melko ohut. Elokuva on niin perus 90-luvun Hollywood-toimintaelokuva kuin vain olla ja voi, mutta elokuvalla on silti omat ansionsa. Se pitää hyvin jännitystä yllä ensimmäisellä katsomiskerralla ja sisältää todella rutinoituneita Hollywood-näyttelijöitä, joiden menoa on aina mielenkiintoista katsoa. Lisäksi elokuva on ehdottomasti yksi Harlinin onnistuneimpia tuotoksia. Itse vuorikiipeilyt rajoittuvat kyllä lähes ainoastaan hauskannäköiseen vapaakiipeilyyn. Se tehdään tyylillä! Jolla ei kyllä varmaan ole sitten mitään tekemistä todellisuuden kanssa..




5. The Eiger Sanction (1975) 

The Eiger Sanction on melko klassinen agenttiseikkailu, jonka vetonaulana toimii ohjaajana ja pääosan näyttelijijänä toimiva Clint Eastwood. Eastwoodilta sujuvat elokuvassa erinomaisesti kasvonilmeet ja elekielen näyttely, mutta näin fyysiseen elokuvarooliin hän taisi olla jo muutaman vuoden liian vanha. Kiipeilijät voivat kyllä olla vanhempiakin ihmisiä, mutta he ovat kuitenkin yleensä fyysistekin hyväkuntoisemman oloisia. Eastwood tosin säilyttää kiipeilyssäkin tietyn tason ammattimaisuuden. Vuorena toimii jälleen Eiger:in Nordwand ja draaman syntyminen on sen takia melkein itsestäänselvyys. Elokuvana The Eiger Sanction oli ehdottomasti ikäänsäkin nähden erinomainen, mutta itse kiipeily oli ajoittain vähän turhan dramaattista ja näyttelijätkään eivät siihen sopineet täysin.



6. Vertical Limit (2000)

Vertical Limit on överiksi vedetty Hollywood-elokuva, joka sijoittuu yhdelle maailman vaikeimmista kiipeilyvuorista eli K2:selle. Elokuva vajoaa useisiin kliseisiin ja välillä menossa ei ole mukana edes järjen hiventä, mutta jännitys pysyy kyllä Cliffhangerin tapaan mukavasti yllä. Monet pitävät elokuvan K2-vuorta maailman haastavimpana kiipeilyvuorena. Kun Everestille on kiivennyt n. 3700 ihmistä, niin K2:sen vastaava luku on vain noin 300. Itse elokuvassa nähdään useita Hollywood-tähtiä kuten Bill Paxton, Chris O'Donnell ja Robin Tunney. He ovat valmistautuneet rooleihinsa hyvin menevät kyllä kiipeilijöistä, mutta elokuvan tapahtumissa on sen sijaan kyllä paljon turhaa liioittelua ja ylidramatisointia. Martin Campbell on yksi suosikkiohjaajistani, mutta tässä hän astui aavistuksen harhaan.



7. K2 (1991)

Myös viimeinen elokuva kertoo nimensä mukaisesti K2:sen valloituksesta. Tälle elokuvalle voisi antaa kiitosta siitä, että se keskittyy pohjimmiltaan lähes täysin vuorikiipeilyyn ja siihen liittyvään ajatteluun. Tämäkin on "Hollywood-elokuva" eli tapahtumat eivät perustu vähääkään tositapahtumiin ja elokuva sisältää paljon dramatisointia. Kuten kaikki tämän listan muutkin elokuvat, niin tämä on kuitenkin elokuvana hyvin katsottava. Päänäyttelijät Michael Biehn ja Matt Craven ovat sopivia näyttelijöitä kiipeilijöiksi ja heiltä sujuu meno melko realistisen oloisesti. Mutta koska vaadin kiipeilyelokuvilta todenmukaisuuttakin, niin elokuvan uskomattomat juonenkäänteet ja henkilöhahmot eivät sovi tähän elokuvalajiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti