keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Ronaldo

Toissapäivänä eli 14.2.2011 mielestäni kaikkien aikojen suurin jalkapalloilija eli Ronaldo Luis Nazário de Lima kertoi päätöksestään lopettaa 18 vuotta kestäneen uransa. Viimeiset vuotensa Ronaldo pelasi kotimaassaan Corinthiansin joukkueessa ja mediahuomio Euroopassa oli melko pientä. Monille vuonna 2008 Milanin riveissä tapahtunut vakava loukkaantuminen oli se viimeinen isku, jonka jälkeen Ronaldo ei enää pystynyt palaamaan samalle tasolle. Ronaldo taisteli kuitenkin itsensä takaisin kentille ja oli jopa hetken aikaa mukana spekulaatioissa pääsystä vuoden 2010 MM-kisoihin. Dunga pelasi kuitenkin valinnoissaan varman päälle ja jätti myös mm. Ronaldinhon valintojen ulkopuolelle.

Uutisoinnista päätellen Ronaldon ura lähes unohdettiin ja pelaajanakin häntä pidettiin vitsinä, vaikka mies teki paluun kolme kertaa vaikeiden polvivammojen jälkeen. Ronaldoa pidettiin myös ylipainoisena lähes koko 2000-luvun pelaajauransa aikana. Tässä unohdetaan se minkälaisesta lahjakkuudesta puhuttiin ja se, että näennäiset ongelmat eivät näkyneet kentällä peliesityksissä. Ylipainoisenakin Ronaldon lähtönopeus oli niin hyvä, että tavaramerkiksi muodostunut puolustajan ohittaminen vauhdilla oli vaivattoman näköistä.

Ronaldo uralta kummajaisiksi jäivät Espanjan molemmissa suurseuroissa pelaaminen (Barcelona ja Real Madrid) ja Italian suurimman jalkapallokaupungin molemmissa seuroissa pelaaminen (Inter Milan ja AC Milan). Jalkapallossa ykkösveriviholliseen siirtymistä pidetään hirveänä asiana ja se rikkoo välit täydellisesti. Ronaldolle nämä kuitenkin annettiin pääpiirteittäin anteeksi ja hänelle on pääpiirteittäin annettu anteeksi sekä Barcelonassa että Interissä.

Ronaldo ehti saavuttaa uransa aikana lukuisia jalkapallon arvostetuimpia palkintoja. Hänet valittiin kolme kertaa Fifan vuoden pelaajaksi (1996, 1997, 2002), kaksi kertaa kultaisen pallon saajaksi (1997, 2002) ja mies on mm. kaikkien aikojen eniten maaleja MM-kisoissa tehnyt pelaaja. Seuratasolta löytyy lukuisia pokaaleja, joista merkittävimmät ovat Uefa Cup ja pari La Liga -mestaruutta. Kirsikkana kakun päällä on tietenkin kaksi maailmanmestaruutta. Vuoden 2002 finaalin hän ratkaisi omakätisesti tekemellä Brasilian molemmat maalit 2-0 voitossa Saksaa vastaan.

Itse ehdin seuraamaan Ronaldon uraa seuratasolla Real Madridin päivistä saakka. Tosin aktiivisuuteni rajoittui isompiin matseihin ja erityisesti Brasilian otteisiin. Brasilia muodostui itselleni eräänlaiseksi suosikiksi 2000-luvun alussa kun menestystäkin tuli ja peli oli näyttävän näköistä. Nykyään Brasilia on tehnyt täydellisen kokoonpanomuutoksen ja joukkue ei sisällä samalla tavalla suuria persoonia. Myös peli on muuttunut siihen suuntaan, että yksilötason loistamista ei enää suosita. Vai pitäisikö sanoa, että varsinkin kovimmilla tasoilla puolustuspeli on kehittynyt paljon. Kun aloin vuosituhannen vaihteessa seuraamaan jalkapalloa, niin juuri Ronaldo oli tähän se suurin syy. Ronaldosta teki suuren persoonan erityisesti se, että hän oli keskimääräistä rehdimpi pelaaja kentällä ja epäilemättä historian kliinisin viimeistelijä. Myös kentän ulkopuolella Ronaldo käyttäytyi korrektisti ihan viimeisiä tempauksia lukuunottamatta.








1 kommentti:

  1. Voihhhh :D Avasin tän sivun silleen ihan intona "mitä mitä mitä Ronaldo???" ja sitte oliki eri Ronaldo ku luulin! Hei kiitos mun silmien avaamisesta, en ees oo tienny tästä pelaajasta. Mulla ei vissiin oo yhtään rajottunu tietämys jalkapallosta...

    VastaaPoista