perjantai 11. helmikuuta 2011

Sarja-arvostelu: Treme (2010), HBO:n laatusarja The Wiren jalanjäljillä


Treme on viime vuonna ensi-iltansa saanut draamasarja The Wiren (Ehdottomia suosikkisarjojani) luojalta David Simonilta. Se on sijoittuu vuoden 2005 tapahtumiin Katrina-hurrikaanin pyyhkäistyä New Orleansin. The Wiren tyylin mukaisesti sarja sisältää useita pieniä kertomuksia, jotka satunnaisesti kohtaavat toisensa. Kertomuksissa esitellään New Orleansialaista elämäntyyliä eri näkökulmista, mutta kuitenkin ilman selvää vastakkainasettelua kuten The Wiressä.














Sarjan ehdottomasti mielenkiintoisimpia hahmoja ovat aina uutta keikkaa etsivä ja rahapulassa oleva pasuunansoittaja Antoine Batiste, jota esittää yksi omista suosikkinäyttelijöistäni eli Wendell Pierce. Vaikka Piercen hahmo on hyvin erilainen kuin The Wiren murhaetsivä "Bunk", niin hahmon luonteessa on sitä samaa huumoria ja "satiiria", joka teki Bunkistakin aikoinaan ikimuistoisen. Pierce on syntynyt New Orleansissa ja kotiseuduistaan tyypillisesti ylpeänä amerikkalaisena luonnollinen valinta sarjaan. Olen iloinen, että kaikista HBO:n luottonäyttelijöistä juuri Piercelle osui mahdollisuus jatkaa tuotantoyhtiön palveluksessa.

Sarjassa nähdään myös muita The Wiresta tuttuja näyttelijöitä isommissa ja pienemmissä rooleissa. Näistä mainittavin on "Lester Freamonin" eli Clarke Petersin rooli Mardi Gras -intiianipäällikönä. Sarjan pääpaino on kuitenkin voimakkaaasti paikallisessa musiikissa. Oikeastaan missään vaiheessa ei edetä kymmentäkään minuuttia ilman, että ei esitettäisi vähintään parin minuutin mittaista esitystä. Suuri osa sarjan näyttelijöistä on muusikoita, joilta onnistuu hyvin erilaisten instrumenttien käyttö. Erityisesti puhallinsoittimiin on ihastuttu. Sarjasta on pyritty tekemään hyvin autenttinen ja totuudenmukainen ja se on saanut tästä myös kiitosta. Ja vaikka musiikin käyttäminen menee välillä vähän yli, niin voin uskoa, että tämä on todellisuutta New Orleansissa.

















Sarjan edetessä opin aina vain enemmän arvostamaan Tremen musiikkia ja sarjassa esiintyvää musiikkikulttuuria. Mielestäni kulttuuri on täysin järjetön ja liioiteltu, mutta siinä on jotain erittäin mukaansatempaavaa. Sarja onnistui myös HBO:maiseen tyyliin kertomaan ison tarinan melko lyhyessä ajassa. Varsinkin sarjan loppuratkaisu oli hyvin toteutettu ja pisti ajattelemaan minkälainen vaikutus Katrinalla oikeastaan oli. Itselleni uusia, mutta mainitsemisen arvoisia näyttelijöitä olivat Kim Dickens, Lucia Micarelli ja John Goodman. Lisäksi tunnetummat Steve Zahn ja Melissa Leo vakuuttivat minut viimeistään nyt. He ovat kyllä todellisia laatunäyttelijöitä ja kantoivat suuren vastuun sarjan draamapuolesta kun monet muut keskittyivät musiikillisiin ansioihin. Annan sarjalle 9/10 tähteä. Treme teki mahdottomasta mahdollisen: sarja keksi jotain uutta ja yllättävää toimivasti.

Treme IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 8,5)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti