sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Elokuva-arvostelu: True Grit (2011), kaikinpuolin kova kuin kivi













True Grit on uudelleenfilmatisointi vuonna 1969 ilmestyneestä samannimisestä westernistä, joka pohjautui Charles Portisin novelliin. Nykyään mainittavia lännenelokuvia tehdään korkeintaan yksi tai kaksi vuodessa. Itse pidän genreä yhtenä elokuvamaailman parhaista ja True Grit on viimeistään tämän elokuvan myötä yksi tunnetuimmista lännentarinoista. Sitä tähdittävät Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin ja vuonna 1996 syntynyt Hailee Steinfeld. Oscareissa tämä elokuva on esillä vähän joka kategoriassa ja yhteensä ehdokkuuksia on peräti 10 kappaletta. Todennäköisesti menestys jää kuitenkin muutamaan Oscariin ja voitto jossain pääkategoriassa olisi yllätys.














True Gritin ohjanneet Ethan ja Joel Cohen ovat luoneet itselleen jo jonkinlaista kulttimainetta ja monet pitävät juuri heidän elokuviaan erityisinä laatuteoksina. Voin yhtyä heihin sanomalla, että kaikki näkemäni heiltä ovat olleet vähintään katsottavia. Mutta toisaalta en koe, että mikään heidän tekemänsä elokuva olisi jäänyt muistiini omana suosikkinani. True Gritista jäi myös vahvasti sellainen vaikutelma, että elokuvaa kantoivat nimenomaan vahvat näyttelijäsuoritukset. Toisaalta saatan olla liian kriittinen, koska onhan tämä ehdottomasti parhaita tuotoksia ohjauksellisesti ja yleisemminkin viime vuodelta.

Pidin elokuvan tyylistä. Se eteni sulavasti, taistelukohtaukset eivät olleet liian pitkiä ja elokuva pystyi pitämään tunnelmaa yllä hitaammallakin temmolla. Elokuva osasi olla myös hauska ja sai villin lännen näyttämään yksinkertaisesti coolilta. Elokuvassa käytetty musiikki ja puhetyyli miellyttivät myös omaa korvaani. True Gritissa nähtiin myös useampia vuoden parhaisiin kuuluvia roolisuorituksia mm. Bridgesilta ja Steinfeldilta.




















Mikään ikimuistoinen klassikko True Grit ei kuitenkaan itselleni ole. Se on viimeisen päälle tuotettu ja toteutettu, mutta aavistuksen liian sankarillinen omaan makuuni. Elokuvasta jäivät lähinnä ihmetyttämään muutamat pikkuasiat ja muutaman kerran heräsi kysymys, että miksi kukaan ikinä tekisi asiat juuri noin. Ehkä se tekee elokuvasta aavistuksen kertakäyttöistä. Annan 8/10 tähteä erinomaisista näyttelijöistä ja hienosti kuvatusta villistä lännestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti