perjantai 24. kesäkuuta 2011

Hanna (2011)

















Hanna on irlantilaisen näyttelijän Saoirse Ronanin esittämä tyttö, jota on koulutettu Suomen metsissä metsästämään ja tappelemaan. Ronanin näyttely onkin sitten elokuvan ainoita valopilkkuja. Elokuvan toteutus oli itselleni melkoinen pettymys. Erityisesti elokuvan alkuasetelmat huomioonottaen aiheesta olisi voinut saada irti paljon enemmänkin. Elokuvan vaisun tarinan on kirjoittanut Seth Lochhead opiskellessaan elokuvakäsikirjoitusta Vancouverissa. Se ehkä näkyy sitten käsikirjoituksen ohuutena. Voisi sanoa, että ajatus oli hyvä, mutta toteutus jäi varsinkin pitkässä juoksussa vajaaksi.

Elokuva lähtee lupaavasti liikkeelle. Hannan ensimmäiset 45 minuuttia sisältävät ainekset laadukkaaseen toimintaelokuvaan. Yhtään kotiinpäin vetämättä voi sanoa, että Suomessa kuvattu pohjustus elokuvaan on Hannan paras osa. Myös psykologiset elementit maanalaisessa bunkkerissa toimivat, mutta siitä eteenpäin mennään juonellisesti jyrkkää alamäkeä, joka päättyy yhteen vaisuimmista elokuvalopetuksista hetkeen. Elokuvan lopussa asetelmat olivat sellaiset, että hahmojen kohtaloiden merkitys laski lähelle nollaa ja elokuvan 111 minuutin kesto alkoi tuntua kestämättömän pitkältä.

Elokuvassa oli useita pieniä asioita jotka ärsyttivät. Ensinnäkin taisteluja ja takaa-ajoja oli aivan liikaa ottaen huomioon, että nekin olivat tylsimmästä mahdollisesta muotista veistetyt. Kuvaustyylissä oli ärsyttävää temppuilua ja elokuva vaikutti urbaaneissa ympäristöissä kuvatessa halvalta. Budjetti (30m$) ei ollut mahdottoman iso, mutta siitä suurin osa tuntui menneen kolmen päätähden (Ronan, Cate Blanchett ja Eric Bana) palkkaamiseen ja matkakustannuksiin (Hannaa kuvattiin Saksassa, Marokossa ja Suomessa). Päätähdet saivatkin elokuvassa lähes kaiken ruutuajan ja ohjaaja suosi erityisesti lähikuvan näyttämistä heidän kasvoistaan. Juonellisesti Hannan kyvykkyys ja toisaalta kyvyttömyys oli melko kärkevästi toteutettu.

Hanna ei ole kuitenkaan täydellinen epäonnistuminen. Elokuvan sekavassa juonessa oli mielenkiintoisia kohtauksia ja näyttelijät olivat selvästi hyvin rooliinsa valmistautuneita. Hannan tavoista käsitellä erilaisia asioita irtosi jopa muutamat naurahdukset. Sivuhuomiona Ronanin elokuvassa käyttämässä aksentissa oli jotain mielenkiintoista. Voikohan se olla hänen normaali puheääni vai käyttikö hän rooliaan varten erilaista aksenttia. Jokatapauksessa hänen tapauksessaan voidaan puhua elokuvatähdestä, eikä vain nousevasta kyvystä nuoresta iästä huolimatta. Elokuvalle antamaani melko huonoon arvosanaan vaikutti myös se, että elokuva oli odotuksiin nähden iso pettymys.

Hanna IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,2)
Tomatometer: 71%
Metascore: 65/100
Omat pisteet: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti