Game of Thrones oli ehdottomasti tämän vuoden odotetuin tv-ohjelma. Sarja perustuu George R. R. Martinin "A Song of Ice and Fire" -kirjasarjan ensimmäiseen kirjaan "A Game of Thrones". En ole lukenut kirjoja, mutta kuulemani mukaan sarja on hyvin uskollinen alkuperäiskirjoille. Sarjan päärooleihin kiinnitettiin brittiläisiä eturivin näytteliijöitä ja nousevia kykyjä. Tunnetuimpia näyttelijöitä olivat mm. Sean Bean, Lena Headey, Iain Glen ja Peter Dinklage. Sarja oli HBO:n jättituotantoa ja se on jo varmistanut toisen tuotantokauden. Itse kirjoja on kirjoitettu jo neljä kappaletta ja viides tulee markkinoilla aivan lähiviikkoina. Kirjoja on lisäksi tekeillä vielä useita (luultavasti ainakin kolme-neljä kirjaa ilmestyy vielä).
Se että sarja on HBO:n tekemä näkyy kaikkialla. Sarjassa on jälleen uskomattoman tarkasti toteutetut ympäristöt/puvustukset ja näyttely on aivan ensiluokkaista. Kirjan muuntaminen televisiomuotoon on aivan varmasti ollut iso ja päänvaivaa aiheuttanut urakka. A Game of Thrones sisältää fantasiakirjoille melko tyypillisestikin aivan järjettömän paljon erilaisia hahmoja ja tapahtumia. Erään laskelman mukaan ykköskaudella olisi ollut 87 nimettyä hahmoa. Jo pelkästään päähahmoja, jotka on hyvä tuntea on lähemmäs 30.
Sarjassa on 3-4 tärkeämpää tapahtumapaikkaa, joiden tapahtumia esitetään vuorotellen. Ensimmäisellä kaudella tapahtumapaikoilla ja tapahtumilla ei välttämättä edes ole kovin tiukkaa yhteyttä toisiinsa. Idässä, lännessä ja pohjoisessa voi olla aivan erilaiset ongelmat. Kirjoissa tapahtumia esitetään hahmojen näkökulmasta ja seurattaviin hahmoihin kuuluvat vastakkainasettelunkin syntyessä molemmat osapuolet. Televisiosarjan pitkässä ja jokaisessa jaksossa esitettävässä introssa on hyvin kuvattu tapahtumapaikat ja se auttaa hyvin tavallista katsojaa hahmottamaan sarjan tapahtumia.
Sarjan tyyli on ainakin kirjoja lukemattomalle aika rajua. Mitään likaisia yksityiskohtia ei pidetä piilossa ja mukana on täysin puun takaa tulevia juonenkäänteitä. Itse juoni jää lopulta aika pahastikin kesken ja sarjasta jää tunne, että tämä on vasta alkusoittoa tulevan näytöksen edellä. Kuitenkin hyvin mielenkiintoinen alkusoitto. Sarjasta on helppo poimia suosikkihahmoja ja tarinoita ja myös inhokkeja, jotka nekin on näytelty hyvin. Kaikista häikäisevin roolisuoritus on pienikokoisen Peter Dinklagen näyttely Tyrion Lannisterina. Emmykin lienee tästä jo melko itsestäänselvyys. Sean Bean kantaa onnistuneesti isoa roolia ykköskaudella pikkuallitsija Eddard Starkina. Myös erityisesti lapsinäyttelijät onnistuvat rooleissaan. Valitettavasti televisio ja alkuperäisteoskin asettavat jonkin verran rajoituksia sille, kuinka paljon hahmot ehtivät kauden aikana kehittyä. Paljon mielenkiintoisia hahmoja jäi vielä melko pieneen rooliin.
Kaiken kaikkiaan odotukseni kohtasivat hyvin itse teoksen kanssa. Tarina vaatii syventymistä ja se kertoo paljon mielenkiintosia pienempiä tarinoita mielenkiintoisesti toteutetussa ympäristössä. En juurikaan pidä taikaelementtien käyttämisestä fantasiatarinoissa, mutta maltillisesti toteutettuna nekin menevät. Onneksi taikuutta ei juurikaan nähdä ja meno on suurimmilta osin kuvattu niin realistisena kuin ne vain voi kuvata. Game of Thrones on mielenkiintoinen kokonaisuus, jolle annan kuitenkin kaiken kehumisen keskeltä vielä mahdollisuuden kehittää itseään, vaikka itsestäänselvä kymppi onkin. Juoni jäi harmittavan paljon kesken ja seuraavaa kauteen on vielä pitkä matka. Ajankuluksi voisin lukea alkuperäisteoksen ja katsoa tämän tv-sarjankin uudelleen samantien. Varsinkin alkupään tapahtumista meni aika paljon ohi, kun ei ymmärtänyt mistä on kyse.
Game of Thrones IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 9,5)
Metascore: 79/100
Omat pisteet: 10/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti