torstai 1. joulukuuta 2011

Monsters (2010) ja miksi se on hyvä elokuva

Monsters oli brittiläisen Gareth Edwardsin ensimmäinen "isompi" elokuvaprojekti. Monstersissa miehen vastuulla olivat ohjaus, käsikirjoitus ja erikoistehosteet. Kokonaisbudjettia elokuvalla oli alle 500 000 dollaria. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että koko projekti sisälsi noin viisi henkilöä, joista kaksi olivat näyttelijöitä. Elokuvan tapahtumat on kuvattu oikeissa kohteissa keski-Amerikassa ja kaikki muut näyttelijät kahta päänäyttelijää lukuunottamatta ovat vain paikalle sattuneita ihmisiä. Suuri osa näyttelystä ja kohtauksista ovat improvisoituja ja loppueditointikin on tehty kaupallisilla 3d-mallinnusohjelmilla.

Monstersin lähtökohdat eivät kuulosta siltä, että lopputuote voisi olla mitenkään kovin erikoinen juonellisesti tai visuaalisesti. Elokuvan nähtyään ei voi kuitenkaan kuin ihmetellä, miten paljon tietokoneiden laskentateho ja erikoistehostesovellukset ovat kehittyneet viimeisen kymmenenkin vuoden aikana. Tämän elokuva vahvistaa käsitystä, jonka mukaan nykyään harrastelijoillakin on mahdollisuus tuottaa erittäin näyttävää materiaalia ja sitä kautta uskottava scifi-elokuva. Scifi-elokuvissa on usein keskeisenä elementtinä jotain, joka vaatii korkean tason erikoistehostekikkailua ja tämä elokuva ei ollut poikkeus.

Monsters ei kuitenkaan perustu pelkkään jälkikäteen tuotettuun visuaaliseen materiaaliin, vaan se luo tunnelmaa myös oikeassakin elämässä seurustelevalla päähahmokaksikolla ja esimerkiksi elokuvassa vallitsevan ilmiön taustoja ja seurauksia kuvaamalla. Elokuvan näyttelijät Scoot McNairy ja Whitney Able olivat jo entuudestaan jossain määrin tunnettuja ammattinäyttelijöitä ja pystyvät luomaan käytännössä kaksistaan koko 94 minuuttisesta mielenkiintoisen. Tämä ei ollut ehkä se helpoin työ, kun ottaa huomioon, että koska kuvauspaikkoja ja näyttelijöitä ei oltu määritelty etukäteen, niin suurin osa kaikesta näkyvästä perustui improvisointiin. Improvisointi onkin Monstersissa asia, jota monet kriitikot ovat jälkeenpäin arvostelleet. Jos elokuvalta odottaa samanlaisia elokuvamaisia dialogeja kuin suuren budjetin tuotannoilta, niin varmasti pettyy. Se, että keskustelut ja näyttely on improvisoitua nimittäin myös näkyy lopputuloksessa. Itse näin sen kuitenkin vahvuutena: Pieni toisto ja hiljaiset hetket antavat vain realistisemman kuvan koko elokuvan taustalla vaikuttavasta ilmiöstäkin.


Monsters on panostanut myös yksityiskohtiin. Taustalla vaikuttavat tapahtumat muukalaisten invaasiosta ja tämä näkyy esimerkiksi armeijan läsnäolona. Muukalaiset saastuttaneet ja levinneet tiettyihin osiin ja näillä alueilla vallitsee karanteeni. Vaikka tätä kaikkea ei välttämättä kirjaimellisesti näytetä, niin elokuva luo tunnelman, jossa ihmisten käytöksestä ja kuvaustyylistä huokuu taustalla vaikuttavat tapahtumat. Elokuva onkin kuvattu näyttävästi scifi-elokuvien tyyliin. Tunnelma on samanlaisen painostava kuin esimerkiksi elokuvissa The Road ja The Book of Eli. Kuitenkin elokuva ei ole mitään synkistelyä vallitsevan tilan takia, vaan pyritään ennemminkin näyttämään, miten tämä kaikki voisi näkyä tavallisten ihmisten keskuudessa. Tavoitteena ei siis ole scifi-kliseen tapaisesti pelastaa maailmaa.

Pidän Monsters elokuvaa yhtenä parhaimmista scifeistä, joita on viime vuosina tehty. Sen ansiot ovat nimenomaan taustalla vaikuttavassa ilmiössä ja sen vaikutusten kuvaamisessa. Elokuvaa sinällään ei voi pitää tarinankerronnan mestariteoksena, mutta mielestäni juoni kantaa kuitenkin loppuun asti. Ymmärrän kyllä, jos (ja kun) monet ovat pitäneet tätä tylsänä ja liian vähän varsinaista toimintaa sisältävänä. Kuitenkin esimerkiksi päähahmot eivät pyri olemaan liian miellyttäviä, joka on näin kliseitä vihaavalle positiivinen yllätys.

Monsters IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 6,4)
Tomatometer: 71%
Metascore: 63/100
Omat pisteet: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti