keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Warrior (2011)

Warrior lienee ensimmäinen mma-aiheinen (vapaaottelusta tehty) ison budjetin elokuva. Se on ehkä vähän yllättävää, kun ottaa huomioon sen hypen, mitä lajin ympärillä pyörii. Tällä hetkellä vapaaottelu on yksi seuratuimmista lajeista koko Amerikassa. Elokuvana Warriorilla onkin selvästi tilausta kaikkien nyrkkeilyjen keskellä. Toisaalta elokuva asettaa pienen kynnyksen varsinkin sellaisille suomalaiskatsojille, jotka eivät lajia yhtään tunne. Ei kannata kuitenkaan antaa tämän hämmentää, sillä Warriorissa on myös perhedraamaa ihan riittävästi.

Warrior on Gavin O'Connorin (aiempia elokuvia mm. Miracle ja Pride and Glory) ohjaama ja maltillisella 30 miljoonan dollarin budjetilla kuvattu. Siinä on tyyliltään monia yhtäläisyyksiä vuosi sitten julkaistun nyrkkeilyelokuvan "The Fighter" kanssa, josta pidin paljon. Näyttelijät kuten Joel Edgerton, Tom Hardy, Nick Nolte ja Jennifer Morrison on erittäin hyvin elokuvaan valittu ja erityisesti Edgerton ja Hardy sopivat veljeksiksi. Vapaaottelua voi pitää yhtenä kokonaisvaltaisimmista ja rankimmista urheilumuodoista ja siksi ottelijoita näyttelevät Edgerton ja Hardy tarvitsevat hyvään uskottavuuteen paljon urheilullisuutta. Tästä pidinkin erityisesti Warriorissa: Kaikesta draamasta huolimatta urheilupuolen uskottavuuteen oli panostettu. Taustalla näkyi mm. tosielämän mma-vaikuttajia, jotka esittivät itseään ja erittäin hyvin toteutettu octagon-ympäristö selostuksineen. Otteluita nähtiin useita ja sitämyöden vapaaottelussa tärkeää elementtiä eli erilaisia ottelutyylejä nähtiin myös. Tietysti elokuva asetti kestollaan rajoja sille, kuinka tiivistetysti itse otteluita näytettiin.

Warrior pystyi kantamaan ajatuksena uskomatonta juontaan melko pitkälle, kunnes aivan lopussa draama alkoi ryöpytä pahasti yli. Joillain muilla näyttelijöillä lopputulos olisi voinut olla aivan hirveä, mutta nyt näyttelijät pelastivat sen mitä pelastettavissa oli. Warrior oli kuitenkin erittäin hyvä elokuva suurimman osan ajastaan. Elokuvan alussa perhedraamakin oli jännitteineen mielenkiintoista, mutta sotasankari-, juoppo isä-, rahaton perhe-, vihainen veli- ja sain potkut-korttien pelaamisen jälkeen tapahtumat menivät vähän turhan elokuvallisiksi. Kerran katsottuna ja hyvin näyteltyinä nämäkään eivät tosin häiritse kovin pahasti.

Warriorista huokuu kaikki laadukkaaseen urheiluelokuvaan tarvittavat osat. Näyttelijät Hardyn johdolla ovat karismaattisia ja sellaiselle, joka on kiinnostunut mma-maailmasta, elokuva sisältää useita mielenkiintoisia yksityiskohtia. Warrior onkin aika lähellä ollakseen vuoden 2011 paras urheiluaiheinen elokuva, eikä häviä paljoa yleisemminkin ottaen.

Ennen Warriorin näkemistä on plussaa, jos tietää mitä käsitteillä vapaaottelu ja ufc tarkoitetaan.

Warrior IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 8,3 top250 #184)
Tomatometer: 83%
Metascore: 71/100
Omat pisteet: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti