maanantai 26. joulukuuta 2011

Terra Nova (2011)

Terra Nova on varmasti vuoden 2011 kunnianhimoisin uusi tv-sarja. Jo pelkään pilottijaksolla oli hintaa 20 miljoonaa dollaria, joka linee jo tv-historian suurin (vertailuna esim. Boardwalk Empiren pilotti maksoi 18m$ ja Pan Amin 10m$). Sarjan alussa nykyhetki sijoittuu vuoteen 2149, jossa ihmiset ovat kuluttaneet maapallon loppuun ja tulevaisuus ei näytä valoisalta. On kuitenkin keksitty aikakone, jolla voi matkustaa 85 miljoonaa vuotta menneisyyteen paratiisia muistuttavaan paikkaan. Pilottijakson jälkeen tapahtumat keskittyvät menneisyyteen, jonka ympäristö on täysin erilainen kuin saasteiden täyttämä "nykyhetki".

Pidän Terra Novan lähtökohtaa mielenkiintoisena. Täysin poikkeava ympäristö antaa mahdollisuuksia erilaiselle draamalle. Erikoistehosteissa ei ole säästelty ja Terra Nova pystyy näyttävillä lavastuksilla luomaan illuusion villistä ympäristöstä, jota dinosaurukset hallitsevat. Näyttävät kulissit ovatkin ehdottomasti sarjan paras osa, sillä draamassa sarja ontuu jonkin verran. Terra Nova on selvästi tehty koko perheen sarjaksi, jossa on roolimalleja kaikenikäisille ja väkivaltaa ei näytetä ollenkaan. Väkivallan puuttuminen on vähintäänkin outoa huomioonottaen juoneen rakennetut erittäin vihamieliset asetelmat. Olen aivan varma, että en ole yksin jos sanon, että sarja olisi antanut laadukkaamman kuvan jos sen "ikärajaa" olisi nostettu. Nyt Terra Nova yrittää olla liian kiva ja kaikkia miellyttävä.

Terra Novan juoni rakentuu vahvasti Shannonin perheen ympärille. Shannonit edustavat useissa tilanteissa toisinajattelun näkökulmaa ja jokaisella perheenjäsenellä on omat konfliktinsa. Kuitenkin usein varsinkin perheensisäiset tilanteet tuntuvat teennäisiltä ja näytellyiltä. Näyttely menee yli usein muissakin tilanteissa. Sarjaan ei ole muutamaa näyttelijää lukuunottamatta asetettu kovin nimekkäitä näyttelijöitä, mikä on yllättävää. Näyttelijöistä mielenkiintoisin ja näkyvin on Stephen Lang, joka vetää jälleen sen saman johtajaroolin kuin niin monesti aiemminkin.


Jos Terra Novalle pystyy antamaan anteeksi sen ilmiselvät heikkoudet ja keskittymään sarjan mielenkiintoiseen puoleen, niin sarja on melko katsottava. Karkeasti voisi sanoa, että draama ontuu, mutta scifi on parhaimmillaan mielenkiintoista. Sen verran kallis hinta näkyy lopputuloksessa, että jokainen jakso on suunnilleen tasavahva ja normaalia heikompia jaksoja ei ole. Juonesta näkee, että ajatus ja toteutus on mielenkiintoinen, mutta väkinäiset dialogit ja ylinäyttely pudottavat paljon kokonaisuutta. Ajatusta ja toteutusta voi jossain määrin verrata Avatarin vastaavaan.

Terra Nova IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 6,8)
Metascore: 64/100
Omat pisteet: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti