perjantai 16. joulukuuta 2011

Sons of Anarchy, Season 4

























Kun lähes tasan vuosi sitten kirjoitin SOA:n kolmannesta tuotantokaudesta pidin sitä yhtenä parhaista aktiivisista tv-sarjoista. Tämä siitä huolimatta, että kolmas tuotantokausi on ollut SOA:lta selvästi heikoin. Onneksi neljännellä kaudella unohdettiin harharetket Irlannissa ja Jaxin lapsen etsiminen. Sarjan luonne muuttui neljännellä kaudella selvästi väkivaltaisempaan suuntaan ja moottoripyöräkerhosta otettiin kaikki mahdollinen irti. Juonen peruskaava säilyi kuitenkin samana: verenhimoinen superpoliisi, tulenarat jengiasetelmat, epäselviä diilejä ja perhedraama.

SOA teki neljännellä kaudellaan lähes kaiken mahdollisen. Sarja on uusittu ainakin viidennelle kaudelle ja asetelmat siihen ovat vähintäänkin mielenkiintoiset. Heräsi kuitenkin kysymys, katsojien mielenkiinnon ylläpitämiseksi jo tehtävä jatkuvasti shokkikäänteitä ja -ratkaisuja? Välillä toivoisi mm. ykköskaudella nähtyjä pienemmän mittakaavan ongelmia ja harmittomuuksia tämän kuolemanvakavuuden sijaan. Lisäksi jengiin kohdistunut RICO-ajojahti oli aika kevyttä ja turhaakin. Paljon melua turhasta voisi joku sanoa. Sinällään kausi päättyi kyllä tilanteeseen, josta on mahdollista rakentaa mielenkiintoinen vitoskausi.



Uusista näyttelijöistä Danny "Romeo" Trejo, Rockmond "Eli Roosevelt" Dunbar, Benito "Luis Torres" Martinez ja Ray "Lincoln Potter" McKinnon olivat kaikki vahvistuksia. SOA:n tuottajat ovat ainakin panostaneet uskottavuuteen, mikä on tietysti hyvä asia. FX:n aiemmasta suosikkisarjasta "The Shield" on hauskasti nähty jo useita vierailijoita. Vakionäyttelijöistä Charlie Hunnamin asema sarjan kiiltokuvana on edelleen kiistaton. Tällä kaudella kaudella keskityttiin vielä jos mahdollista, niin enemmän Hunnamin, Katey Sagalin ja Ron Perlmanin (ja Maggie Siffin) muodostaman perheen sisäisten ongelmien ratkomiseen. Välillä nämä jo useiden kausien ajan tapetilla olleet ongelmat alkoivat puuduttaa.

Vaikka neloskausi oli parempi kuin kolmoskausi, niin se ei enää samalla tavalla pärjännyt muille samaan aikaan pyöriville sarjoille. Lisäksi alkuihastuksen jälkeen sarjaan on ilmaantunut ärsyttäviä piirteitä, joista ei päästä pitkällä tikullakaan eroon (esim. juurikin Tellerien perhesotkut). Arvosanaa nostaa kuitenkin vahva finaaliosa, joka sisälsi kaksi jaksoa ja tarvittavia ratkaisuja sarjan elossapysymiseen. Syksy on vahvinta aikaa sarjojen osalta Amerikoissa ja SOA oli tänäkin vuonna top5-sarja syksyn osalta.

Sons of Anarchy IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 8,7)
Metascore: 81/100 (4. tuotantokausi)
Omat pisteet: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti