perjantai 23. joulukuuta 2011

Moneyball (2011)

Moneyball voi olla suomalaiselle vaikeasti lähestyttävä elokuva. Ehkä yleisemminkin sellaisille, jotka eivät halua elokuvan sisältävän urheiluaiheista nippelitietoa. Moneyballi:n Juoni kertoo Oakland Athleticsin baseball-joukkueen 2002-kauden tapahtumista. Elokuva perustuu Michael Lewisin kirjaan ja sitä tähdittävät mm. Brad Pitt ja Jonah Hill. Moneyballin on ohjannut aiemmin Capotesta (2005) tuttu Bennett Miller ja sen budjetti oli draama-/urheiluelokuvaksi iso 50 miljoonaa dollaria. Moneyball:lla on myös mahdollisuus voittaa arvostetuimpia palkintoja. Se on jo ehdolla esimerkiksi neljään Satelliittiin ja on luultavasti vahvasti esillä myös talven Oscareissa.

Vaikka Moneyball on hyvä draamaelokuvana, niin siitä saa eniten irti urheiluaiheisena elokuvana. Elokuvassa käydään jonkin verran numeroita, pelaajia ja tilastoja läpi. Käsitteet voivat olla hankalia sellaiselle, joka ei seuraa joukkueurheilua ja vielä tarkemmin sanottuna yhtä tilastokeskeistä lajia kuin baseball. Varsinkin täällä pohjolassa voi olla vaikeaa löytää yleisöä pelkästään baseballin varjolla. Päänäyttelijä Pitt on kuitenkin sellainen nimi, joka voi jo herättää mielenkiintoa useille katsojille. Pitt kun ei ole ollut mukana oikeasti huonossa elokuvassa juuri koskaan. Itse olin teatteriin mennessä kuitenkin erittäin kiinnostunut myös urheilusisällöstä.

Moneyball on erittäin hyvä elokuva. Sen sisältämä tarina on aivan uskottamattoman sopiva elokuvaan. Juonellisesti parasta on tieto siitä, että elokuva on erittäin uskollinen tositapahtumille. Elokuva on tehty lajia ihannoiden ja kuvaustyyli/näyttely on erittäin uskottavaa. Pääroolissa Pitt on täydellinen valinta joukkueen GM:ksi ja Hill myös apulais-GM:ksi. Pittin rooli vaatii sellaista karismaa, jota on äkkiseltään ajateltuna vaikeaa löytää moneltakaan näyttelijältä. Rehellisesti sanoen en osannut odottaa näin hyvää elokuvaa. Urheilu on äärimmäisen vaikea aihe tehdä elokuvaa niin, että se on myös draamapuoleltaan laadukas. Moneyball:ssa esitetään onnistuneesti myös aiheen heikkouksia ja varjopuolia. Vaikka en ole seurannut baseballia, niin pystyin seuraamaan sitä esimerkiksi NHL:n puolelta saamillani tiedoilla amerikkalaisesta urheilukulttuurista.

Aiemmin sanoin Warriorin nähdessäni sen olevan aika lähelle vuoden paras elokuva, mutta nyt sanoja pitää vetää jonkin verran takaisin. Moneyball oli lähes täysi kymppi omissa kirjoissani ja nyt saadusta ysistä huolimatta se voi siihen nousta uusintakatselun jälkeen. Kaiken kaikkiaan 2011 ei ollut erityisen laadukas elokuvavuosi, mutta sen urheiluelokuvat ovat erittäin hyviä.

Moneyball IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 7,9)
Tomatometer: 95%
Metascore: 87/100
Omat pisteet: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti