keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Cowboys & Aliens (2011)

Cowboys & Aliens kuulosti jo nimenä huonolta. Aikaisemmista villi länsi yhdistettynä scifiin -elokuvista tulee mieleen floppi Wild Wild West ja nämä kaksi aihetta ovat muutenkin sellaisia, että niitä ei pitäisi kevein perustein alkaa yhdistelemään. Kuitenkin Cowboys & Aliens oli yksi kesän odotetuimmista elokuvista. Elokuvan ansioihin voidaan laskea mielenkiintoinen näyttelijäkaarti ja se käytännön asia, että elokuva ei ole komedia. Edes tahaton sellainen. Elokuvan käsikirjoitusta on tehty lähes kymmenen vuotta ja sen piti olla viimeisen päälle kunnossa. Eiväthän tälläiset huippunäyttelijät kuten Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde ja Sam Rockwell edes lähtisi mukaan tämänkaltaiseen projektiin, jos käsikirjoituksella ei olisi potentiaalia?

Elokuva on saanut pääsääntöisesti huonoja arvosteluja. Elokuvan taustatekijöiltä löytyy paljon historiaa esim. Iron Manien ja Transformereiden ohjauksen, tuottamisen ja käsikirjoittamisen puolelta. Se kyllä näkyykin sitten lopputuloksessa. Cowboys & Aliens on melko kliseinen ja etenee putkijuoksuna lähes ilman yllätyksiä kohti maalia. Erityisesti toimintaan on kyllä panostettu. Ajatuksesta ihmisistä ennen nykypäivän tieteiskirjallisuutta/elokuvia kohtaamassa muukalaisia on sellainen, josta varmaan olisi voitu saada enemmänkin irti. Parasta elokuvassa ovat odotetusti näyttelijät. Ford pystyy edelleen lähes seitsemänkymppisenä paitsi tekemään toimintaa, niin ennen kaikkea olemaan uskottava toimintaelokuvatähti. Hauskana yksityiskohtana Wilde on selvästi ottanut elokuvassa vaikutteita Craigin tyylistä olla vähäsanainen elekielinäyttelijä. Wilde oli myös sikäli mielenkiintoista nähdä Craigin vastanäyttelijänä, koska olin kuullut, että Wilde oli jo aiemmin Casino Royalessa ollut lähellä päästä näyttelemään Bond-tyttöä Craigin näytellessä itse sankaria. Ylipäätään Wilde lienee melko kovassa kurssissa Hollywoodissa juuri nyt, sillä nainen näyttelee etenevässä määrin erilaisissa suurtuotannoissa.


Cowboys & Aliens on elokuva, jonka voi katsella kerran, mutta mitään uudelleenkatseluarvoa sillä ei ole ja toisaalta en pitäisi tätä 10 euron elokuvalipun arvoisena. Selvä pettymys siis vuoden alun aikaisiin odotuksiini. Silloin ajattelin tämän olevan jopa yksi vuoden mielenkiintoisimmista tuotannoista. Lopulta käsissä oli kuitenkin vain erikoistehostetoimintahässäkkä, jonka pelastivat muutamat nimekkäät näyttelijät. Uskoisin, että tästä pettymyksestä saavat ottaa syyt niskoilleen paitsi käsikirjoittajat, niin myös ohjaaja, joka ei olisi yhtään perinteisempää tulkintaa toimintaelokuvasta voinut tehdä.

Cowboys & Aliens IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 6,3)
Tomatometer: 44%
Metascore: 50/100
Omat pisteet: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti