keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Elokuva-arvostelu: Das Boot (1981), Eeppinen sukellusvene-elokuva

Kesti pitkään ennen kuin löysin aikaa katsoa koko elokuva läpi. Olin vielä vähän epäluuloinen, että jaksaisinko katsella sitä täysin keskeytyksettä. Katsoin siis original uncut -version, joka on 4 tuntia ja 53 minuuttia pitkä kestoltaan. Lopulta katsoin elokuvan ilman taukoja yhteen menoon ja silloin elokuvan täytyy olla jo todella hyvä ja omaan makuun sopiva. Tavallisenpituisiin elokuviin verrattuna Das Bootin uncut -versio pystyy kertomaan tarinan, jossa on paljon yksityiskohtia, tapahtumia ja syvyyttä. Esimerkiksi henkilöhahmot tulevat ihan uudella tavalla tutuiksi ja pienemmissäkin rooleissa olevat hahmot saavat uudenlaista merkitystä.


Elokuvan ohjaajalle Wolfgang Petersenille tämä elokuva oli iso noste uralle ja myöhemmin häneltä on nähty mm. Troy, The Perfect Storm ja Air Force One. Das Boot oli myös ehdolla kuuteen Oscariin, mikä on Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian ulkopuoliselle elokuvalle todella iso kunnianosoitus (vaikka ei Oscarin voittaminenkaan mikään vääryys varmasti olisi ollutkaan). Myös elokuvan näyttelijöille ja varsinkin Jürgen Prochnowille elokuva oli ponnahduslauta Hollywoodiin, mutta silti Petersenin ja Prochnowin Hollywood-urat kalpenevat heidän Das Boot -panostuksensa rinnalla.




















Elokuva on oikeastaan kaikkea mitä voi toivoa. Se liittyy itseäni kiinnostavaan aiheeseen (sukellusveneet) ja se sisältää jännitystä ja draamaa täydellisessä suhteessa ja se pohjautuu vielä tositarinaan. Das Boot on myös hyvin maanläheinen elokuva ja elokuvaa katsellessa tulee tunne, että näin se olisi voinut oikeastikin mennä. Sukellusvene-elokuvalle on tärkeää osata vangita tunnelma mm. hiljaisuuden ja äänien avulla. Tämä yhdistettynä ahtauteen ja "ilman pakokeinoja" -elämiseen tekivät sukellusveneissä elävistä tosielämässä sankareita ja mielenkiintoisen aiheen elokuville.














Elokuvan pitkä kesto ja syvät henkilöhahmot takaavat sen, että tapahtumia jännittää itsekin. Tämä on jopa vähän outoa, sillä yleensä sotatapahtumat näkee liittoutuneiden näkökulmasta ja natsit esitetään poikkeuksetta epäinhimillisinä barbaareina. Näiden kaikkien hyvien asioiden valossa en ymmärräkään, miksi elokuvaan tehtiin Hollywood -lopetus. Tämä elokuva jos mikä olisi ansainnut toisenlaisen lopetuksen, vaikka nykymalli ehkä realistisempi onkin. Annan 9/10 tähteä. Das Boot on omalla tavallaan täydellinen seikkailu.


Das Boot IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 8,5 top250 #64)

2 kommenttia:

  1. Hyvä arvostelu. Itselläni tämä elokuva on ollut Top listan ykkösenä käytännössä jo siitä asti, kun penskana tuli televisiosta se kuusiosainen TV-versio (jonka filmimateriaalista tämä täyspitkä on laitettu kasaan). Juurikin se tässä elokuvassa on niin loistavaa, että se menee kirjaimellisesti "pintaa syvemmälle". Ei ole ällönopeita kamera-ajoja, jotka saa mummot haukkaamaan nitroja, eikä turhia "yhden miehen sankaritarinoita". Ainoastaan tavallisia ihmisiä tilanteissa, jossa henkiinjääminen on päällimmäisenä mielessä.

    VastaaPoista
  2. Tästä olen ehdottomasti samaa mieltä! Nyt kun elokuvan katselusta on hetki kulunut, niin se tuntuu vain entistä paremmalta ja tekisi mieli katsoa se uudestaan.

    VastaaPoista