torstai 10. maaliskuuta 2011

Elokuva-arvostelu: Black Swan (2010), Täydellisyyden hinta




















Black Swan ei vaikuttanut etukäteen yhtään omanlaiseltani elokuvalta. Toisaalta elokuva on myös tippunut siihen laatuelokuvien joukkoon, joita ei vain voi jättää välistä. Lisäksi elokuvaa tähdittivät suosikkinäyttelijäni Natalie Portmanista lähtien. Ohjaaja Darren Aronofskyn edellinen elokuva The Wrestler oli myös mielestäni loistoelokuva ja ajatus Aronofskyn tekemästä kauhuelokuvasta oli lopulta vastustamaton.

Elokuva oli kertomus luomisen tuskasta, kärsimyksestä, omistautumisesta ja psyykeongelmista. Ennen kaikkea se oli kuitenkin kertomus balettitanssijan unelman ja painajaisen toteutumisesta. Aronofsky pyrkii vahvaan tulkintaan siitä, miten pitkälle täydellinen omistautuminen ja pakkomielteisyys voi ihmisen viedä. Toisin sanoen lopputulokseksi syntyi melkoinen taiteellinen kärsimysnäytelmä.















Baletti sopii liikuntamuotona ja taiteenlajina täydellisesti tällaisen elokuvan toteutukseen. Itse vihaan tekotaiteellisuutta ja tämä elokuva menee hienonhienosti sitä rajaa pitkin, jossa niin voisi käydä. Juuri baletti kuitenkin tekee siitä tarvittavan uskottavan. Elokuvassa oli uskomattoman hienosti toteutettu juuri Portmanin käymä muutosprosessi läpi ja kauhuelementtien toteutus on tehty täydellisesti. Huonoa taas oli se, että en itse pystynyt mielestäni tarpeeksi hyvin samaistumaan elokuvan hahmoihin ja ajattelin esimerkiksi tapahtumia usein näyttelijäläheisesti (esim. miten näyttelijä suoriutuu kohtauksesta). Toinen häiritsevä asia oli ennalta-arvattavuus. Erityisen se, että elokuvan juonen arvasi heti ensimmäisessä kohtauksessa ja yllätykset olivat siitä eteenpäin todella vähissä.

Peileillä kikkailtiin elokuvassa paljon.














Natalie Portmanin omistautuminen elokuvalle oli jotain hämmästyttävää. Ensiksi hän laihdutti 9kg rooliin ja harjoitteli vuoden ajan tanssimista, johon kuului kaiken muun ohessa mm. 1,6km uintia päivittäin. Kuvauksissa Portman väänsi kylkiluunsa, josta toipuminen kesti 6 viikkoa ja toisella kertaa sai pahan aivotärähdyksen lyötyään päänsä. Oscareissa on usein arvostettu uhrautumista roolin vuoksi ja sikäli naispääosa-palkinto meni tänä vuonna oikeaan osoitteeseen. Black Swanille annan 7/10 tähteä. Elokuva on kaikin puolin erinomainen, mutta en vain pystynyt uppoutumaan siihen täysillä.

Black Swan IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 8,5 top250 #63)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti