torstai 5. tammikuuta 2012

Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

Sherlock Holmes: A Game of Shadows on jatko-osa vuonna 2009 tehdylle ensimmäiselle uuden ajan Sherlock Holmes-tarinalle, jonka pääosia tähdittävät Robert Downey Jr. ja Jude Law. Elokuvat on ohjannut englantilainen Guy Ritchie, joka ohjasi vuosituhannen vaihteessa uransa tunnetuimmat elokuvansa ennen Sherlockeja (Lock, Stock and Two Smoking Barrels ja Snatch.). Jo ensimmäisessä Sherlockissa Holmesista oli tehty aiemmista tulkinnoista poiketen toiminnallisempi hahmo ja itse elokuvasta takaa-ajo näyttävillä efekteillä. Elokuvan toinen osa jatkoikin siitä, mihin ykkösosa jäi. 125 miljoonan dollarin budjetilla tehdystä elokuvasta odotettiin siis eeppistä, nopeatempoista ja älyllistä seikkailua.

Mielestäni ensimmäinen Sherlock oli jatkajaansa parempi elokuva. A Game of Shadows sortui yltiöpäiseen, mutta tylsähköön toimintaan ja taustalla olevaa juonta oli vaikea seurata. Ainoastaan elokuvan viimeiset 15 minuuttia olivat lähellä pelastaa elokuvan. Hahmona henkilö, joka on päästään nero ja ylivoimainen omalla alallaan, mutta yhteiskuntaan ja sen sääntöihin sopeutumaton, alkaa kärsiä inflaatiota. Varsinkin useat jenkkitelevisiosarjoista perustuvat juuri samaan ajatukseen. Downey jr. esittää Sherlock Holmesia juuri nykyaikasella tavalla: Hahmo on toiminnallinen ja superälykäs, mutta tavoiltaan ja käytökseltään omituinen. Lisäksi Holmesin ja Watson-apurin suhde esitetään Ritchien elokuvissa aivan erityiseksi ja erittäin läheiseksi työasioiden ulkopuolellakin.

Nykyohjaajista Ritchie on yksi niistä, jonka tyylin voi tunnistaa. Jollain tavalla se perustuu ajatukseen, jonka mukaan katsojalle ei esitetä "tylsiä" hetkiä, vaan juonta kannetaan toimintavetoisesti ja nopeasti. Tämä varmasti jakaa katsojat ja itse kuulun niihin, jotka eivät tätä varauksettomasti kannata. Olen nähnyt Ritchieltä neljä elokuvaa, jotka ovat kyllä suuren yleisön mielestä kehuttavia, mutta itselleni keskivertoa heikompia elokuvia. Toimintaa voi tehdä ja sitä voi tehdä myös nopeasti, mutta juonta ei kannata jättää epäselväksi ja taustalle. No, ehkä en vain ymmärrä. A Game of Shadows:sa hyviin asioihin kuului lopetuksen lisäksi mm. Law:n ja Stephen Fry:n roolisuoritukset. Myös kulissit olivat näyttävät ja musiikit kohdillaan.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 7,8)
Tomatometer: 60%
Metascore: 48/100
Omat pisteet: 5/10

3 kommenttia:

  1. Tämä elokuva oli kyllä todellinen pettymys, kun mielessä kummitteli loistava ensimmöinen installaatio :(. Tei mieli kirkua pettymyksestä, kun nöin herkulliset hahmot laitettiin juoksemaan ympäri eurooppaa, kuin päättömät kanat ja juoni alkoi selkeytyä vasta viimeisellä neljänneksellä.

    VastaaPoista
  2. Argh! Memo to myself: Proof read!

    VastaaPoista
  3. Niinhän se on. Seuraavaan osaan tietää jo olla ostamatta elokuvateatterilippua. ;)

    VastaaPoista