Hell on Wheels on Suomessa melkolailla huomioitta jäänyt AMC:n western-aiheinen tv-sarja. Hyvän syyn sarjan seuraamisen aloittamiseen saa, kun katsoo AMC:n historiaa viimevuosina tuotetuista sarjoista: The Killing, The Walking Dead, Breaking Bad, Broken Trail ja niin edespäin. Tätä sarjaa ei tosin ole tehty aivan yhtä suurella budjetilla ja hypellä kuin AMC:n suurimpia sarjoja. Silti se keräsi Yhdysvalloissa television ääreen yleisön, joka oli lukumäärältään kanavan historian toisiksi isoin (siis enemmän kuin esim. Breaking Bad, The Killing tai Mad Men!). Ainoastaan The Walking Dead säilyi yleisömäärältään suositumpana sarjana. Hell on Wheels koki syntyessään mielenkiintoisen tuotantovaiheen ja sen ensimmäinen tuotantokausi kuvattiin jo kauan ennen varsinaista julkaisua. Sarja uusittiin nopeasti toiselle kaudelle.
Hell on Wheels lienee huomattavin villiin länteen sijoittuva tv-sarja sitten Deadwoodin. Lähtökohdat ovat kuitenkin erilaiset. Hell on Wheelsin perusjuoni sijoittuu rautietien rakennuksen ympärille. Samalla se toimii myös ajankuvauksena ja esittelee kattavasti vuonna 1865 esillä olleita ongelmia. Yhdysvallat on juuri toipunut sisällissodasta ja mm. orjien ja intiaanien oikeudet puhuttelevat. Sarjassa näyttelee muutamia tunnettuja näyttelijöitä Tom Noonanin, Commonin ja Colm Meaneyn johdolla. Pääosaa näyttelee Anson Mount, joka ei aiemmin ole varsinaisesti isompia rooleja näytellyt, mutta on kuin luotu Hell on Wheelsin "Cullen Bohannanin" rooliin. Paljon keskustelua on herättänyt myös Christopher Heyerdahlin rooli pohjoismaalaisena henkilönä "The Swede". Useimmat näistä kuitenkin kehuvaan sävyyn.
Hell on Wheelsin juoni rakentuu lupaavasti. Aivan alussa päähahmo Bohannanin tarina kerrotaan hieman epäselvästi, mutta kauden rakentuessa vastauksia saadaan sopivasti. Harmittavasti muut juonikuviot junnaavat paikoillaan melko pitkään ja sarjasta välittyy tunne, että rautatieaiheesta on hankala synnyttää mielenkiintoisia tarinoita. Puolivälissä kautta villit intiaanit saavat roolia, mutta tästäkään aiheesta ei oteta läheskään kaikkea potentiaalia irti. Lisäksi sarja on tehty turhan miellyttäväksi saduksi, jossa kaikki käänty lopussa hyväksi. Lopulta Hell on Wheels on kuitenkin positiivinen yllätys sellaiselle, joka ei sarjaa osaa odottaa. Ehkä sarjan saama suosio mahdollistaa panostuksia sarjan pitämiseksi mielenkiintoisena läpi tuotantokauden. Nyt Hell on Wheels jäi muutamien huippukohtien varaan.
Hell on Wheels IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 8,2)
Metascore: 63/100
Omat pisteet: 7/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti