maanantai 16. tammikuuta 2012

J.Edgar (2011)

J.Edgar on elämäkerallinen elokuva FBI:n pitkäaikaisesta johtajasta J. Edgar Hooverista. Käytännössä J.Edgar myös perusti nykymuotoisen FBI:n. Elokuvan on ohjannut Clint Eastwood ja sitä tähdittää Leonardo DiCaprio. J.Edgarin tarina yhtenä maailman vaikutusvaltaisimpana miehenä on kiistelty ja salaperäinen. Onkin yllättävää, että aihe on vasta nyt otettu syvällisempään käsittelyyn sisältäen myös Edgar Hooverin yksityiselämän. J.Edgarin yksityiselämää pidetään monilta osin julkisena salaisuutena ja Eastwood ei ole pelännyt näyttää näitä salaisuuksia myös valkokankaalla. Elokuva on tehty 35 miljoonan dollarin budjetilla ja se sisältää muunmuassa vaikuttavia maskeerauksia.

J.Edgar käyttää paljon aikaa päähahmo Hooverin (DiCaprio) yksityiselämän valottamiseen. Tämä kuvaus sisälsi yksinkertaisesti Hooverin äidin (Judi Dench), sihteerin (Naomi Watts) ja FBI:n varajohtajan Clyde Tolsonin (Armie Hammer). Näitä suhteita kuvaillaan monimutkaisiksi ja elokuva vihjailee näyttämällä asioita, joita ei kuitenkaan koskaan sanota ääneen. Tämä juonikuvio sisälsi omat mielenkiintoiset yksityiskohtansa, mutta elokuva sisälsi myös jonkin verran tarinoita Hooverin noususta valtaan ja suurimmista rikostutkinnoista. Aiheesta lienee säilynyt kovin vähän materiaalia, sillä tarinoita käsitellään välillä todella pintapuolisesti ja ei-Yhdysvaltalaisena on vaikea ymmärtää mihin suuriin legendoihin tässä viitataan. Elokuva toki korostaa Hooverin perusajatusta suojella omia bisneksiään ja hänen vaikutustaan siihen, kuinka rikostutkintaa on kehitetty.

J. Edgarin eräs ongelma on sen yksipuolisuus. Elokuvan pääroolin esittäjä DiCaprio varastaa esityksen muilta omalla suorituksellaan. DiCaprion rooli elokuvassa on eittämättä mainio, mutta se jättää varjoonsa kaikkien muiden näyttelijöiden hahmot ja tarina on vain läpikelausta Hooverin uran huippukohdista. Ehkä tiedon puutteesta johtuen nämä tarinatkin tuntuvat vajailta. Hyvää J.Edgarissa oli sen onnistunut elämänkerrallinen ote ja suhteellisen onnistunut flashbackien ja flashbackien flashbackien käyttö. DiCaprion maskeeraus ja tapa puhua/näytellä on myös täydellisen onnistunut. Eastwoodin ohjauksena tämä meni viimeaikaisita ohjauksista Invictusin ja Changelingin ohella kohtalaisiin, mutta ei parhaimpiin suorituksiin.

J.Edgar IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 7,1)
Tomatometer: 42%
Metascore: 59/100
Omat pisteet: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti