perjantai 14. lokakuuta 2011

The Killing, Season 1 (2011)

The Killing (Jälkiä jättämättä) on remake kehutusta tanskalaisesta rikosdraamasarjasta Forbrydelsen, jota en ole vielä nähnyt. Amerikkalaisen vastineen oikeudet omistaa AMC, joka on viime vuosina nostanut päätään mm. Breaking Bad:n, The Walking Dead:n ja Mad Men:n näyttäjänä. The Killing on melko iso tuotanto ja ehdottomasti yksi kesän puhutuimmista sarjoista. Sarjan näyttelijät koostuvat pääosin tv-puolen ammattilaisnäyttelijöistä ja sarjassa vilahtelee mm. Prison Breakissa, Lostissa, 24:ssa, 4400:ssa ja Battlestar Galacticassa nähtyjä näyttelijöitä. Sarja seuraa tapetun Rosie Larsenin murhatutkimuksia. Erityisesti ammattikriitikot ovat kehuneet lähes poikkeuksetta sarjaa.

Pääosaa sarjassa näyttelee rikostutkijaa esittävä Mireille Enos ja hänen pariansa esittävä ruotsalainen (kaksoiskansalainen Ruotsi/Yhdysvallat) Joel Kinnaman. Erityisesti ruotsalaisen suoriutumista oli mielenkiintoista seurata ja lopulta hän hyvin suoriutuikin. Hänen esittämä hahmo Stephen Holder oli ehdottomasti yksi sarjan mielenkiintoisimmista. Myös Enosin esittämä hahmo oli mielenkiintoinen ja näyttelijävalinnat ovat osuneet hyvin kohdalleen koko sarjassa. The Killing:ssa seurataan myös murhatun Larsenin perhettä ja taustalla pyörivää vaalikamppailua tarkasti. Seurattavaa on juuri tarpeeksi ja seurattavat asiat ovat tarpeeksi erilaisia pitääkseen mielenkiintoa yllä.


Yllättävän harvoin televisiosta näkee pitkällä kaavalla ja monesta näkökulmasta toteutettua rikostutkintaa, vaikka se on esimerkiksi kirjoissa paljon käytetty aihe. Televisiossa rikossarjat keskittyvät lähinnä joko pikarikostutkintaan mallia CSI tai vain perhedraaman esittämiseen. Aiheena pitkän kaavan rikostutkinta on myös sellainen, että kerronta täytyy tehdä mielenkiintoisesti ja sivujuonia täytyy olla, jotta aihe pysyy mielenkiintoisena. The Killing:ssa huomaakin, että eri jaksojen mielenkiintoisuus vaihtelee. Sarjassa on muutamia erittäin hyviä ja syventäviä jaksoja, joiden perusteella potentiaalia oli vieläkin parempaan. Kuitenkin välillä sarja sortuu cliffhangereihin ja halpaan (ilmiselvään) tarinankerrontaan. Kokonaisuutena ajatus ja näyttelijät tekivät sarjasta kuitenkin mielenkiintoisen. Pisteitä myös uskottavasta toteutuksesta. Suomessa sarjaa esittää mtv3 nimellä jälkiä jättämättä.


The Killing IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 8,1)
Metascore: 84/100
Omat pisteet: 8/10

3 kommenttia:

  1. Lähti vähän turhan hitaasti tämä sarja käyntiin, mutta loppua kohden mielenkiinto ja jännitys kasvoi eksponentiaalisesti! Seuraavakin kausi tulee varmasti katsottua.

    VastaaPoista
  2. Äh, tätä tuli kyllä odotettua, mutta lopulta kun se alkoi, unohtui seuraaminen kokonaan (liekö kausi jo kohta ohi?). Joka tapauksessa, boxi hommattava, kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
  3. Voi olla, että sarjan hyvyyteen vaikuttaa paljon se, voiko jaksoja katsella omassa tahdissa vai joutuuko odottamaan sen viikon joka kerta. Itselleni ainakin sopi enemmän kuin hyvin tuo omassa tahdissa eteneminen.

    VastaaPoista