maanantai 10. lokakuuta 2011

Alphas Season 1 (2011)

Alphas on amerikkalaisen scifi-kanavan Syfyn tuottama ja tänä kesänä/syksynä näyttämä televisiosarja. Syfy tunnetaan kanavana, joka tuottaa paitsi pienen budjetin scifi-aiheisia tv-elokuvia, niin myös sarjoistaan kuten Eureka, Haven ja Sanctuary. Ei mitään jättituotantoja tosin nekään. Omissa silmissäni kanava ei ole koskaan ollut mitenkään erityisen tosissaan otettava ja jututkin sopivat enemmän hc-scifi -faneille. Alphas vaikutti kuitenkin erilaiselta. Se sai positiivista huomiota ja erottui kesän heikosta sarjavalikoimasta. Toistaiseksi sarjaa on esitetty ainoastaan Yhdysvaltojen ja Kanadan verkossa.

Alphas kertoo ihmisistä, joilla on yliluonnollisia kykyjä ja joita kutsutaan nimellä "Alphat". Sarjassa hyväätahtovista Alphoista on muodostettu ryhmä, jonka tarkoituksena on metsästää pahaatahtovia Alphoja. Tämä ryhmä toimii valtion palveluksessa ja sitä johtaa David Russell Strathairnin esittämä hahmo, joka ei itse ole Alpha. Ryhmässä Alphojen kyvyt ovat erilaisia ja ne täydentävät toisiaan. Esimerkiksi eräs hahmo pystyy puheen avulla taivuttamaan ihmisiä tahtoonsa ja toinen pystyy kirjaimellisesti näkemään langattoman tiedonvälityksen ilmassa ja prosessoimaan sitä kuin tietokone. Hyvää näissä kyvyissä on juuri se, että ne ovat välillä myös yllättäviä, eivätkä ainoastaan kliseisiä supervoima- tai superälykkyyskykyjä. Pääryhmän hahmojen esittäjät ovat myös hyviä ja kokeneita tv-näyttelijöitä, jotka selvittävät osansa laadukkaasti. Itseasiassa omaan silmääni ensimmäisen kauden alisuorittaja on juurikin nimekkäin ja enemmän elokuvien puolella kunnostautunut David Strathairn. Muista näyttelijöistä Ryan Cartwrightilla on selvästi vaativin rooli johtuen hänen Alpha-kyvystään ja hän onkin juuri oikea mies näyttelemään sen.

Vasemmalla sarjassa vieraileva Summer Glau.

Alphasin ajatus erityiskyvyllisistä ihmisistä on sinänsä jo lähes loppuunkulutettu. Sarjan pelastaa kuitenkin hyvin tehty ja yhtenäinen juoni. Pääryhmään, jota sarjassa seurataan, kuuluu kuusi Alphaa ja heidän välistä dynamiikkaa on mielenkiintoista seurata. Jo ensimmäisellä kaudella miettii jokaisen jakson jälkeen, että ei voi olla olemassa enää mitään uusia kykyjä esitettäväksi, mutta niin vain lähes jokaisessa jaksossa on erilainen Alpha. Sarjan jaksot sisältävät myös yhtenäisen juonen, jota jatketaan ensi vuonna toisen kauden jaksoilla. Kokonaisuutena sarja ei ole mikään mestarituotos, mutta yllättävän hyvin tehty silti.

Alphas IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 7,5)
Metascore: 63/100
Omat pisteet: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti