sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Drive (2011)

Drive on Nicolas Winding Refn:n ohjaama toimintarikosdraama, joka on kerännyt paljon kehuja useilta kriitikoilta ja tavallisilta katsojilta. Winding Ref:n aiemmista elokuvista olen nähnyt 2008 ilmestyneen nyrkkeilyelokuva Bronsonin, joka oli tyyliltään erilainen, mutta melko tylsä eikä mielestäni erityisen hyvä elokuva. Drive on jo selvä parannus tähän. Se on edelleen Hollywood-mittarilla melko pieni tuotanto, mutta sisältää kuitenkin esimerkiksi suosittujen ja laadukkaiden tv-sarjojen päänäyttelijöitä kuten Christina Hendricks (Mad Men), Ron Perlman (Sons of Anarchy) ja Bryan Cranston (Breaking Bad). Itse budjetti oli ainoastaan 15 miljoonaa dollaria.

Pääosaa Drivessa näyttelee Ryan Gosling, joka on jo kymmenen vuotta näytellyt pääosin päärooleja keskisuurissa ja kehutuissa elokuvissa. Kaikesta huolimatta en ole nähnyt näitä elokuvia ollenkaan ja tämä oli varmaan ensimmäinen kerta kun näin miehen valkokankaalla. Luultavasti ei tosin viimeinen, sillä jo tänä vuonna Gosling tähdittää (ja on tähdittänyt) myös elokuvia Crazy, Stupid, Love. ja The Ides of March, jotka molemmat kuulostavat erittäin katsottavilta. No itse Drivessa en ollut kaikista miehen saamista kehuista huolimatta täysin myyty. Roolia voisi kuvailla sanalla vähäeleinen. Onneksi muutakin nähdään ja lopulta rooli on ihan hyvin suoritettu. Gosling sai kuitenkin paljon vastuuta ja varmaan puolet elokuvasta oli lähikuvaa miehen kasvoista, joka välillä kyllä pistää silmään. Suht ilmeetön kaveri on.


Parasta Drive:ssa oli sen realistisuus. Kuvaus on tehty hienolla tavalla ja elokuva on erittäin maanläheinen. Se on myös rehellinen ja taistelu- ja takaa-ajokohtaukset on toteutettu erittäin hienosti. Erityismaininta aiheeseen sopivalle musiikille. Musiikille on muutenkin annettu elokuvassa poikkeuksellisen iso rooli ja mielestäni se on pelkästään hyvä asia. Sivuosanäyttelijöistä (Carey Mulligan, Cranston, Albert Brooks, Perlman ja Hendricks) on saatu hyvin parhaat puolet esille. Näistä erityisesti Cranston oli hyvä nähdä Breaking Badista poikkeavasta roolissa. Kaikkineen elokuvasta voisi sanoa, että enpä keksi miten siitä olisi voinut parempaakaan tehdä. Näyttelijävalinnat ja tyyli osuivat ainakin ihan nappiin. Ei joka suhteessa täydellinen elokuva, mutta hyvin rakennettu ja mielenkiintoinen. Pidin.

Drive IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 8,4)
Tomatometer: 93%
Metascore: 79/100
Omat pisteet: 9/10

2 kommenttia:

  1. Tää on kyllä pakko nähdä jossain vaiheessa, koska on kehuttu niiiin monessa paikassa.

    VastaaPoista