The Girl with the Dragon Tattoo on tunnetun ohjaajan David Fincherin ja käsikirjoittaja Steven Zaillianin tulkinta ruotsalaisen Stieg Larssonin samannimisestä romaanista. Useissa yhteyksissä tätä "Hollywood"-tulkintaa verrataan ruotsalaiseen "ainoaan ja alkuperäiseen" Män som hatar kvinnor-elokuvaan, jonka ohjasi tanskalainen Niels Arden Oplev parisen vuotta sitten. Tällä jättibudjetilla oli kuitenkin mahdollisuus olla uskottava. David Fincher lienee juuri tällä hetkellä yksi maailman parhaista elokuvaohjaajista. Lisäksi käsikirjoittaja Zaillianin käsissä tuntemattomampikin alkuperäiskirjoitus muuttuu todistettavasti kullaksi (aikaisempia käsikirjoituksia mm. Schindler's List, Mission: Impossible, Gangs of New York, Moneyball jne.).
The Girl with the Dragon Tattoo:n näyttelijävalinnat ovat herättäneet paljon keskustelua. Erityisesti naispääosan esittäjästä ollaan kiistelty. Lopputulos lienee kuitenkin useimpia miellyttävä. Harvoin jos koskaan tehdään edes lähemmäs 100 miljoonan dollarin elokuva, jossa pääosaa esittelee nainen. Tässä tapauksessa pääosa on tosin jaettu sekä Rooney Maran että Daniel Craigin välillä. Naispääosan rooli on juuri tässä tapauksessa vaativa ja vaatii käytännössä syvällistä otetta ja suuremman luokan omistautumista. En itse ajatellut elokuvan aikana kertaakaan "Lisbeth Salanderin" rooli olisi näyteltyä, vaan se tuli Maralta ihan luonnollisesti. Tämä suoritus taustat huomioiden voidaan laittaa onnistumiseksi ja palkitsemisenkin arvoiseksi.
The Girl with the Dragon Tattoo:n rikosaiheinen juoni on pohjimmiltaan melko perinteinen ja jossain määrin ennalta-arvattavakin. Huomattavasti mielenkiintoisempaa onkin seurata päähenkilöiden yksityiselämää. Tässä korostuu sekä Maran että Craigin erittäin hyvät roolisuoritukset. En voi (enkä edes halua) verrata sitä Michael Nyqvistin ja Noomi Rapacen vastaaviin. Yksittäisenä elokuvana The Girl with the Dragon Tattoo kantaa juuri näiden kahden näyttelijän suorituksilla koko sen pitkän (2h 40min) kestonajan. On hyvin mielenkiintoista nähdä toteutuuko alkuperäinen ajatus, jossa millenium-trilogian kaikki osat kuvattaisiin ja vielä näillä näyttelijöillä.
Kokonaisuutena pidin elokuvaa erittäin hyvänä. Erityisesti synkkä tunnelma oli mainitsemisen arvoista ja nimenomaan positiivisessa mielessä. The Girl with the Dragon Tattoo on kuvattu Ruotsissa ja taustalla pyörii koko ajan ristiriita englannin käytön ja skandinaavisten maisemien välillä, mutta ymmärrän kuinka juuri tätä ympäristöä tarvitaan tunnelman luomiseen. Hassuinta onkin se, kuinka vahvasti Craig ja Mara käyttävät kuitenkin englannissaan skandinavialaista aksenttia. Jollain oudolla tavalla kaikki yksityiskohdat sopivat erinomaisesti yhteen. Tässä näkyy myös se moderni, synkkä ja yksityiskohtiin panostava tapa tehdä draamaelokuvia. Jotain tällaista ei olisi voinut odottaa vielä 10-20 vuotta sitten. Moderniuteen kuuluu luonnollisesti myös se, että kaikki vähänkään tabuna olleet asiat nostetaan brutaalistikin tapetille. Näitä ovat mm. insesti, raiskaaminen, biseksuaalisuus, anoreksia, traumat, erikoinen ulkonäkö ja niin edespäin. Maailma (Ruotsi) esitetään erittäin epäinhimillisenä ja -reiluna paikkana. Elokuvassa tämä tapahtuu kuitenkin hyvällä toteutuksella ja näitä erikoisuuksia pitää melkein asiaankuuluvina.
The Girl with the Dragon Tattoo IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 8,3)
Tomatometer: 85%
Metascore: 76/100
Omat pisteet: 9/10
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista