torstai 3. marraskuuta 2011

Contagion (2011), "Tartunta"

Pidin Contagionin trailerista. Kunnon klassisia pelkästään johonkin katastrofiin keskittyviä elokuvia tehdään yllättävän harvoin. Odotusarvot olivat siis korkealla. Contagionin päänäyttelijät ovat erittäin nimekkäitä sisältäen kuuden näyttelijän ydinjoukon: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow ja Kate Winslet. Kaikki varmasti elokuvamaailmaa seuraaville tuttuja. Ohjaaja Steven Soderbergh on myös tunnettu mm. teoksistaan Ocean's Eleven, Traffic ja Solaris. Hän ja elokuvaan käytetyt 60 miljoonaa budjettia antaisivat odottaa ainakin visuaalista näytöstä.

Contagionia on haukuttu pinnallisesta asian käsittelystä. Hahmojen kohtaloilla ei näin lyhyen esittelyn jälkeen tunnu olevan vielä merkitystä. Tämä on kaksipiippuinen asia. Toisaalta arvostan Contagionin tyyliä esittää asiat isossa mittakaavassa. Jos halutaan antaa kuva maailmanlaajuisesta epidemiasta, niin kuvaa pitää näyttää Yhdysvaltojen lisäksi myös muista maista kuten Kiinasta ja Euroopasta. Contagion onnistuu antamaan kuvan todellisesta koko maailmaa koskevasta kriisistä. Ehkä välillä sieltä pilkisti se amerikkalainen perisynti korostaa omia tutkimuslaitoksia ja virastoja, mutta ainakin tässä yritettiin antaa kuvaa muunkin maailman olemassaolosta. Kaiken tämän hinta on tietysti se, että elokuva koostuu vain pienistä tarinoista ja yksittäiselle ihmiselle tai perheelle ei siunaannu liikaa ruutuaikaa.


Elokuvan tarkoitus ei ollutkaan olla se niin usein elokuvissa käytetty tarina yksittäisen perheen kohtalosta maailmanlaajuisen katastrofin edessä. Arvostan myös tieteellistä lähtökohtaa elokuvaa tehdessä. Elokuva onnistuu vakuuttamaan, että näin voisi joskus tapahtua. Visuaalisesti elokuva on toteutettu hienosti ja näyttelykin on ihan aiheeseen sopivasti tehty. Muutamia käytännön asioita oli elokuvallistettu ja käytetty ääriesimerkkejä, mutta niinhän näissä aina. Tempo eli tapahtumien eteneminen on elokuvalle todella vauhdikasta, mutta hyvä toteutus mahdollisti senkin. Katsojaa ei aliarvioida selvittämällä jokaista pikkuasiaa auki, vaan myös omalle älyämiselle jää tilaa.


Kaiken kaikkiaan Contagion on hyvin tehty ja sisältää kestoonsa nähden paljon erilaisia osia ja näkökulmia. Tämä oli niin hyvin tehty kuvaamaan koko maailman kattavaa epidemiaa, kuin tässä elokuvan kestoajassa (1h 46min) oli mahdollista. Todella harvoin toivon pidempiä elokuvia, mutta tämä elokuva olisi selvyyden vuoksi voinut jatkua vielä parikymmentä minuuttia pidempäänkin. Contagionille ja ylipäätään koko katastrofielokuva-genren elokuville on lopulta vaikea antaa mitään arvosanaa. Koko elokuvan ajatus poikkeaa niin paljon valtavirrasta.

Contagion IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 7,1)
Tomatometer: 84%
Metascore: 70/100
Omat pisteet: 7/10

2 kommenttia:

  1. Aihehan on kyllä erittäin ajankohtanen, kohta alkaa taas media suoltaan otsikoita possuflunssa- tyyliin, ja ihmiset panikoituu... ;D Melkein teki mieli itselläkin lähteä teatteriin tämän takia. Näyttelijäkaarti on kyllä mielenkiintonen! :)

    VastaaPoista
  2. Tämä sisältääkin paljon viittauksia viimeaikaisiin virushysterioihin. Sinänsä teatteri ei tuonut tähän paljoa lisäarvoa, että kyllä se menee kotonakin jos jaksaa levyilmestymiseen asti odottaa :).

    VastaaPoista