maanantai 14. marraskuuta 2011

Cinemadrome 3: Hobo with a Shotgun (2011), The Thing (2011) ja Inbred (2011)

Cinemadrome on tamperelainen kauhu-, kultti-, ja roskaelokuvafestari, jonka erään yön ohjelmistoon nämä elokuvat kuuluivat. Cinemadromen elokuvista nämä olivat uusimpia ja The Thingin myötä ehkä kaupallisimpia. Elokuvat katsottiin tottakai perätysten yöaikaan.

Hobo with a Shotgun perustuu Macheten tavoin Grindhouse-elokuvien yhteydessä esitettyihin feikkitrailereihin. Elokuvan alankomaalainen päätähti Rutger Hauer esittelee elokuvan pääsankaria. Mielestäni juuri Hauerin nostaminen tällaisen potentiaalisen kulttielokuvan sankariksi on hienoa. Machete-tähti Danny Trejon ohella hän kuuluu siihen tuotteliaiden ja aliarvostettujen näyttelijiöiden joukkoon, jotka helposti unohdetaan. Miehen karisma kantaakin elokuvaa aika pitkälle. Macheten tyyliin pidettiin alkuperäisen trailerin ohjaaja, mutta toisaalta vaihdettiin näyttelijät.

Hobossa on selvästi kulttielokuvan ainesta. Itselleni se ei purrut niin hyvin kuin muille elokuvan nähneille. Elokuva on rehellinen väkivaltatoiminta, joka on hyvin uskollinen alkuperäiselle trailerille. Jos synkkään tunnelmaan pääsee sisälle, niin kokemus on hyvä. Ehkä tämän lajityypin elokuvat ovat kuitenkin jo tulleet liian tutuiksi tai en ollut sopivassa mielentilassa näkemään Hoboa. Kaikki tuntui tapahtuvan niin johdattelevasti kohti loppuhuipennusta ja uudet ja kieltämättä innovatiiviset tavat lahdata väkeä tapahtuivat sittenkin liian ennalta-arvattavasti.

The Thing-remake oli yön elokuvista se, jota odotin eniten. Alkuperäinen elokuva on yksi tunnetuimpia ja parhaita kauhuelokuvia, mitä on koskaan tehty. Olen ehkä vastoin yleisempää mielipidettä avoin nykyisin vallalla olevalle remake-kulttuurille, jossa näitä vanhoja jo hyviksi tiedettyjä elokuvia yritetään tehdä uusiksi. Tämäkin on mielestäni hyvällä ajatuksella tehty ja erityisesti se linkki alkuperäisteokseen on hyvin toteutettu. Alkuperäisen The Thingin nähneille tämä ei tietenkään mitään uusia yllätyksiä tarjoa, mutta noin yleisesti ottaen liian pieni osa nykykauhusta sijoittuu näin eeppiseen ympäristöön ja ajatukseen täydellisestä eristäytymisestä.

Alkuperäisen elokuvan tunnelma oli myös säilynyt kohtuullisen hyvin. Olisin ehkä toivonut vähän enemmänkin erilaisuutta verrattuna alkuperäisen elokuvan tapahtumiin. Lisäksi elokuvan loppuosa meni turhan överiksi. Mutta esikoisohjaukseksi tämä oli alankomaalaisohjaaja Matthijs van Heijningen Jr:lta hyvin tehty. Näyttelijöissä oli muutama tuttu etunenässä Mary Elizabeth Winstead ja Adewale Akinnuoye-Agbaje, mutta erityisesti on arvostettava norjalaisnäyttelijöitä mukanaolosta, vaikka melko kliseisen kuvan antavatkin. Sekin on jo jotain jos amerikkalaistuotannossa puhutaan jotain muutakin kieltä kuin englantia.

Yön viimeinen elokuva oli näistä elokuvista selvästi pienin eli britannialais/saksalainen tuotanto Inbred. Elokuvassa tehdään selkoa, miksi britannian Yorkshiren syrjäseuduilla katoaa vuosittain niin paljon ihmisiä. Kauhuelokuva siis kyseessä. Mielestäni jopa hyvin tehty pienemmän budjetin tuotos. Näyttely on luonnollista ja k18-kauhukriteeritkin täyttyvät komeasti. Elokuvassa on vältetty täydellisesti kaikki hollywood-kliseet ja maanläheinen ote säilyy loppuun asti.

Omaan elokuvan arvosteluuni vaikutti ehkä hieman epäonnistunut näytös, jossa muutamaankin kertaan tapahtui pitkiä katkeamisia. Elokuvan tähti oli jossain määrin tunnettukin brittinäyttelijä Jo Hartley, mutta yleisestikin kaikki näyttelijät näyttelevät laadukkaasti ja fiilis elokuvaa katsellessa oli ihan erilainen kuin normiamerikkalaisfilmiä katsellessa. Harmi vain, etten täysin ymmärrä brittienglantia ja saatoin siksi missata muutamia yksityiskohtia. Ja vielä lopuksi: Nämä kolme elokuvaa sisälsivät hyvin paljon äärimmäistä väkivaltaa, mutta silti tämä kaikista pienin elokuva eli Inbred oli se kaikista verisin ja realistisin. Posterit ovat kaikilla kolmella elokuvalla aivan tämän vuoden kärkituotoksia.

Hobo with a Shotgun IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 7,1)
Tomatometer: 67%
Metascore: 55/100
Omat pisteet: 5/10

The Thing IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 6,6)
Tomatometer: 33%
Metascore: 49/100
Omat pisteet: 6/10

Inbred IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 5,6)
Omat pisteet: 6/10

2 kommenttia:

  1. Tuo Inbred on kyllä pakko katsastaa jo pelkän kuvan perusteella! "They came in peace. They left in pieces"! :D

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti löydät elokuvan jostain. Katsoin elokuvan kotisivuilta, että esitykset ovat melko rajattuja ja tavallisena blurayna sitä ei ainakaan vielä taida saada mistään.

    VastaaPoista