lauantai 3. syyskuuta 2011

Sunshine (2007) ja Cargo (2009)

Vielä vähän aikaa sitten en ollut kuullutkaan Ivan Englerin ja Ralph Etterin ohjaamasta Cargo-nimisestä elokuvasta. Sen sijaan Danny Boylen Sunshine-elokuvasta olin kuullut, mutta mielsin sen ensikuulemalta hyvin erilaiseksi elokuvaksi kuin mitä se lopulta oli. Molemmat edustavat sitä samaa avaruus-scifi -genreä, jossa eletään tulevaisuudessa ja elokuvan tapahtumat sijoittuvat suurimmalta osin avaruusalukseen. Kontrastina Boylen Sunshine on 40 miljoonan dollarin suurtuotanto, kun taas Cargo on selvästi tuntemattomampi sveitsiläistuotanto, jonka budjetti oli noin 5 miljoonaa dollaria.


Sunshine on toteutettu erityisesti visuaalisesti näyttävästi. Sitä tehdessä on pyritty myös realistiseen ja vakavahenkiseen toteutukseen, mikä on hyvä ja tekee elokuvasta huomattavasti mielenkiintoisemman. Visuaalisuudessaan elokuva meni välillä ehkä jopa liian tekotaiteelliseksi, mutta aihepiiri pysyi loppuun asti kuitenkin sen verran mielenkiintoisena, että elokuva kesti sen. Näytteljöistä eniten huomiota sai mm. Christopher Nolanin elokuvista tuttu Cillian Murphy, jota itse pidän aika yksi-ilmeisenä näyttelijänä, mutta joka kuitenkin sopi tällä kertaa melko hyvin rooliinsa. Muutkin näyttelijät kuten Chris Evans, Michelle Yeoh ja Rose Byrne olivat sen verran kokeneita, että heidän näyttelyään oli hieno seurata. Itse elokuva jaksoi kantaa jopa erittäin hyvin aivan loppua lukuunottamatta. Loppuratkaisussa elokuva sortui turhan kliseiseen ja ilmiselvään ratkaisuun, vaikka se ehkä näyttävä olikin.


Cargo on myös elokuvana näyttävyyteen panostava. Mielenkiintoista siitä tekee se, että elokuva tulee Hollywoodin ulkopuolelta. Ajatukseen, jossa eurooppalaisessa elokuvassa on viimeisen päälle toteutettu avaruusmaailma on ehkä vähän vieras ensialkuun. Erityisen silmiinpistävää on, että elokuvassa pyritään kuvaamaan avaruusaluksia valtavan kokoisina ja erityisen kylminä ja kolkkoina. Vaikka välillä tietokoneanimoitu grafiikka näkyy ilmeisesti, niin se ei kokemusta haittaa. Avaruusmaailma sisältää paljon mahdollisuuksia elokuvallisen kauhun esittämiseen, mutta vasta tässä elokuvassa näin ensimmäistä kertaa kuinka tyhjää tilaa ja äärimmäistä yksinäisyyttä käytettiin todella hyväksi. Muuten Cargo ei ollut elokuvana keskivertoa kummempi. Sen päänäyttelijä Anna-Katharina Schwabroh esiintyy kyllä aloittelevaksi näyttelijäksi hyvin edukseen, mutta muuten näyttely tuntui välillä turhan teatraaliselta. Juoni oli omalla tavallaan mielenkiintoinen, mutta välillä kohtaukset olivat turhan pitkiksi venytettyjä. Pisteet kuitenkin eurooppalaisuudesta ja hienosta elokuvataiteesta.

Sunshine IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,3)
Tomatometer: 74%
Metascore: 64/100
Omat pisteet: 8/10

Cargo IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 6,2)
Omat pisteet: 8/10

4 kommenttia:

  1. Sunshine oli ihan mainio elokuva, joskin se loppupuolen kauhuleffapainotteisuus ei saa minulta varauksetonta hyväksyntää.
    Cargo pitäisi katsoa, sillä se kuulostaa mielenkiintoiselta.

    Ja näiden perusteella uskallan suositella Teillekin elokuvia Moon ja Dante01. Jälkimmäisen kohdalla tosin varoitan elokuvan sisältävän niin paljon uskonnollista symboliikkaa, että siihen on hyvä varautua hyvinkin avaralla mielellä.

    VastaaPoista
  2. Moon onkin jo ennestään itselleni tuttu. Varsin hyvä elokuva! Tuo Dante01 on sellainen, josta olen kuullut ja jota myös sivusilmällä etsin. Sen juoni vaikuttaa sellaiselta, että se pitää ilmanmuuta joskus nähdä.

    VastaaPoista
  3. Olisiko ehdottaa muita Sunshine:n ja Moon:in kaltaisia elokuvia? Itse olen hyvin tykästynyt tämän tyyppiseen tyyliin

    VastaaPoista
  4. No sellasia läheltä liippaavia on varmaan ainakin Dante01, Cargo, Pandorum ja Pitch Black (jatko-osat myös). Dante01 en ole itse nähnytkään. Sarjoista lähinnä on uudempi Battlestar Galactica ja Firefly.

    VastaaPoista