torstai 21. heinäkuuta 2011

American Gangster (2007)

American Gangster tositapahtumiin perustuva rikosdraama, jolla on vaikuttava näyttelijäkaarti ja iso budjetti. Elokuvan ohjasi legendaarinen Ridley Scott ja sitä tähdittivät Denzel Washington ja Russell Crowe. Elokuva kertoo 60- ja 70-luvun vaihteessa Harlemia "hallinneesta" rikollispomosta, jonka erikoisalaa olivat heroiinin tuominen Vietnamista ja sen jälleenmyyminen. Washingtonille ja Crowelle American Gangster oli toinen yhteinen elokuva Virtuosityn jälkeen ja Washington itse on tähdittänyt lukuisia Scottin veljesten elokuvia. Asetelmat olivat omaan makuuni erittäin hyvät. Elokuvan budjetti oli noin 100 miljoonaa dollaria, mutta vuosi 2007 oli elokuvabudjeteiltaan (mutta myös laadultaan!) sen verran ihmeellinen, että American Gangster oli vasta vuoden 17. kallein elokuva.

Itse elokuvassa Washingtonin rooli varastaa päähuomion ja hyvinhän mies näyttelee. Samaa näköäkin on huomattavasti esitettävän hahmon  eli rikollispomo Frank Lucasin kanssa. Uskon, että elokuvan tapahtumia on dramatisoitu jonkin verran, sillä se sisältää asioita, joita ei vaan voi ymmärtää vähänkään sivistyneessä yhteiskunnassa. Toisaalta luin elokuvan jälkeen jonkin verran Frank Lucasista ja korruption määrä on siihen aikaan ollut kyllä jotain käsittämätöntä. Elokuvasta saa vaikutelman, ettei kukaan yhtä poikkeusta (Crowen hahmo) lukuunottamatta ajattele muuta kuin omaa etuaan.

American Gangster oli Ridley Scottin tyylin mukaisesti erittäin pitkä elokuva kestäen lähes kolme tuntia. Tämän kyllä huomaa elokuvan aikana ja omasta mielestäni muutaman kohtauksen olisi voinut leikata poiskin. Elokuva muistutti jollain tapaa hyvin paljon Spielbergin Catch Me If You Can-elokuvaa, jossa Tom Hanks ja Leonardo DiCaprio muodostivat Crowen ja Washingtonin kaltaisen kaksikon, jossa toinen esitti virkavaltaa ja toinen jollain tapaa periaatteellista rikollista. Spielbergin elokuva on ehkä "helpompi" suurelle yleisölle, kun taas Scottin American Gangster vaatii ehkä vähän enemmän syventymistä ja on tarinaltaan aavistuksen synkempi. Kokonaisuutena American Gangster oli ehdottomasti vuoden 2007 parhaita elokuvia ja vuosi 2007 on ehdottomasti parhaita elokuvavuosia koskaan.

American Gangster IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,9)
Tomatometer: 79%
Metascore: 76/100
Omat pisteet: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti