torstai 14. heinäkuuta 2011

Arvosteluja: 3:10 to Yuma (2007) ja Rescue Dawn (2006), pääosissa Christian Bale

3:10 to Yuma on yksi niistä viime vuosien suurelokuvista, jotka sopivat ennakkoasetelmiltaan täydellisesti omaan makuuni, mutta jotka on kuitenkin tullut syystä tai toisesta vältettyä. Elokuva on juuri sopivan vanha sijoittuakseen juuri siihen ajanjaksoon, jolloin katsoin elokuvia vielä vain satunnaisesti. Ehkä suurimmat odotukset elokuvaan perustuivat sen näyttelijöihin. Russell Crowe ja Christian Bale ovat elokuvan päätähtinä sellaisia, joiden elokuvia on aina mielenkiintoista seurata.

Itse elokuva on remake samannimisestä vuonna 1957 tehdystä länkkäristä. Juonessa on paljon perinteisen länkkärin aineksia, mutta se on kuitenkin tarpeeksi erilainen ollakseen mielenkiintoinen. Erityisesti takaa-ajokohtaukset ovat poikkeuksellisen hyvin ja mielenkiintoisesti tehty. Tästä suurin kiitos kuuluu paitsi ohjaaja James Mangoldille, niin myös Crowelle ja Balellle, jotka lopulta toteuttavat roolinsa hienosti. Alussa varsinkin tietynlaiseen sankarimuottiin joutunut Crowe saattaa kärsiä uskottavuusongelmista, mutta roolihahmo onneksi joustaa sen verran, että lopputulos on hyvä. Pidin elokuvan tyylistä ja elokuva oli taas pitkästä aikaa sellainen, jonka katsoi alusta loppuun oikein mielellään.


Rescue Dawn:ia tähditti myös yksi tämän ajan suurimmista elokuvatähdistä eli juurikin Bale. Rescue Dawnissa mies pääsee loistamaan jopa aika soolona. En ollutkaan aiemmin nähnyt tällaista elokuvaa, jossa Bale pääsisi näyttelemään näin soolona. Rescue Dawnissa pääsevätkin esille juuri miehen oikeastikin hyvät näyttelijäntaidot. Harmi vain, että mielsin elokuvan juonen muuten aika perinteiseksi sankaritarinaksi ilman yllätyksiä. Elokuva kyllä perustuu tositapahtumiin ja se tuo ehkä jonkinlaista lisämielenkiintoa. Varsinkin kun toteutus on tehty uskottavalla tavalla jättäen liialliset ylilyönnit pois ja vastustajatkin ovat tällä kertaa kuvattu jossain määrin inhimillisinä. Kokonaisuutena elokuva oli kuitenkin omaan makuun silti liian periamerikkalainen.

Elokuvaa katsellessa yksi itselleni häiritsevimmistä seikoista oli tunnetun Walesilaisen näyttelijän näyttely saksalaisyhdysvaltalaisena sotilaana. Ja varsinkin elokuvassa, jossa yritetään jäljitellä tositapahtumia. Bale tosin monipuolisena näyttelijänä teki senkin melko uskottavasti. Elokuvan muista näyttelijäsuorituksista odotin erityisesti Steve Zahnin suoritusta ja se oli myös Balen tapaan hyvin uhrautuva. Elokuvan pääroolit olivat fyysisesti varmasti rankkoja ja esimerkiksi näyttelijä Jeremy Daviesin roolihahmo oli melkoisen riutuneen oloinen. Roolit vaativat varmasti paljon parrankasvatusta ja laihduttamista äärimmäisyyteen.


3:10 to Yuma IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,9)
Tomatometer: 88%
Metascore: 76/100
Omat pisteet: 9/10
 
Rescue Dawn IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,5)
Tomatometer: 90%
Metascore: 77/100
Omat pisteet: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti