sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Elokuva-arvostelu: The Mechanic (2011), Nykyaikainen määritelmä toimintaelokuvalle.


The Mechanicin vahvuudet etukäteen ajateltuina olivat Jason Stathamin mukanaolo toimintasankarina ja ennakkovaikutelma muutenkin rehellisenä toimintaapläjäyksenä. Kun ohjaajana on vielä takuuvarma Simon West (joka on ohjannut mm. Lara Croft: Tomb Raider ja Con Air), niin käsikirjoitus oli pitkälti selvillä jo etukäteen. Ehkä jonkin verran yleisestä mielipiteestä poiketen pidin juuri Tomb Raideria ja Con Airia hyvinä elokuvina. Kun puhutaan näin rehellisestä toiminnasta, niin arvostelukriteerit ja omat vaatimukseni elokuvalle ovat normaalista poikkeavia. Omassa täydellisessä toimintaelokuvassani meno on yleensä "coolia", eikä toimintakohtauksissa saa ikinä liioitella liikaa. Se sisältää yleensä hahmoja, jotka ovat jossain asiassa erittäin hyviä (yleensä tämä tarkoittaa tappamiskykyä) ja tarinan tulee olla edes jossain määrin uskottava. Unohtamatta tietenkään kauniita naisia (Tässäkin asiassa on hyvä pitää kohtuus mukana, että ei mene liian siirappiseksi).

Huh. Nämä kaikki ovat tietenkin vain tarinaan ja visuaaliseen toteutukseen liittyviä asioita, kun elokuvat sisältävät niin paljon muutakin.. Juurikin The Mechanic on mielestäni hyvä esimerkki hyvin toteutetusta perustoimintaelokuvasta. Se tukeutuu aika vahvasti Stathamin roolisuoritukseen ja miehen maineeseen toimintatähtenä, mutta tekee sen hyvällä tavalla. Elokuvassa ei vedetä toimintaa liikaa yli ja ennen kaikkea hyvää ja pahaa ei ole eroteltu Hollywood-tapaan liian selvästi. Ehkä jossain kohtaa tapahtui liikaa uskomattomia yhteensattumia, mutta lopulta tapahtumat sulautuivat hyvin yhteen.


Statham kuuluu niihin näyttelijöihin, joiden roolisuorituksia olen nähnyt melko vähän verraten siihen paljonko hän on tehnyt tunnettuja elokuvia. Tämä asia vaatiikin ehdottomasti korjausta. Muunmuassa Vin Dieselin tapaan Statham on aloittanut näyttelyn jo varttuneemmalla iällä ja tämä näkyy hyvällä tavalla. Heillä ei ole rasitteenaan mitään nuoruudessa tehtyjä komediaelokuvia, jotka söisivät sitä kovan jätkän uskottavuutta pois. Näyttävätkin kaikissa elokuvissaan täsmälleen samalta. The Mechanicille annan 7/10 tähteä. Mitään syvällisempää tästä ei saa irti, mutta kyllä sen mielellään katsoo.




















The Mechanic IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 6,6)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti