maanantai 18. huhtikuuta 2011

HBO eli parhaan televisioyhtiön uusimmat tuotannot

Olen ollut yhdysvaltalaisen kaapelitelevisioyhtiö HBO:n fanittaja jo muutaman vuoden ajan. Mielenkiintoni sen luomia sarjoja ja tv-elokuvia kohtaan herättivät alunperin huippusarjat The Wire ja Deadwood. Olin kuitenkin jo aiemmin katsellut suuria kehuja herättäneen Band of Brothersin tietämättä, että sekin oli HBO:ta (ja yksi mestarillisimmista teoksista onkin!). HBO:n sarjoissa minua kiinnostavat erityisesti realistinen ote ja se huikea laadukkuuden tunne, mikä television välityksellä välittyy. En tiedä johtuuko se erilaisesta kuvaustyylistä, huikeista lavastuksista ja taustoista vai yksinkertaisesti upeista juonikuvioista, jotka eivät yleensä sorru aliarvioimaan katsojaa. Omat HBO:n katselemiseni tosin rajoittuvat monimutkaisempiin sarjoihin ja suurtuotantoihin, jotka saavat muutakin kuin paikallista mediahuomiota.


Viime vuonna oman huomioni varastivat Treme, Boardwalk Empire ja The Pacific. The Pacificista voisi sanoa sen verran, että omasta mielestäni se oli jopa vielä paremmin tehty kuin sen edeltäjä Band of Brothers, vaikka aika on tietysti kullannut BoB:in muistot ja ilmestyessään se oli jotain aivan ylivertaista. New Orleansin Katrina-hurrikaanin jälkeisiin tapahtumiin keskittyvä Treme oli mielestäni huikea ja erityisesti samankaltaisuus The Wiren kanssa lämmitti niin paljon, että se on omissa papereissani vuoden odotetuimpia sarjoja kakkoskauden muodossa. Sarja jatkuu 24.päivä tätä kuuta.

Boardwalk Empirea ei pidä myöskään unohtaa. Se saavutti Tremeä enemmän huomiota palkintogaaloissa voittamalla pari ansaittua kultaista maapalloa. Se luonnollisesti myös uusitaan toista kautta varten ja sen on tarkoitus ilmestyä myöhemmin tänä vuonna. Vertailun vuoksi voisi sanoa, että Tremen ensiesitys keräsi Amerikassa 1,4 miljoonaa katselijaa, kun taas Boardwalk Empiren pilottijakso keräsi peräti 4,8 miljoonaa (ja koko ilta yhteenlaskettuna jopa 7,1 miljoonaa) katselijaa. Treme on näistä sarjoista selvästi se, jonka tuotantoryhmä HBO:n presidentin Michael Lombardonkin mukaan ottanut omakseen The Wiren henkisenä seuraajana ja siksi päätös kakkoskauden tekemisestä syntyi heti pilottijakson onnistuneen esittämisen jälkeen. Boardwalk Empire on puolestaan järkyttävän suurella budjetilla ja panostuksilla viimeisen päälle tehty sarja, jossa virheille ei jätetty edes mahdollisuutta. Se ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että hurjasta riskistä huolimatta lopputuloksena on naurettavan hyvä ja laadukas sarja.

Vuodenvaihteessa HBO loi Road to the NHL Winter Classic -nimisen urheilusarjan, jossa valotettiin jääkiekkoilijoiden elämää kaukalon ulkopuolella "legendaarisen" ulkoilmapelin alla. Jääkiekkopiireissä (ja muissakin urheilukeskusteluissa) tämä sarja on herättänyt aivan ennennäkemätöntä ylistystä ja Winter Classicin mainekin nousi kertaheitolla uudelle tasolle. Harmikseni en ole nähnyt sarjan kaikkia osia, mutta jo näkemäni perusteella tämä syvensi jääkiekko-ottelua urheilutapahtumana hämmästyttävästi ja teki pelaajistakin ihmisiä. Toivottavasti tämä kannustaa televisiota tekemään tämänkaltaisia ajatukseltaan uusia televisiosarjoja.

Varsinaisesti tänä vuonna avasin pelin katsomalla The Sunset Limited -nimisen tv-elokuvan, jonka HBO oli tuottanut. Elokuvasta kävi hyvin ilmi HBO:n tapa poiketa muista televisiotuottajista. Elokuva taisi tosin jakaa ihmiset jopa normaaliakin jyrkemmin puolustajiin ja vastustajiin. Tästä voisi todellakin sanoa, että siitä joko pitää tai sitten ei. Itse pidin näyttelyn korostamisesta ja "teatterimaisuudesta", mutta aivan niin pitkässä muodossa en ehkä ollut sitä valmis näkemään.


Aivan viimeisimpänä suurtuotantona HBO on luonut Game of Thrones -nimisen sarjan, jonka pilottijakson näin aivan vähän aikaa sitten. Tämä oli The Pacificia lukuunottamatta ensimmäinen kerta kun tiesin odottaa sarjan ilmestymistä jo pitkän aikaa ja odottavan aika oli tosiaankin pitkä. Sarjasta löytyy vanhoja suosikkinäyttelijöitä kuten Sean Bean, Lena Headey ja Aidan Gillen, mutta pilottijaksossa suurimman vaikutuksen tekivät sarjan eeppiset mittasuhteet, jälleen kerran hämmästyttävät lavastukset/puvustukset ja se syvyys eli kaikki tapahtumat eivät tapahdu saman pienen lavastusalueen sisällä vaan sarja sisältää paljon erilaisia paikkoja ja hahmoja. Tästä on hyvä jatkaa.

Boardwalk Empire Season 1 -arvostelu
Treme Season 1 -arvostelu

Hyödyllinen wikipediassa oleva lista, josta näkee HBO:n luomia ja tulossa olevia sarjoja.

1 kommentti:

  1. Game of Thrones on kyllä ollut niin odotettu! En ole vielä pilottia katsastanut, mutta siitä kirjoitetut arvostelut ovat kohottaneet ennakko-odotukset pilviin!

    VastaaPoista