sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Touch (2012)

Touch on amerikkalaisella FOX-televisioyhtiöllä pääosin keväällä 2012 esitetty trillerisarja. Suomessa sarjaa ei ole vielä näytetty millään kanavalla. Sarjan luoja on mm. Heroes-sarjan taustalta löytyvä Tim Kring. Ensimmäinen tuotantokausi kesti 12:sta jakson verran ja sarja on jo uusittu toiselle kaudelle. Touch on vahvasti hengellinen ja yliluonnollisiin ilmiöihin keskittyvä sarja. Mitään uskonnollista paatosta sarja ei esitä, mutta taustalla on "kaiken yhdistävä voima". Sarja uskoo toisaalta myös vahvasti tieteeseen ja numeroihin, jotka ovat perustana kaikelle toiminnalle ja tapahtumille.

Touch on erittäin siististi tehty ja upeasti kuvattu. Sarjan jokaisen kahdentoista jakson käsikirjoitus on tehty omaksi laadukkaaksi kokonaisuudeksi. Jokaisessa jaksossa esitetään tarina, jossa ympäri maailmaa olevat ihmiset yhdistyvät jonkin numerosarjan kautta. Kaikesta näkee, että tuotantoon on panostettu ja sarjan globaalisuus lisää sen uskottavuutta merkittävästi. Jokaisen jakson omat näyttelijät olivat erittäin ammattitaitoisia ja käsikirjoituksissa on käytetty ennennäkemätöntä mielikuvitusta. Ajoittain Touch kuitenkin sortuu turhaan hengellisyyteen ja puhtoisuuteen. Lisäksi sarjassa esiintyvää yliluonnollisuutta korostetaan turhan usein ottaen huomioon, että Touch näyttää ja kuulostaa hyvin realistiselta.

Sarjan ensimmäisellä kaudella jokaisessa jaksossa esiintyi pysyvästi vain kolme hahmoa: Kiefer "Jack Bauer" Sutherland esitti entistä reportteria ja autistisen lapsen isää. 11-vuotias David Mazouz, joka esitti mykkää autistista lasta, jolla on kyky nähdä maailman tapahtumat numeroiden kautta. Gugu Mbatha-Raw esitti puolestaan sosiaalityöntekijää, jonka tehtävänä oli arvioida Sutherlandin ja Mazouzin hahmojen muodostaman perheen elämäntilannetta. Sutherlandin perheen tilanteeseen keskittyvä juonikuvio ei ollut aivan yhtä mielenkiintoinen, kuin jokaisessa jaksossa esitetty oma tarinansa. Päänäyttelijäkolmikko hoiti silti roolinsa kiitettävästi. Sutherlandin hektinen ja liikkuva näyttelytyyli sopi hyvin roolihahmolleen. Näkisin kuitenkin vielä mielelläni Sutherlandin panostavan enemmän erilaisiin rooleihiin ja elokuviin.

Touch on hyvää ajankulua ja laatu säilyy tasaisena kaikissa jaksoissa. Sarjan yli yksittäisten jaksojen jatkuva kestotarina ei ollut erityisen innovatiivinen, mutta sen sijaan jokaisessa jaksossa oli omat mielenkiintoiset tarinansa. Sarjassa käsitellään paljon aiheita traumankäsittelystä, autismista, hengellisyydestä ja vanhemmuudesta. Nämä eivät itseäni aina sytyttäneet, mutta yksittäiset hyvät kertomukset auttoivat jaksamaan koko kauden katsomisen loppuun. Kuvaustyyli ja kerronta oli paikoin parasta, mitä olen tv:sta nähnyt. Ehkä tämä saa joskus ensi-iltansa Suomenkin FOX-kanavalla?

Touch IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 8,9)
Metascore: 60/100
Omat pisteet: 7/10

2 kommenttia:

  1. Touch on loistava! Erityisesti tykästyin sarjan globaaliin teemaan. Olen samaa mieltä siitä, että välillä jaksot olivat kovin korkealentoisia hengelliseltä teemoiltaan, kun mieluummin olisin seurannut tarinoita siitä, kuinka pienet ja isot teot heijastuvat ihmisiin ympäri maailmaa.

    VastaaPoista
  2. Jep, samoilla linjoilla. Kyllä tätä vielä sen toisenkin kauden katsoo kun ilmestyy.

    VastaaPoista