sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Contraband (2012)

Contraband vaikutti lupaavalta. Mark Wahlberg tekee nykyisin lähes yksinomaa mielenkiintoiselta kuulostavia elokuvia ja Giovanni Ribisikin on tehnyt useamman muistettavan roolisuorituksen. Contraband on myös Baltasar Kormákurin toinen ohjaustyö kotimaansa Islannin ulkopuolella. Contrabandin perusteella Kormákurin ohjaustyyliä voisi kuvailla melankoliseksi, intensiiviseksi ja jopa aggressiiviseksi. Tämä tyyli sopi ainakin Contrabandin ideaan hyvin.

Omaan mieltymyksen nokkelalla juonella tehdyille action-elokuville. En jaa tätä mieltymystä varsinkaan kriitikoiden kanssa. Contrabandia voi tahtoessaan pitää liian yksinkertaisena viime aikoina vakavempiinkiin elokuviin panostaneelle Wahlbergille. Se sisältää jonkin verran action-kliseitä ja Wahlbergin eleettömän roolin voi tulkita myös näyttelijän leipääntymisenä. Mielestäni on kuitenkin hyvä tehdä myös Contrabandin kaltaisia rehellisiä toimintoja. Salakuljetus ei ole ideana liian käytetty ja elokuvan sijoittuminen New Orleans & Panama välille on mielenkiintoinen. Heikkoutena täytyy kuitenkin pitää henkilöhahmojen ohkaisuutta. Toimintakohtauksia ei ole tehty liian pitkiksi ja dialogi pysyy mielenkiintoisena.

Aivan alkuvuonna ei Amerikan puolella olla yleensä panostettu vakavasti otettaviin draamaelokuviin. Suomessa tilannetta ei hahmota niin hyvin, koska monet syksyn ja alkutalven elokuvista saavat vasta seuraavalla vuodella ensi-iltansa Suomessa. Joka tapauksessa Contraband on ajankohtaansa nähden hyvää viihdettä ja elokuvan omaperäisyys kestää hyvin yhden katselukerran. Elokuvasta voi bongata useampia näyttelijöitä takavuosien suosikkisarjoista ja -elokuvista. Contraband on oikea valinta, jos etsii nopeatempoista toimintaa muutamilla oivaltavilla juonenkäänteillä. Keskittymistä kuitenkin tarvitaan, jos haluaa päästä hahmoihin syvemmin kiinni.


Contraband IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 6,5)
Tomatometer: 51%
Metascore: 51/100
Omat pisteet: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti